De 5 beste Amerikaanse filmregisseurs

0 Flares 0 Flares ×

We slaan de beroemde acteurs en actrices uit Hollywood deze keer over en richten ons op de geestelijke vaders van die vele blockbusters uit de VS. Vaak excentrieke figuren die hun stempel drukten op de internationale filmgeschiedenis. Ja, dit zijn volgens ons de vijf beste Amerikaanse filmregisseurs! In willekeurige volgorde.

Dit zijn de vijf beste Amerikaanse filmregisseurs!

1. Stanley Kubrick – Genie, kluizenaar en provocateur

Geboren: 26 juli 1928 (New York)
Overleden: 7 maart 1999 (Hertfordshire, Engeland)

Bekendste films – Spartacus (1960), Lolita (1962), A Clockwork Orange (1971) & Full Metal Jacket (1987)

De jeugd van Stanley Kubrick, geboren in The Bronx als zoon van Joodse immigranten, voorspelde niet veel goeds. School interesseerde hem niet en in sociaal opzicht was Kubrick een buitenbeentje. De weg naar de bioscoop wist hij echter te vinden. En hij had een passie voor fotograferen; op zijn dertiende verjaardag kreeg hij een camera cadeau. Zijn passie voor fotograferen leverde hem een baan op bij Look Magazine. Later verschoof zijn aandacht naar het maken van documentaires en korte films. In 1953 maakte hij met Fear and Desire zijn speelfilmdebuut. Met een bescheiden budget. Het geld had hij bij elkaar geharkt via investeerders én met schaakpotjes in Central Park. Kubrick kon aardig schaken.

Controversieel

Kubrick kwam op de radar van Hollywood terecht en werkte in zijn vierde film, en later ook met het succesvolle Spartacus, samen met steracteur Kirk Douglas. De excentrieke regisseur drukte zijn stempel op de opkomende filmindustrie door in zijn verhalen steeds de grens op te zoeken. Of het nou ging om seks (Lolita), geweld (A Clockwork Orange), mogelijk buitenaards leven (A Space Odyssey) of de zinloosheid van de Vietnamoorlog (Full Metal Jacket). Meerdere keren werd Kubrick genomineerd voor een Oscar als beste regisseur, maar de felbegeerde prijs won hij nooit. Zo controversieel als zijn artistieke werk vaak was op het witte doek, zo controversieel was hij als persoon ook in het Amerikaanse filmwereldje, waarbij hij geregeld in de clinch lag met studiobazen over de in zijn ogen beperkte vrijheid bij het filmen.

A Clock Work OrangeFull Metal JacketEyes Wide Shut 2

Min of meer zorgde dat er ook voor dat hij zich vaker terugtrok in Engeland, waar hij een huis had en veel van zijn filmideeën ontstonden. Kubrick was wel klaar met het Amerikaanse filmwereldje. Vooral in zijn laatste levensjaren zou Kubrick als een kluizenaar hebben geleefd; hij vertoonde zich zelden meer in de openbaarheid en er zaten ook steeds grotere periodes tussen zijn Hollywood-producties. Na zijn horrorfilm The Shining in 1980 duurde het zeven jaar tot zijn volgende productie met Full Metal Jacket. Na meer dan tien jaar volgde met Eyes Wide Shut (1999) zijn allerlaatste film met Tom Cruise en Nicole Kidman in de hoofdrol. Net na de voltooiing ervan overleed Kubrick op zeventigjarige leeftijd.

2. Woody Allen – Neuroot met liefde voor comedy en New York

Geboren: 1 december 1935 (New York)

Bekendste films – Annie Hall (1977), Bullets Over Broadway (1994), Mathpoint (2005) & Midnight in Paris (2011)

Dit zijn de vijf beste Amerikaanse regisseurs!

Weer een regisseur die opgroeide in de Big Apple! En net als Kubrick stamt ook Woody Allen af van Joodse immigranten. Allen staat bekend om zijn absurdistische, over de top-humor en dat zien we terug in zijn films, evenals zijn liefde voor New York. De films hebben, in tegenstelling tot de andere namen uit dit rijtje, vaak een wat lager budget en een minder grote bekendheid bij het grote publiek. Zijn doorbraak volgde in 1977 met Annie Hall. Een productie die hij niet alleen regisseerde, maar waarin Allen ook één van de hoofdrollen had met actrice Diane Keaton als tegenspeelster, met wie hij in het echte leven een relatie had. Het duo speelde in meerdere films samen. Midnight in Paris uit 2011, met Owen Wilson, behoort tot één van zijn klassiekers. Naast regisseur is de veelzijdige Allen ook muzikant (hij speelt klarinet) en komiek. In 2014 werd Allen in een kwaad daglicht gezet door stiefdochter Dylan Farrow. Zij beweert dat de cineast haar als kind seksueel misbruikt heeft.

