Nu aan het lezen
Jeb Bush loopt zich warm
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Jeb Bush loopt zich warm

Veel Amerikanen en Europeanen gruwelen bij de gedachte; in 2017 weer een Bush in het Witte Huis als Barack Obama zijn twee ambtstermijnen erop heeft zitten en – zoals dat in de grondwet is bepaald – de deur aan 1600 Pennsylvania Avenue achter zich dicht moet trekken. Toch is het niet uit te sluiten dat de politieke dynastie – want zo mag de familie Bush die twee presidenten voorbracht wel worden genoemd – een nieuwe dimensie krijgt. Achter de schermen loopt Jeb Bush, de jongere broer van George W. Bush, zich voorzichtig warm. De vraag is: zit Amerika te wachten op een derde president Bush en maakt hij kans? Een artikel van Stan Bos.

Volwassen en gematigd

De partijelite ziet John Ellis ‘Jeb’ Bush, geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas, als een volwassen en gematigde kandidaat. Als de kiezer er zo ook over denkt, dan maakt hij een kans. Immers, in Amerika geven de onafhankelijke stemmers de doorslag. Zij kiezen vrijwel nooit voor een kandidaat met extreme trekjes. De leden van de Tea Party, de extremistische kant van de Republikeinse partij, zien een kandidatuur van Jeb Bush niet zitten. Sterker, ze hebben een hekel aan hem. De voormalige gouverneur van Florida sprak zich uit voor de verstrekking van een verblijfsvergunning aan zo’n elf miljoen illegalen – hoofdzakelijk latino’s – en daar moet de Tea Party helemaal niets van weten.

Brokkenpiloot

Dan is de vraag of de strapatsen van broer George – die zich in zijn acht jaren in het Witte Huis een incompetente brokkenpiloot toonde – hem niet in de weg gaan zitten. Opponenten zullen het falen van zijn oudere broer voortdurend aangrijpen om aan te tonen dat Amerika zich niet nogmaals in datzelfde wespennest moet steken. Bovendien kwam het in de historie van Amerika nimmer voor dat er drie telgen uit dezelfde familie het hoogste ambt hebben bekleed, want Bush senior was tussen 1989 en 1993 president van de Verenigde Staten.

Florida

Toch heeft Jeb Bush geen ongunstig curriculum vitae om zich over twee jaar in de strijd te werpen. In 1994 deed hij een vergeefse gooi naar het gouverneurschap van Florida, maar werd hij verslagen door de Democraat Lawton Chiles. In datzelfde jaar slaagde broer George Bush er wel in gouverneur van zijn geboortestaat Texas te worden. In 1998 lukte het Jeb alsnog door de Democraat Buddy MacKay te verslaan. Vier jaar later werd hij herkozen als gouverneur. Tot dat moment was geen eerdere Republikein er in geslaagd in swingstate Florida te worden herkozen als gouverneur.

Hertelling

In 2000 stond Jeb Bush in de spotlights, nadat Florida tijdens de presidentsverkiezingen onder een vergrootglas kwam te liggen door een hertelling van de stemmen. Broer George nam het dat jaar op tegen vice-president Al Gore. Door verkeerde stemformulieren was het lange tijd onduidelijk wie in Florida en dus het presidentschap had gewonnen. Uiteindelijk werd het broer George, maar nooit werd bewezen dat Jeb daar een hand in heeft gehad. In 2007 kwam er een einde aan zijn ambtstermijn als gouverneur.

Bijgedraaid

Ma Bush heeft zich al expliciet uitgesproken tegen een derde Bush in het Witte Huis, al is ze naar verluidt wat bijgedraaid. Voordat hij echt kandidaat is, moet Bush eerst de strijd aangaan tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Daarin krijgt hij nog een hele kluif aan de overige kandidaten in het Republikeinse speelveld. De populaire gouverneur Chris Christie uit New Jersey, senator Marco Rubio uit Florida en Congreslid Paul Ryan worden genoemd als mogelijke opponenten. Ook Christie en Rubio zullen zich trachten te profileren als een ‘redelijke Republikein’ om zich te verzekeren van de kiezerssteun.

Hillary versus Jeb Bush?

Bij de Democraten loopt Hillary Clinton zich al warm. Mocht het in 2016 uitdraaien op een strijd Clinton – Bush dan herhaalt de geschiedenis uit 1992 zich. Toen bonden Bill Clinton en George Herbert Walker Bush de strijd aan. Het zou betekenen dat 24 jaar Amerikaanse politiek wordt gedomineerd door de Clintons of de Bushes. Na de Kennedy’s was er niet één familie die zo veel invloed had in Washington DC. Maar Bush moest in het vroege voorjaar van 2016 al afhaken tijdens de voorverkiezingen. Zijn campagne kwam geen moment serieus van de grond.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven