Diego Garcia: de geheime legerbasis van Amerika

0 Flares 0 Flares ×

Is MH370 er geland? Martelt de CIA hier terroristen? Diego Garcia, de geheime en extreem afgelegen legerbasis van Amerika, is omhuld door een zweem van mysterie en complottheorieën. In 2016 is het precies 50 jaar geleden dat de Amerikanen in het geheim een deal sloten met de Britten voor het realiseren van deze plek.

Diego Garcia: de geheime legerbasis van Amerika

Onzichtbaar atol in de Indische Oceaan

Diego Garcia: de geheime legerbasis van AmerikaEerst even een introductie. Diego Garcia is een hoefijzervormig atol in de Indische Oceaan en behoort tot de Chagosarchipel. Met zijn 44 vierkante kilometer is Diego Garcia het grootste van die eilandengroep, die uit zestig eilandjes bestaat. Het ligt zo’n 500 kilometer ten zuiden van de Malediven, in een gebied dat valt onder British Indian Ocean Territory. Simpel gezegd: het Verenigd Koninkrijk is er de baas. Kijk voor de grap even op Google Maps. Tik bijvoorbeeld India in, scroll vanaf het zuidelijkste punt de oceaan in en zoem flink in. Voilà.

Komst van de Amerikanen in de jaren zestig

Diego-Garcia-luchtfotoTen tijde van de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie leek het de Amerikanen wel handig om hier een militaire basis te hebben, zodat toestellen er kunnen landen of tanken en om overzeese marinevloten beter te kunnen bevoorraden. In 1966 sloot de VS in het diepste geheim een deal met de Britten voor het realiseren van de basis. Dat stond Londen toe nadat het van Amerika 14 miljoen dollar kwijtschelding kreeg voor een eerdere militaire aankoop. Voor wat hoort wat.

Diego Garcia is, met Oost-Afrika, Azië en het Midden-Oosten relatief dichtbij, een strategisch zeer sterke positie. De VS maakte daar later in haar War on Terror dankbaar gebruik van. In de oorlogen met Irak en Afghanistan vertrokken vele Amerikaanse gevechtspiloten vanaf Diego Garcia voor het uitvoeren van hun bommissies. In 1986 had Amerika al 500 miljoen dollar geïnvesteerd in het eiland.

Boekt onthult smerig geheim

Island of Shame boekPas in de laatste jaren is er informatie over Diego Garcia naar buiten gekomen en dat is vooral te danken aan David Vine, hoogleraar Antropologie aan de American University in Washington DC. Hij schreef in 2009 het boek; Island of Shame, The Secret History of the U.S. Military Base on Diego Garcia. Ik heb het boek in mijn bezit. Vine onthult hierin misschien wel het grootste en smerigste geheim dat er achter Diego Garcia schuilgaat. Namelijk dat de oorspronkelijke bewoners, de Chagossians (zo’n 2000), werden weggejaagd door de Britten en Amerikanen om plaats te maken voor de legerbasis. Ze werden tussen 1967 en 1973 zonder pardon gedeporteerd naar de eilanden Mauritius en de Seychellen.

Volgens Vine werden er bepaald geen goede regelingen getroffen. Beloofde huizen en banen bleven uit en de Chagossians kregen te maken met enorme armoede. En dat terwijl ze het op Diego Garcia goed voor elkaar hadden, met werk, scholen en medische voorzieningen. Nu werden ze aan hun lot overgelaten. Bizar is ook het verhaal van hun huisdieren, die voor het vertrek moesten worden afgestaan en daarna vergast en verbrand werden, voor de ogen van de getraumatiseerde inwoners. De Chagossians vechten al jaren tevergeefs voor een terugkeer naar hun eiland. Mogelijk komt daar verandering in, volgens dit verhaal van The Guardian.

Vine besloot de revenuen van zijn boek te schenken aan de Chagossians.

Martelpraktijken door de CIA?

Er kleeft nog iets anders aan Diego Garcia; de geruchten dat de Central Intelligence Agency (CIA) er terroristen zou vasthouden en ondervragen volgens het extraordinary rendition-principe. Dat is het op illegale wijze (zonder proces) vervoeren van een verdachte voor ondervraging naar een ander land, waar de VS-jurisdictie niet van toepassing is. Het wordt allemaal gevoed door een gebeurtenis in 2008, toen de Engelse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband in het Britse Lagerhuis toegaf dat er twee afzonderlijke Amerikaanse toestellen, met elk één gedetineerde aan boord, in 2002 waren geland op Diego Garcia, wat dus Brits grondgebied is. Heeft het eiland na de aanslagen van 9/11 gefungeerd als een soort tweede Guantanamo Bay? Washington DC heeft het altijd ontkend.

