Bassie en Adriaan in Amerika. Aad van Toor: ‘Een droom die uitkwam.’

696 Flares 696 Flares ×

‘Dag vriendjes en vriendinnetjes, fijn dat jullie er zijn.’ Jarenlang was dit één van de bekendste televisiezinnen in Nederland. Het betekende dat het weer tijd was voor Bassie & Adriaan. De avonturen van de clown en acrobaat waren ongekend populair en zorgen bij veel mensen nog voor nostalgische gevoelens. Eén serie speelde zich af in Amerika: De Reis Vol Verrassingen. Met Aad van Toor (Adriaan) blikte USA365.nl terug op die bijzondere opnameperiode in 1993. ‘Voor mij was het de verwezenlijking van een jongensdroom.’


Adriaan (rechts) met de Twin Towers op de achtergrond. De 71-jarige Van Toor is inmiddels al een tijdje met pensioen en weg uit de spotlights. Het grootste gedeelte van het jaar verblijft hij in het zonnige Benalmádena, in het zuiden van Spanje. Maar Nederlands bekendste acrobaat zal hij voor altijd blijven. Van 1976 tot 2003 vormde Van Toor met broer Bas het befaamde artiestenduo Bassie & Adriaan. Van 1978 tot 1996 waren zij met de gelijknamige serie op televisie. Nog bijna dagelijks krijgt Van Toor fanmail. “Dat varieert van één tot soms tien per dag. En altijd leuk, warm en sympathiek. Daar ben ik heel trots op en blij mee.” Zelf kijkt hij ook nog wel eens. “Als ik in Nederland ben en ’s nachts zit te zappen, kom ik regelmatig series tegen. Ja, dan blijf ik toch kijken.”

De Reis Vol Verrassingen: een avontuur in Amerika

In 1978 debuteerde Van Toor met de ‘De Plaaggeest’, één van de vele series die zich afspeelde op Hollandse bodem. Later waren er ook buitenlandse avonturen in Europa. Met Amerika volgde de overtreffende trap. In 1993 maakte het productieteam meerdere malen de trans-Atlantische oversteek, waarna de zestien afleveringen van ‘De Reis Vol Verrassingen’ een jaar later te zien waren bij de TROS – de serie wordt tegenwoordig ook wel Bassie en Adriaan in Amerika genoemd. Met steden als New York, Las Vegas en San Francisco als decor. “Na het succes van de serie in Europa vroeg de TROS om een vervolg. Amerika lag voor mij voor de hand.”

In de Bryce Canyon. 'We hadden 13 paarden nodig voor de scène'Van Toor heeft een enorme passie voor Amerika: hij heeft er na zijn eerste bezoek in 1979 inmiddels alle staten gezien. “Natuurlijk speelde die voorliefde een rol, maar ik ontdekte ook dat ik niet de enige Amerikagek ben. Toen ik het idee aan Cees den Daas vertelde, toen directeur van de TROS, zei ik: ‘Neem als achtergrond de mooiste locaties van Amerika en op de voorgrond een leuk verhaal met Bassie en Adriaan.’ Als antwoord kreeg ik direct: ‘Akkoord, ga die serie maken.’ Het was toen heerlijk dat ze zoveel vertrouwen in mij hadden en Amerika zagen zitten.”

“We zijn nog niet helemaal uit de kosten”

Een dergelijke reis is niet goedkoop en op financieel vlak moest er dan ook risico worden genomen. “Wij betaalden alle kosten van de opname uit eigen zak en dat was niet weinig. Als die serie geflopt was zaten wij, net als het laagste punt in Death Valley, aan de grond. Maar we hadden vertrouwen in ons werk. De TROS betaalde alleen een deel van de kosten voor de eerste uitzendrechten. De rest van het geld moest komen uit verdere exploitatie van de Amerika-serie. We zijn nu nog niet helemaal uit de kosten. Door heel hard werken en goed te plannen is het me gelukt om binnen de begroting te blijven.”

Samen met vrouw Ina (scriptgirl) en producer Willem van der Pol ging Van Toor eerst drie weken op locatiebezoek aan de Amerikaanse westkust. In Amerika kreeg het team versterking van adviseuse Dianne Kramer. “Zij was de grootste Amerikagek onder ons. Ze werkte daar al heel veel jaren als reisleidster en wist alles van het land. Zij was een pratende encyclopedie. Als we ergens voorbij reden en ik vroeg haar wat het was, kreeg ik altijd zeer uitgebreid antwoord. Ik was heel blij met haar.”

