Hells Angels MC: Amerika’s bekendste motorclub

46 Flares 46 Flares ×

Amerika is voor veel motorrijders het walhalla: je kunt er uren toeren over de highways door het uitgestrekte landschap. Veel motorrijders hebben (een deel van) Route 66 gereden of willen dit graag nog eens doen. Amerika is ook het land waar de bekende en vaak beruchte 1% MC’s (MC = Motorcycle Club) ontstonden: ‘outlaw’ motorclubs die in de loop der jaren vaak in het nieuws kwamen in de VS en daarbuiten. USA365.nl neemt je mee langs de geschiedenis van de bekendste MC: de Hells Angels.

Hells Angels MC: Amerika’s bekendste motorclub

De oorsprong in Californië

Hells Angels MC: de bekendste motorclub van Amerika
Logo

Over het ontstaan van de Hells Angels bestaat de nodige onduidelijkheid. De naam ‘Hells Angels’ werd in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog gehanteerd door legereenheden die deze geuzennaam verfden op vliegtuigen en/of bommen. In de jaren dertig was er al een Amerikaanse film ‘Hell’s Angels’ over soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan wordt aangenomen dat de naam hiervan als inspiratiebron diende voor de soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Waar vaak aangenomen wordt dat de eerste Hells Angels MC bestond uit oorlogsveteranen die teleurgesteld, agressief en misdadig terugkeerden uit de Tweede Wereldoorlog, is dit door de MC zelf altijd ontkracht.

In elk geval is duidelijk dat in 1948 in San Bernardino in Californië het eerste chapter (afdeling) van de Hells Angels MC (toen nog Hell’s Angels, de komma verdween later uit de naam) werd opgericht. Meerdere clubs met dezelfde naam volgden snel in andere steden in Californië. Deze MC’s werkten nauwelijks samen en hadden ook verschillende logo’s. Met name door de inspanningen van het Hells Angels chapter uit Oakland (opgericht in 1957) werden enkele jaren later de banden versterkt en ging de MC hetzelfde logo voeren: het doodshoofd met de vleugels eraan. Een logo dat in de loop der jaren door vriend en vijand wordt herkend op de zogenaamde cut-offs, de typische leren motorjacks die MC’s (1% MC’s en vele andere MC’s) dragen met achterop hun logo, clubnaam en regio en op de voorzijde de rang binnen de club, eventuele eretitels en locatie of naam van de club.

Sonny Barger in 2011 bij het Oakland Clubhouse- foto door Garry Stuart op Flickr
onny Barger in 2011 bij het Oakland Clubhouse- foto door Garry Stuart op Flickr

President van het chapter in Oakland was Ralph ‘Sonny’ Barger, hij werd in de geschiedenis van de Hells Angels de bekendste naam en wordt gezien als hun ‘godfather’. Barger, opgegroeid in Oakland, kreeg al snel interesse in motoren en richtte in 1956 een eigen motorclub op, de Oakland Panthers. Twee jaar later richtte hij de Hells Angels Oakland op, omdat de Panthers niet het groepsgevoel boden dat hij zocht.

Onder zijn leiding werden de Angels in Oakland en daarbuiten in de daaropvolgende jaren snel bekender. Dat kwam met name door veel incidenten waar leden van de club bij betrokken waren. Barger zelf kwam regelmatig in aanraking met de autoriteiten wegens vergrijpen van drugsgebruik tot geweldpleging. In Oakland werd de club in 1965 ‘wereldberoemd in eigen stad’, toen een demonstratie tegen de Vietnamoorlog die op dat moment woedde, hardhandig werd beëindigd.

Cultstatus en popcultuur

Naast hun beruchte reputatie die de Hells Angels in de loop der jaren opbouwden, is ook een zekere cultstatus verkregen, die in de geschiedenis van de Amerikaanse popcultuur gemeengoed is geworden. De Angels zijn zelfs volgens sommige bronnen eigenhandig verantwoordelijk voor het einde van de sixties en de hippiecultuur. Op een muziekfestival in Altamont, ten zuiden van San Francisco, in 1969, verzorgden de Hells Angels (met o.a. Sonny Barger in de gelederen) de beveiliging van het festival. De Rolling Stones hadden de club ingehuurd voor een beloning van 500 dollar aan bier.

De sfeer op het festival was echter niet best. Diverse incidenten deden zich voor waar ook Angels bij betrokken waren. Meredith Hunter, een tiener die het festival bezocht, kwam ook hardhandig in aanraking met de Angels en werd eerst op wat rake klappen getrakteerd. Hij droop af maar kwam even later toch terug bij het podium waar de Rolling Stones zouden gaan spelen. Het incident wat volgde en waarbij Hunter uiteindelijk doodgestoken werd door een Hells Angels-clublid is in de geschiedenisboeken breed uitgemeten en ging de geschiedenis in als ‘het einde van de sixties’ en het begin van de (in muziektermen) donkere seventies. De Angels werden beschuldigd van racisme en aanzetten tot geweld, maar uit beelden bleek later dat Hunter zelf ook niet bepaald onschuldig was en een pistool trok toen hij terug richting het podium liep. De betrokken Angel werd later vrijgesproken omdat de rechter zelfverdediging als bewezen achtte.