Lezen over een andere geheime militaire basis van de VS? Bekijk dit artikel over Area 51!

George W. Bush maakt tussenlanding op Diego Garcia

Air Force One op Diego GarciaLeuk om te vermelden is dat Diego Garcia ooit presidentieel bezoek kreeg. Eerder schreven wij over de geheime trip van George W. Bush met Air Force One naar Irak in 2003; bekijk daarover dit spannende verhaal. Later, op 4 september 2007, waren diezelfde Bush en zijn gevolg onderweg van Irak naar een APEC-meeting in Australië toen ze een tussenstop maakten op Diego Garcia. Het bezoek duurde negentig minuten en Bush werd onder meer bijgestaan door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Over het bezoek van Bush is verder niet bijster veel bekend. Journalisten zijn helaas niet welkom op Diego Garcia; de plek is alleen toegankelijk via militair transport.  Al zijn er uitzonderingen, want bij het bezoek van Bush reisde Massimo Calabresi, een verslaggever van Time Magazine, mee met Air Force One. Hij had zodoende het privilege om als één van de weinige journalisten voet te zetten op het duistere eiland, in het Amerikaanse medialandschap aangemerkt als de Heilige Graal.

Vine benoemt het Bush-bezoek kort in zijn boek en dit artikel uit het archief van Navy.mil laat aan duidelijkheid ook niets te wensen over. USA365.nl had hierover nog even contact met Vine; volgens hem was de tussenstop ingelast zodat Air Force One kon bijtanken; Bush kwam niet verder dan het vliegveld. De auteur weet alleen van Bush zeker dat hij op Diego Garcia geweest is; al is het meer dan aannemelijk dat andere presidenten daar ook ooit eens gestopt zijn, zo liet hij ons weten.

Op bovenstaande foto wordt Bush opgewacht door militair personeel van Diego Garcia. Er wonen naar schatting zo’n 3000-5000 Amerikaans/Britse mariniers en burgerpersoneel op het eiland.       

Is MH370 geland op Diego Garcia?

Op deze vraag kunnen wij natuurlijk onmogelijk antwoord geven. Maar er zijn wel wat argumenten aan te voeren waarom mensen suggereren dat het vermiste toestel van Malaysia Airlines op Diego Garcia zou kunnen zijn geland. MH370 steeg op 8 maart 2014 op vanuit Kuala Lumpur, Maleisië met Beijing, China als bestemming. Na veertig minuten veranderde het van koers richting het westen en daarna verdween het vliegtuig voorgoed van de radar. Inclusief personeel waren er 239 mensen aan boord.

MH370MH370 draaide om en vloog richting het zuidwesten. Diego Garcia zou dan de enige geschikte landingsplek zijn geweest in de omgeving. Zeker als je bedenkt dat de afstand Kuala Lumpur-Beijing aardig overeenkomt met het aantal kilometers naar Diego Garcia. Qua hoeveelheid kerosine had de afstand kunnen worden overbrugd. En dan is er de theorie van Freescale Semiconductor, een Amerikaanse fabrikant van microchips en andere geavanceerde technologie. Twintig werknemers van het miljoenenbedrijf zaten aan boord en hun kennis mocht niet in handen vallen van de Chinezen, en dus zouden ze zijn ondervraagd op Diego Garcia.

Als laatste de verklaringen van inwoners van de Malediven. Bewoners van het eilandje Kudahuvadhoo beweren dat zij op 8 maart een laagvliegend toestel voorbij zagen komen, groot van formaat en met de kleuren wit, rood en blauw onder de ramen. Ook hoorden zij een harde knal. Het officiële onderzoeksteam van de ramp heeft er nooit wat mee gedaan en dat is vreemd, zo komt ook naar voren in dit artikel van Elsevier.

Toekomst van Amerika en Diego Garcia?

In 2016 zal de Verenigde Staten waarschijnlijk een nieuwe langdurige verbintenis aangaan met de Engelsen voor het gebruik van deze Naval Base. Mocht jij er iets over tegenkomen in het nieuws, of mocht jij iemand weten die werkt op Diego Garcia of op andere wijze betrokken is bij deze legerbasis; we horen het meer dan graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×