Meerdere keren erheen voor research

Tijdens de locatiebezoeken regelde het productieteam ook de opnamevergunningen. “Dat viel in het begin niet mee, maar als je eenmaal het vertrouwen hebt gekregen – en dat kregen we snel als we de Amerikanen lieten zien wat we in Europa hadden gefilmd – dan ging het makkelijker. Daarna moesten we ook voor de meeste locaties verzekeringen afsluiten voor het geval er tijdens de opname schade zou ontstaan. Het lukte allemaal, maar het kostte heel veel tijd. Willem deed daar het meeste werk voor. Hij was daar geweldig in, kreeg alles voor elkaar.”

In het bloedhete Death ValleyTerug in Nederland begon Van Toor met het schrijven van het verhaal. Wel keerde hij enkele maanden later nog een keer terug naar Amerika voor wat research. “Met mijn vrouw heb ik in twee weken alle pretparken en grote attracties bezocht in Orlando, Cape Kennedy, Tampa en de Everglades. Heel leuk, maar heel, heel, heel zwaar werk. In de hitte pretpark in, pretpark uit: bij elkaar waren we in 27 attracties en parken. Daarna kon ik het hele script uitwerken en dat heeft zo’n kleine 3 maanden geduurd. Een week heeft bij mij zeven werkdagen van 12 uur.”

Bassie en Adriaan in Amerika: het filmen

Aad van Toor en zijn crew filmden 98 dagen in Amerika, verdeeld over twee losse periodes van zeven weken. Dat ging volgens een strak schema. “Het was net zo zwaar als elke draaidag waar dan ook. ’s Morgens om 06:00 uur en dan uitgebreid een bad. In bad nam ik mijn draaiboek- en opnameschema mee om me voor te bereiden. Dan ontbijten, omkleden en schminken en om 08:00 uur in de auto en vervolgens van 09:00 tot 18:00 uur filmen als we geluk hadden. Soms werd het 20:00 uur. Tijdens de opname was de lunch meestal staande een broodje en een kop koffie. ‘s Avonds werd er uitgebreid gegeten en om 22.00 uur was het bedtijd voor mij. Ik weet nog goed dat niemand raar opkeek als Bas, geschminkt als Bassie, bij Starbucks binnenliep. Ik was enkele jaren geleden weer in New York en tijdens de lunch zag ik verschillende Kerstmannen eten, helemaal in pak, maar zonder baard. Niemand heb ik, in het half uur dat ik daar zat, een opmerking tegen ze horen maken. Alles is in die stad snel normaal.”

Bassie’s gebroken enkel

Voor de opnames van de ferry en het Vrijheidsbeeld in New York City Het reizen in Amerika ging meestal per auto, gevlogen werd er van Las Vegas naar Washington DC. Tijdens de tweede opnameperiode werd er minder gereden. “We vlogen van Nederland naar Curaçao. Na een week door naar St. Maarten en daarna terug naar Curaçao en vandaar door naar Miami en Orlando. Omdat Bas in de eerste dagen op Curaçao zijn enkel brak, konden we daar de opname niet volledig afmaken en het gevolg was dat we na Orlando weer terugvlogen naar Curaçao en na een week weer terug naar Nederland.” In de serie beginnen Bassie en Adriaan in New York, maar daar werd pas als laatste gefilmd. “Als we die volgorde hadden aangehouden, waren we in de warmste maanden in de tropen en in de koude maanden in het noorden. Leek me niet goed.”

Van Toor is lovend over zijn toenmalige collega’s. “Werken met mijn opnameteam was altijd een feest voor me. Ik was een gelukkige regisseur die met de beste en sympathiekste cameraman en geluidsman werkte. Niets was voor hen te veel of te zwaar. Nooit viel er een onvertogen woord. Ook mijn scripgirl was de allerliefste die ik me kon voorstellen, maar om die reden ben ik met haar dan ook al dertig jaar gelukkig getrouwd.”

