Miss America door de jaren heen

0 Flares 0 Flares ×

De foto hierboven maakte ik in 2009 in Vicksburg, Mississippi. Uit de hele staat kwamen ze, de bevallige jongedames in de auto’s. En langs de wegen was het druk; heel Vicksburg liep uit om de mooiste meisjes uit de staat te bewonderen. Wie weet zat er de toekomstige Miss America bij… Het fenoneem is typisch Amerikaans en al sinds 1921 verankerd in de samenleving. In dit artikel kijken we naar de verkiezing door de jaren heen. Hoe zagen de mooiste dames van het land er bijna honderd jaar geleden uit? Nog even terug naar de meiden in de auto’s hierboven – uiteindelijk ging dat jaar Caressa Cameron uit Virginia met de felbegeerde prijs aan de haal. Een volgende keer meer geluk…

Miss America door de jaren heen

De wedstrijd begon oorspronkelijk als een schoonheidswedstrijd, maar tegenwoordig telt schoonheid nog maar voor 35 procent mee in de totaalbeoordeling. Belangrijk zijn naast het uiterlijk ook gespreksvaardigheden, zelfverzekerdheid, houding, gedrag en een act die de dames opvoeren voor een live-publiek. Dat is allemaal leuk, maar het gaat de meeste mensen toch echt om de schoonheid. Wie is de mooiste Amerikaanse vrouw van het jaar?

De geschiedenis van Miss America in 17 foto’s

america-1922-margaret-gorman
1921. Margaret Gorman uit Washington DC wint de eerste Miss America-verkiezing. De verkiezing wordt gehouden in Atlantic City: men hoopt er na het zomerseizoen nog wat toeristen mee naar de stad te lokken.

america-1922-margaret-gorman en anderen
Hetzelfde jaar, 1921. Er deden negen dames mee aan de eerste verkiezing; winnares Margaret Gorman staat tweede van links. De deelnemers vertegenwoordigden steden, nog geen staten.

Norma Smallwood 1926
Norma Smallwood won de verkiezing in 1926. Ze was de eerste winnares met een native American-achtergrond; haar voorouders stamden af van de Cherokee-indianen. In het jaar na de overwinning verdiende ze ruim een ton met haar verschijningen door het hele land – dat was meer dan de president dat jaar verdiende.

1937
De deelnemers in 1937. De sombrero’s waren een cadeautje van Miss Puerto Rico.

Patricia Donelly 1939
In 1939 vertegenwoordigden de finalisten voor het eerst een staat. Miss Michigan won: Patricia Donnelly is hier te zien met de trofee.


Bess Myerson was de eerste Joodse winnares, in 1945. Sinds de jaren 40 bestaat de hoofdprijs onder meer uit een studiebeurs; het was in die tijd nog niet gangbaar dat vrouwen studeerden. De Miss America-verkiezing speelde een belangrijke rol voor het feminisme.


1955. Twee dames helpen elkaar in de badkleding. Een jaar eerder was de verkiezing voor het eerst op televisie te volgen.


Bert Parks praat met een deelnemer bij de Miss America-verkiezing van 1955. Parks was lange tijd de presentator, van 1955 tot 1979.

Miss America
De vijftig deelnemers poseren in witte jurken voor Life Magazine, op de 30ste verjaardag van de verkiezing in 1956. Eigenlijk bestond Miss America al 35 jaar, maar tijdens de Depressie is er enkele jaren geen verkiezing geweest.

Miss America beauty pageant contestants dressing for judging during the contest. (Photo by Peter Stackpole//Time Life Pictures/Getty Images)
De finalisten zijn bijna klaar voor de jury. 1958.

04 Sep 1969, Atlantic City, New Jersey, USA --- Atlantic City, N.J.: From this bevy of beautiful girls one will be chosen Miss America 1970 when the annual Beauty pageant comes to a close on Sept. 6th. The young ladies in their swim suits Sept. 1. 9/4/1969 --- Image by © Bettmann/CORBIS
1969. Poseren in badkleding voordat de wedstrijd echt kan beginnen.

Delta Burke, 17, of Orlando poses with her city's skyline behind her on June 30, 1974. She was named 1974 Miss Florida in the Orlando contest and will represent her state in the annual Miss America beauty show. (AP Photo)
In 1974 deed Delta Burke mee namens Florida. Later werd ze een bekend actrice, vooral door de serie Designing Woman. Meer en meer werd Miss America een springplank voor dames met ambities in de tv- en filmwereld.

Actor Yul Brynner (R) co-owner of the Hard Rock Cafe, kissing the hand of Miss America Vanessa L. Williams as comedian Eddie Murphy looks on at the cafe's opening party.
Acteur Yul Brynner kust de hand van Miss America 1984, Vanessa Williams uit New York. In het midden staat, u zag het al, Eddie Murphy. Door vermeende naaktfoto’s werd de titel Williams later ontnomen. Het succes kwam alsnog voor haar, als zangeres met nummers als Save the Best for Last en de titelsong voor de animatiefilm Pocahontas Colors of the Wind.


Pas in 1997 werd het toegestaan om in bikini op het podium te verschijnen.


Presentator Tom Bergeron viert de overwinning met Miss America 2004, Ericka Dunlap.


In 2010 werd Caressa Cameron uit Virginia gekroond tot Miss America, in het Planet Hollywood Resort and Casino in Las Vegas. De verkiezing wordt sinds 2006 op deze locatie georganiseerd.

2015
De laatste winnares, Miss America 2015, is Kira Kazantsev uit New York.

Perry Vermeulen

Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu zeven reizen gemaakt en 35 staten bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×