Hartford: 10 leuke feitjes over deze hoofdstad

0 Flares 0 Flares ×

Hartford is de hoofdstad van Connecticut, de staat die als vijfde werd toegevoegd aan de VS. Qua toeristisch vertier, uitstraling en omvang natuurlijk geen New York, Miami of Los Angeles, maar Hartford is vooral in historisch opzicht kleurrijk. In het kader van; dit wist jij vast nog niet, 10 leuke feitjes over deze hoofdstad.

Hartford: 10 leuke feitjes over deze hoofdstad

1. Presidentiële stoet

HartfordTheodore Roosevelt, de 26e president van Amerika, maakte op 22 augustus 1902 een ritje in een elektrisch aangestuurde wagen door de straten van Hartford. Met een maximumsnelheid van, houd je vast: dertien mijl per uur! Het model van de auto: de Columbia Electric Victoria Phaeton, met binnenin twee batterijen van elk twintig volt.

Wat er zo bijzonder aan deze rit was? Nooit eerder had een president zich op dergelijke wijze publiekelijk geëtaleerd. De presidentiële motorcade zag hiermee in Hartford het levenslicht. Overigens was Roosevelt niet de eerste president die in een automobiel stapte; die eer komt zijn vermoorde voorganger William McKinley toe.

2. Oudste krant

Vergeet The New York Times en de Washington Post! De Hartford Courant is niet alleen de grootste, dagelijkse nieuwskrant van Connecticut, velen duiden de titel ook aan als de oudste nog bestaande krant van Amerika.

De eerste editie voert terug naar 29 oktober 1764, toen nog onder de naam Connecticut Courant. Ze begonnen als weekkrant. ‘Older than the nation’, is de slogan van de Hartford Courant, verwijzend naar 1776 en de onafhankelijkheidsverklaring van de VS dat jaar.

3. Mark Twain

In 1868 bezocht Mark Twain (echte naam: Samuel Langhorne Clemens) Hartford voor de eerste keer. Later zou hij er permanent gaan wonen. De Amerikaanse schrijver raakte onder de indruk van de stad. “Of all the beautiful towns it has been my fortune to see, this is the chief. You do not know what beauty is if you have not been here,” schreef hij. Het Mark Twain House and Museum is ook in Hartford te vinden.

4. Publieke primeurs

Dit was jij vast nog niet! Jij zult net als wij al diverse keren genoten hebben van de mooie publieke parken in Amerikaanse steden. Denk aan Central Park of de Common in Boston. In Hartford claimt men dat Bushnell Park, van eind negentiende eeuw, het eerste uit publiekelijke middelen gefinancierde stadspark van het land is. In 1970 werd Bushnell Park op de National Register of Historic Places geplaatst.

Met het Wadsworth Atheneum Museum of Art heeft Hartford ook het oudste publieke kunstmuseum van Amerika op zijn grond staan. Het museum opende zijn deuren in 1842.

5. Bijzondere stenen brug

De Bulkeley Bridge over de Connecticut River, vernoemd naar senator Morgan Bulkeley, verbindt Hartford met het oosten van de stad. De autobrug van 363 meter heeft een bijzonder ontwerp met stenen bogen. Het is dan ook de langste brug in deze vorm ter wereld.

6. Oscarwinnares

Actrice Katharine Hepburn werd geboren in Hartford en ging er ook naar school, voordat ze in Hollywood belandde. Hepburn reeg de (Oscar)nominaties aaneen en won ook vier Oscars in de categorie beste actrice.

7. Radiostation

Hartford was de eerste stad ter wereld waar zich een FM-radiostation vestigde.

8. Oudste State House

The Old State House aan 800 Main Street van 1796 is het oudste State House van heel Amerika. Meer weten over het parlementsgebouw van Connecticut, bekijk deze video. The Old State House werd ontworpen door architect Charles Bulfinch (1763-1844). En hij werd dan weer als eerste in Amerika officieel aangemerkt als architect.

9. Vooruitstrevende scholen

Hartford had als eerste in Amerika een school voor doven, deze school dateert al van 15 april 1817. De stad had met Trinity College (1823) ook de eerste school waar iedereen, ongeacht religieuze achtergrond, werd toegelaten. Iets wat met name in het conservatieve zuiden van de VS, met alle rassenproblematiek, veel later aan de orde kwam.

10. Heks

In 1647 werd Alse Young beschuldigd van hekserij en daarom werd zij opgehangen. Je raadt het al; dat gebeurde in Hartford. Dit was voor het eerst dat er een ‘heks’ werd opgehangen in Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×