Improviseren

Bassie en Adriaan in Monument Valley met een echte indiaan van de NavajostamRuimte om input te leveren was er niet voor de rest van de crew. “Nee. Alles was door mij van te voren uitgeschreven en zorgvuldig afgewogen. 95% van het script werd precies zoals het geschreven was opgenomen. De 5% kwam door een nog mooiere locatie die ik onderweg zag of een nog origineler voertuig. En als je 480 minuten film in je hoofd hebt, ga je niet even improviseren. Ook de acteurs moesten zich aan de teksten houden die ik had geschreven. Ook Bas deed dat. Ik discussieerde daar nooit over. Als ik zo het resultaat bekijk, heb ik daar geen spijt van.”

Zoals te zien in De Reis Vol Verrassingen is er op prachtige locaties gefilmd. “Natuurlijk heb ik in die serie mijn stokpaardjes verwerkt,” bekent Van Toor. “Op paarden, in cowboykleding door de Bryce Canyon en bij de indianen in Utah en Monument Valley. Bij de opname in Monument Valley en het indianenstadje Kayenta was de zoon van de Navajohoofdman onze gids. Na afloop liep ik met hem, meer dan een uur, door het museum van de Navajo-indianen. Daar liet hij foto’s zien van zijn hele familie tot zijn bet, bet, bet overgrootvader toe. Ik was toen weer even dat kleine jongentje van 8 jaar. Geweldig was dat.”

Death Valley

Het filmen in het bloedhete Death Valley was ook een bijzondere ervaring. “Voordat we Death Valley inreden, zei ik tegen alle medewerkers: ‘We gaan hier filmen omdat het één van de heetste plekken van de wereld is. Dus je hoeft niet te zeggen; wat is het hier warm, want dat weten we allemaal en door klagen wordt het niet kouder. Niemand heeft geklaagd over de hitte en toen we na twee zware opnamedagen Death Valley uitreden, hoorde ik een medewerker zeggen; ‘Ik vond de temperatuur wel meevallen.’ In juli 2013 was ik er weer. Op die dag was het één van de warmste dagen ooit. De temperatuurmeter in mijn auto gaf 131 graden Fahrenheit aan, oftewel 55 graden Celsius. Met de opname was het ‘maar’ 42 graden.”

Alcatraz

Tijdens de opnames in het snikhete Death ValleyHet gekste dat Van Toor meemaakte, speelde zich een stuk noordelijker af; op het voormalige gevangeniseiland Alcatraz in de Baai van San Francisco. “Tijdens de opname in de gevangenis werden we begeleid door een Amerikaan. Hij vertelde dat hij daar jarenlang bewaker was geweest. Veel later hoorden we dat hij daar niet jarenlang als bewaker maar als ‘gast’ had gezeten.” Tijd om te genieten van al die prachtige locaties was er overigens nauwelijks. “We hadden zelden een dag vrij en toeristische uitstapjes in Amerika heb ik pas jaren later kunnen doen, maar dan wel heel uitgebreid en dikwijls.”

Terug in Nederland ontkwam Van Toor er door het overvloedige filmmateriaal niet aan om diverse scènes te schrappen. “Er waren daarna nog tien opnamedagen in Nederland, maar de serie was al twee uur langer dan gepland.” Bijkomen van alle inspanningen hoefde Van Toor na afloop niet, ook al was de reis lang en intensief. “Alles wat je doet en fijn vindt, is niet zwaar. Alleen werk waar je van baalt. Zelfs luchtballonnen verkopen wordt dan zwaar werk.”

Jongensdroom voor Adriaan

Is De Reis Vol Verrassingen volgens Van Toor de beste serie binnen het repertoire van Bassie en Adriaan? “Voor mij was het de verwezenlijking van een jongensdroom. Als cowboy tussen prachtige bergen rijden op een paard, met de zoon van het opperhoofd praten over het wilde westen, en alle steden en plaatsen zien waar ik vroeger van droomde. Las Vegas, Hollywood en New York: geweldig!”

Klik hier voor deel 2 en deel 3 van het interview met Aad van Toor

[button link=”http://usa365.nl/adriaan-van-toor-amerika/”] Deel 2: Adriaan van Toor over zijn passie voor Amerika[/button]

[button link=”http://usa365.nl/adriaan-van-toor-autoroute/”] Deel 3: Adriaan van Toor verklapt zijn mooiste autoroute in Amerika[/button]

 

23 thoughts on “Bassie en Adriaan in Amerika. Aad van Toor: ‘Een droom die uitkwam.’

