Nu aan het lezen
Joe Biden: vier redenen voor zijn kandidatuur
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Joe Biden: vier redenen voor zijn kandidatuur

biden

De geruchten gaan al een tijd, maar één dezer dagen zou de Democratische vice-president Joe Biden de knoop definitief willen doorhakken of hij volgend jaar een gooi doet naar het presidentschap. Zeker nu partijgenote Hillary Clinton kwetsbaar is door al het gedoe rond haar mailserver zou Biden, ondanks dat hij 72 jaar is, een sterk en geloofwaardig alternatief zijn. Vier redenen waarom de vice-president zich moet kandideren.

1. Biden kan de erfenis van Obama zeker stellen

Barack Obama In de regering-Obama is er geen betere representant om de erfenis van de president veilig te stellen dan Joe Biden. De twee zien elkaar welhaast als broers en denken over veel zaken hetzelfde. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de frontrunner bij de Democraten, Hillary Clinton. Al sinds zijn aantreden in 2009 is Obama tegenstander van ‘boots on the ground’, terwijl Hillary, net als haar man en ex-president Bill Clinton, veel meer een interventiepolitiek van militair ingrijpen voorstaat. Dat standpunt valt niet in goede aarde bij het kernelectoraat van de partij, dat deels bestaat uit progressieve en liberale Democraten en geen fan zijn van oorlogszuchtige taal.

2. Democraten worden nerveus van het aanhoudende e-mailschandaal rond Hillary

Hillary en Bill ClintonOnderschat Hillary Clinton niet, maar de voortdurende aanvallen uit Republikeinse hoek doen haar campagne geen goed. Uit peilingen blijkt dat steeds meer kiezers minder vertrouwen in haar hebben. Het is vervelend als je topkandidaat zo onder het vergrootglas ligt. Uit een recente peiling blijkt dat vijftig procent van de kiezers haar het predikaat ‘onbetrouwbaar’ opplakt en dat wordt in het Democratische kamp als zorgwekkend gezien. Biden heeft weliswaar ook geen vlekkeloos blazoen, onhandige uitspraken zijn hem niet vreemd, maar als vice-president staat hij niet ter discussie. Met zijn kandidatuur is het in elk geval geen automatisme dat Hillary hoe dan ook de kandidaat wordt. Dat is goed voor het debat bij de Democraten.

3. Bernie Sanders is onverkiesbaar in november 2016

Bernie SandersBernie Sanders is senator van Vermont en de lieveling van de linkervleugel bij de Democraten. Hij trekt volle zalen, is populair, heeft een serieuze kans om te winnen in de eerste voorverkiezingsstaten Iowa en New Hampshire, maar staat landelijk flink achter op Clinton. Het is bovendien de vraag – mocht hij de kandidatuur bemachtigen – of hij aantrekkelijk genoeg is voor de onafhankelijke kiezer in november 2016. Sanders lijkt ondanks zijn populariteit onverkiesbaar. Biden is veel aantrekkelijker voor onafhankelijke kiezers, als vice-president onder Obama en ervaren politicus.

4. Zijn zoon maande z’n vader op zijn sterfbed mee te doen in 2016

Beau Biden, de zoon van Joe Biden, overleed eind mei aan de gevolgen van een hersentumor. Hij was slechts 46 jaar en werd gezien als een aanstormend politicus. Twee jaar eerder was er kanker bij hem geconstateerd. Op zijn sterfbed maande hij zijn vader zich beschikbaar te stellen voor het presidentschap van Amerika. Ook zijn andere zoon, Hunter, vindt dat zijn vader een gooi moet doen naar het hoogste ambt. Dat zou niet voor het eerst zijn. Ook in 1988 en 2008 wilde Biden president worden van zijn land.

Biden twijfelt al enige tijd over zijn kandidatuur. Om zijn geloofwaardigheid als potentiële kandidaat te behouden en met het eerste Democratische debat, dinsdag 13 oktober, zal hij snel de knoop moeten doorhakken. Volgens mensen in zijn omgeving neigt hij naar een ja.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven