Je ESTA aanvragen: het hoe en waarom

0 Flares 0 Flares ×

Reizen naar de Verenigde Staten: populairder dan ooit. De bestemming heeft zelfs Portugal verdrongen in de Top 10 van bestemmingen van Nederlandse toeristen! We merken het ook zelf: steeds meer mensen in onze omgeving bellen voor tips en tricks. Terugkerende vraag: hoe zit het nu met dat ESTA aanvragen? Daarover gaat dit artikel. Wat is het nu precies? Om naar de Verenigde Staten te mogen reizen, heb je een ESTA-verklaring nodig. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is een reistoestemming voor toeristische of zakelijke reizen naar de Verenigde Staten. ESTA is in 2009 ingevoerd en is bedoeld voor het veilig reizen (antiterrorisme), waarmee alle reizigers vooraf gescreend en geregistreerd kunnen worden. 

Je ESTA aanvragen

Landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program kunnen visumvrij reizen naar de Verenigde Staten, maar hebben dus wel een ESTA nodig. In totaal vallen 38 landen onder het Visa Waiver Program, waaronder ook Nederland en België. Een ESTA is twee jaar geldig. Tijdens de geldigheidsduur van de ESTA mag je zo vaak als je wilt naar de VS reizen en bij elk bezoek kun je maximaal 90 dagen aaneengesloten in het mooiste land ter wereld blijven. Een voorwaarde: je dient bij aankomst in het bezit te zijn van een retourticket of een doorreisticket. Let op: als je ook naar Canada, Mexico of de Caribische eilanden gaat tijdens je reis, dan vallen die dagen binnen die 90 dagen. Een ESTA geeft geen garantie om toegang te krijgen tot de Verenigde Staten. Een douanebeambte van US CBP kan bij aankomst altijd de beslissing maken om de toegang alsnog te weigeren. Gelukkig gebeurt dit zeer zelden.

Bij de aanvraag van je ESTA geef je het documentnummer van je paspoort op. Je koppelt de ESTA dus aan jouw paspoort. Als dat paspoort vervalt binnen de twee jaar die je ESTA geldig is, dan geldt de vervaldatum van het paspoort ook als de vervaldatum van de ESTA. Bij het vernieuwen van het paspoort zal dus ook een nieuwe ESTA aangevraagd moeten worden wanneer je wilt reizen naar de Verenigde Staten.

esta aanvragen

Invullen van het formulier

Het is handig om van tevoren de benodigde gegevens bij elkaar te zoeken voordat je het formulier invult. De volgende gegevens heb je nodig bij het invullen:

  1. Je paspoortgegevens
  2. Je eventuele paspoortgegevens tweede nationaliteit
  3. Je verblijfsgegevens in de VS
  4. Je gegevens van je werkgever
  5. Je noodcontactgegevens
  6. Informatie van sociale media-accounts op het internet (echt waar)
  7. En dan zijn er ook nog achtergrond- en veiligheidsvragen

Op deze pagina ESTA formulier wat extra uitleg over wat er ingevuld moet worden bij de vragen op het formulier.

Maak geen fouten

Het is erg belangrijk dat er geen fouten worden gemaakt bij het ESTA aanvragen en dat alle paspoortgegevens exact overeenkomen. Het invullen van het formulier is niet moeilijk, maar een klein foutje is zo gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Een verkeerd ingevuld ESTA-formulier kan ertoe leiden dat er geen doorgang wordt verleend bij de douane of dat je ESTA-aanvraag wordt afgekeurd. Als het paspoortnummer verkeerd wordt overgenomen door bijvoorbeeld de letter o te verwarren met het cijfer 0, dan kan je ESTA wel goedgekeurd worden, maar dan kan de ESTA niet elektronisch afgelezen worden van het paspoort en wordt er geen doorgang verleend bij de douane. Een veiligheidsvraag verkeerd interpreteren en met een JA beantwoorden kan ervoor zorgen dat je ESTA wordt afgekeurd, terwijl dit vaak niet had gehoeven. Wanneer een ESTA aanvraag eenmaal is afgekeurd, is dit in de meeste gevallen onomkeerbaar en zal er een visum aangevraagd moeten worden waarvoor de wachttijd gemiddeld 4 weken is. Daarbij kan de visumaanvraag ook afgekeurd worden. De kosten voor een visum zijn op dit moment €160,- per visum. Daarnaast zal je persoonlijk naar het Consulaat in Amsterdam moeten komen voor een gesprek. Dit wil je dus liever voorkomen.

Hulp bij het aanvragen van je ESTA

Er zijn oplossingen voor mensen die hulp willen inschakelen. Als je je ESTA-aanvraag indient via de e-visumdienst eVisa application services, dan ben je ervan verzekerd dat je niet voor verrassingen komt te staan bij de douane. eVisa heeft geautomatiseerde controles in het formulier, waarmee de meest gemaakte en cruciale fouten worden voorkomen. Daarnaast wordt de ESTA-aanvraag ook altijd nog even handmatig gecontroleerd. Je kunt met al je vragen bij hun Nederlandse klantenservice terecht en die is te bereiken per telefoon, e-mail of live chat. Bijkomend voordeel van hun dienst: je kunt de betaling niet alleen doen met creditcard, maar ook met iDEAL, bancontact of e-maestro. Handig voor mensen die geen creditcard hebben. Bij eVisa betaal je € 25,- per ESTA. Dit bedrag is inclusief consulaire kosten.

Rechtstreeks je ESTA aanvragen

Je kunt je aanvraag natuurlijk ook rechtstreeks indienen via de website van US CBP. Hier kun je dus alleen met creditcard betalen. Het rechtstreeks aanvragen scheelt natuurlijk in prijs, maar er is geen Nederlands sprekende klantenservice en je aanvraag wordt niet gecontroleerd op fouten die bepalend kunnen zijn om doorgang te krijgen bij de douane.

Vragen? Stel ze! Beter goed voorbereid op reis, dan na tien uur vliegen een enorme teleurstelling…

Perry Vermeulen

Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu zeven reizen gemaakt en 35 staten bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×