 • 29 september 2014 at 18:39
  Permalink

  Mooi om stukjes jeugdsentiment uit mijn jeugd weer eens terug te lezen. Ik kijk de dvd’s over hun nog altijd met plezier terug.

  Reply
  • 30 september 2014 at 13:37
   Permalink

   Bedankt voor je reactie Thuy. Inderdaad, het is en blijft geweldig om te kijken. Tijdloos.

   Reply
 • 30 september 2014 at 18:28
  Permalink

  ik vind het een leuke en leerzame interview. Ik ben zelf ook opgegroeid met Bassie en Adriaan. En zal het interview zeker nog eens lezen 😛

  Reply
  • 30 september 2014 at 23:51
   Permalink

   Dat is fijn om te horen Jeroen. Benieuwd wat je vindt van het 2e deel. In de tussentijd zullen Stan en Perry ook weer met spannende verhalen komen. Houd onze site dus maar in de gaten:)

   Reply
 • 30 september 2014 at 19:29
  Permalink

  Mijn complimenten voor dit geschreven stuk ben benieuwd naar het volgende deel.

  Reply
  • 30 september 2014 at 23:46
   Permalink

   Dankje Niels! Volgende week verschijnt het andere interview, dus je moet nog eventjes geduld hebben:)

   Reply
 • 3 oktober 2014 at 20:13
  Permalink

  Dag ik vind het leuk om achter de schermende verhalen tel lezen.
  Zo heb je het idee hoe achter de schermen ijgenlijk zit.
  Ik vind het ook mooi dat je verhalen nu leest dat je het ijgenlijk niks van af weet.

  Ik ben benieuwd naar de volgende intervieuw.
  Succes verder met john

  Reply
  • 4 oktober 2014 at 11:55
   Permalink

   Ha John, goed dat je het met plezier gelezen hebt. Ook voor ons als liefhebbers van de series was het erg interessant om de verhalen eromheen te horen van Aad. Begin volgende week deel twee.

   Reply
 • Pingback: Adriaan van Toor verklapt zijn mooiste autoroute in Amerika

 • Pingback: Death Valley heetste plek op aarde - www.usa365.nl

 • 8 december 2014 at 15:37
  Permalink

  ik heb bassie een paar dagen geleden gezien
  hij is echt kei leuk en lacht ook zo lief

  Reply
   • 14 december 2014 at 19:26
    Permalink

    ik heb geen aflevering gezien van bassie
    maar ik heb hem persoonslijk ontmoet in oosterzele
    ik hem begroet

    Reply
    • 14 december 2014 at 19:37
     Permalink

     ik heb hem persoonlijk ontmoet
     voor de derde keer de eerste keer in oosterzele op zondag 1 december 2013
     de tweede keer in den ham op woensdag 30 juli 2014
     en de derde keer terug in oosterzele op zondag 30 november 2014
     ik heb hem begroet dat was leuk en spannend

     Reply
 • 17 december 2014 at 09:05
  Permalink

  dat is zeker dat je hebt gelijk heel bijzonder
  je ziet bassie en adriaan dan altijd op tv lekker spannend soms grappig
  want vroeger als kind heb ik bassie en adriaan nooit in het echt mogen zien
  en op een bepaald moment zie je één van de twee in het echt ja
  dan krijg je wel kriebels in je buik
  dan tril je op je benen en je bent plotseling heel verlegen
  vooral als je één van de twee begroet en je krijgt persoonlijk een antwoord terug
  ter wel één van de twee je aan staart wat normaal is dat doet raar ja
  die momenten vergeet ik nooit meer het was een leuke en een spannende tijd
  adriaan heb ik nooit kunnen en mogen zien dat vind ik spijtig
  dat ik clown bassie in het echt gezien heb dat vind ik fantastisch ben zeer tevreden

  Reply
 • Pingback: Top 10 artikelen 2014 - USA365

 • 10 maart 2015 at 16:42
  Permalink

  cool ik ga het volgende lezen en kijk nu bassie en adriaan en de huilende professer

  Reply
 • 10 maart 2015 at 16:43
  Permalink

  sorry ik had de verkeerde naam ingetypt ik ben leganda

  Reply
 • Pingback: Verrassen met content: 25 benaderingen

 • Pingback: Info contentmarketing 4 – IF 3 – Social Media Marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

696 Flares Twitter 18 Facebook 678 Email -- 696 Flares ×