3. Steven Spielberg – Blockbusterkoning en special-effects

Geboren: 18 december 1946 (Cincinatti, Ohio)

Bekendste films – Jaws, (1975), Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler’s List (1993) & Saving Private Ryan (1998)  

Steven Spielberg met hoedCommercieel gezien is Steven Spielberg de absolute koning van deze top vijf. De eerste echte blockbuster, een film gericht op het maken van flinke winst, kwam uit zijn koker. Jaws was namelijk de eerste film die meer dan honderd miljoen dollar in het laatje bracht. Star Wars volgde enkele jaren later. De films van Spielberg kenmerken zich door de fantasierijke (vaak op jeugd gerichte) verhalen met gebruik van special-effects. De onderwerpen zijn luchtig en vaak geliefd bij een brede laag van de bevolking, met niet zelden nog één of meerdere vervolgen. Denk aan Indiana Jones en Jurassic Park, waarvan in respectievelijk 2008 en 2015 nog een vierde deel uitkwam. Bij Jurassic World was Spielberg alleen als producent betrokken. De steenrijke zakenman heeft een zeer machtige positie binnen Hollywood. Twee keer won Spielberg een Oscar voor beste regisseur; met Schindler’s List en Saving Private Ryan. Hij staat op de set bekend om zijn drang naar het nabootsen van elk detail tot in de perfectie. Maar welke regisseur heeft die eigenschap niet?

4. Martin Scorsese – Siciliaanse bravoure

Geboren: 17 november 1942 (New York)

Bekendste films – Taxi Driver (1976), Goodfellas (1990), The Departed (2007) & The Wolf of Wall Street (2013)

Martin ScorseseSiciliaanse roots, bon vivant, de nodige huwelijken en o ja, hij brengt af en toe ook nog eens een film uit. Martin Scorsese volgde een filmopleiding in zijn thuisstaat New York, begon met korte films en rolde later Hollywood in. Zijn grote doorbraak? De cultfilm Taxi Driver met een piepjonge Jodie Foster en Robert de Niro. Met laatstgenoemde raakte Scorsese bevriend en de twee zouden later ook samenwerken in onder meer New York New York, Raging Bull, The King of Comedy en Goodfellas. Ook met Leonardo DiCaprio ontstond een goede samenwerking met Gangs of New York, The Aviator, The Departed, Shutter Island en zijn meest recente grote succes: The Wolf of Wall Street. Met The Departed sleepte hij een Oscar in de wacht voor beste regisseur. Scorsese mag met 1.63 meter dan klein van stuk zijn; zijn filmprestaties zijn zonder meer groots.

5. Quentin Tarantino – Geweld voor het ontbijt

Geboren: 27 maart 1963 (Knoxville, Tennessee)

Bekendste films – Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Kill Bill (2003) & Inglourious Basterds (2009) 

1148233_quentin_tarantino_djungo_KDM_Je haat hem of je houdt van hem. Voor mij geldt dat laatste. Quentin Tarantino is niet iemand die aan de lopende band films maakt, maar als het zover is dan is het ook raak. Zijn verhalen laten een onuitwisbare indruk achter. Vooral omdat Tarantino, zoon van een Amerikaans-Italiaanse acteur en muzikant, gebruikmaakt van zeer gewelddadige scènes. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Verwijzingen naar andere films, al dan niet van Tarantino zelf, behoren ook tot zijn handelsmerk. Het is iets wat je aanspreekt of juist totaal niet. Met Pulp Fiction en Django Unchained won hij een Oscar voor beste scenario. Tarantino speelt soms zelf een kleine rol in zijn films. Wil je hem langer in actie zien als acteur? Kijk dan From Dusk Till Dawn (1996). In deze vampierfilm speelt Tarantino de hoofdrol met George Clooney.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×