De Angels werden beschuldigd van racisme en aanzetten tot geweld

Behalve Altamont komen de Hells Angels regelmatig terug in de Amerikaanse popcultuur. De schrijver Hunter S. Thompson trok een tijd op met een chapter van de Angels en schreef er een boek over, dat overigens door de clubleden zelf niet bepaald jubelend ontvangen werd omdat hij diverse passages in het boek zelf wat had overdreven of zelfs verzonnen. De outlaw-cultuur komt voor in vele films, boeken, muzieknummers en reclame-uitingen vanaf de jaren vijftig tot op heden. De film Easy Rider (1969) met Peter Fonda, Dennis Hopper en Jack Nicholson is een bekend voorbeeld waarin de bikercultuur voorkomt en werd een wereldwijde klassieker, maar wie kent bijvoorbeeld nog de film Hells Angels on Wheels uit 1967 met eveneens Jack Nicholson in de hoofdrol?

Sons of Anarchy

sons of anarchy Sonny Barger en Charlie Hunnam (still)
Still uit Sons of Anarchy. Links Sonny Barger, rechts Charlie Hunnam als Jax.

Nog steeds vormen de Hells Angels een bron van inspiratie. De populaire tv-serie Sons of Anarchy, over het leven van leden van een (fictieve) Californische MC die eind vorig jaar na zeven seizoenen ten einde kwam, is voor een belangrijk deel zelfs gebaseerd op de Hells Angels. Ook hier is het belangrijkste chapter van de fictieve MC ‘Sons of Anarchy’ gevestigd in Californië en is er zelfs in enkele afleveringen een gastrol voor niemand minder dan Sonny Barger weggelegd. Hij speelt, met gevoel voor humor gekozen door de schrijvers, een legendarisch clublid dat al jaren in de gevangenis zit. Ook andere leden van de Hells Angels komen in de serie voor in kleinere rollen en schrijver/bedenker Kurt Sutter heeft voordat hij aan de serie begon een tijd research gedaan door samen met Barger en andere Hells Angels op te trekken. Hoewel geromantiseerd, laat de ongekende populariteit van Sons of Anarchy toch zien dat het outlaw-leven voor veel mensen een zekere aantrekkingskracht biedt. De serie, waarin behoorlijk wat realistisch ogend geweld voorkomt in vaak expliciete scènes, brak op de Amerikaanse zender FX record na record en is ook in Nederland ongekend populair.

Expansie

tattoo HA - Wikimedia Commons
tattoo HA – Wikimedia Commons

Anno 2015 zijn de Hells Angels al lang niet meer een MC die alleen in Amerika voorkomt. Sinds het begin zijn in steeds meer landen chapters gevormd in nagenoeg alle hoeken van de wereld. Overal vormen deze afdelingen clubs volgens dezelfde structuur: aan het hoofd van de club staat een president, er is een vice-president en de sergeant at arms moet de orde binnen de club bewaken en zorgen voor de beveiliging. Een road captain verzorgt de leiding van de motorritten met vaak vele leden, ook van andere chapters. Leden worden full members genoemd, maar om dit te worden moet je eerst de fases van hangaround (een soort introducé) en prospect (aspirant lid) doorlopen. Wie zich uiteindelijk bewijst (en dat bewijzen kan op vele manieren als we de legenden moeten geloven), mag vervolgens lid worden. Met het lidmaatschap, in principe voor het leven, komt ook de verplichting het logo te tatoeëren. Veel Angels laten het echter niet bij 1 tattoo.

De Hells Angels zijn niet de enige 1% MC die er is en heftige conflicten zijn in de loop der jaren uitgevochten met rivalen. In Amerika zijn de Outlaws MC (die nog ouder is dan de Hells Angels en al voor de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in Chicago), de Bandidos en de Mongols bekende MC’s waarmee de Angels niet altijd beste vrienden zijn geweest. Bekijk deze documentaire over de ‘Bloody Biker War’ met de Mongols. In Scandinavië woedde in de jaren negentig een heuse bikeroorlog tussen (met name) de Hells Angels en de Bandidos. Ook in Nederland hebben de Hells Angels diverse chapters en de laatste jaren vormt de (al dan niet vermeende) rivaliteit met Satudarah MC en No Surrender MC een heet hangijzer in de Nederlandse media.

Geen pensioen

Dat een lidmaatschap van de Hells Angels voor het leven is, bewijst Barger (1938) nog steeds nu hij qua leeftijd al lang met pensioen had gekund. Hij zat eind jaren tachtig diverse jaren in de gevangenis, kreeg keelkanker waardoor hij met behulp van een prothese in de keel moest leren praten en verhuisde naar Arizona. Hij schreef diverse boeken en zoals gezegd had hij ook enkele kleine acteursrollen. Nog steeds is hij lid van het plaatselijke chapter (Cave Creek) van de Hells Angels. Op 61-jarige leeftijd vertelde hij nog in een interview aan Panorama hoe hij in een knokpartij met nota bene andere Angels wat ‘sneller buiten adem’ raakte dan hij gewend was.

Kenny de Vilder

Amerika fascineert. De prachtige natuur, uitgestrekte wegen, de steden, geschiedenis, de mix van culturen, sport, je raakt er nooit uitgekeken! Ik reed Route 66 helemaal in 2016, wat een geweldig avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 Flares Twitter 4 Facebook 42 Email -- 46 Flares ×