Acteur Telly Savalas: zijn vijf mooiste rollen

0 Flares 0 Flares ×

Telly Savalas was een Amerikaanse acteur met Griekse roots. Een markant figuur, zowel op als buiten de set, die schitterde in vele producties en vooral opviel met zijn kale knar en karakterrollen. Vooral van zijn optredens in de geromantiseerde oorlogsfilms uit de jaren zestig en zeventig ben ik fan. Dat is nu zo’n vijftig jaar geleden. Als klein eerbetoon aan Savalas, die in 1994 overleed op 70 of 72-jarige leeftijd (hier lopen de meningen over uiteen), zijn vijf mooiste rollen. Maar over smaak valt niet te twisten. Onderaan leuke weetjes bij de trivia!

Acteur Telly Savalas: zijn vijf mooiste rollen

1. Als inspecteur Kojak die van lolly’s houdt

Kojak met lollyVoor mij is Telly Savalas toch vooral die romantische, verstrooide oorlogsheld uit de films die zo nog aan bod komen. De Amerikaanse televisieserie Kojak (1973-1978) heb ik nooit gezien, maar voor veel mensen is dat toch hét personage waarmee ze Savalas tot op de dag van vandaag associëren. In de serie, die op de Nederlandse tv werd uitgezonden, vertolkt Savalas de hoofdrol en daarbij kruipt hij in de huid van inspecteur Theo Kojak van een politiekorps in New York City. Hij is het hoofd van de rechercheafdeling Manhattan South en geeft zo zijn eigen draai aan de regels en wetten van de straat. Zijn favoriete uitspraak; Who loves ya, baby? wordt ongekend populair. Savalas baart in de serie ook opzien met zijn verschijning. Niet alleen paradeert hij in maatpakken en met modieuze hoed, in veel scènes zien we hem ook op een lolly kauwen. Het snoepgoed dient als vervanging van de sigaret en sigaar, want Kojak probeert van zijn verslaving af te komen. In de serie speelt zijn broer George Savalas detective Stavros. Door tegenvallende kijkcijfers werd Kojak van de buis gehaald, maar Savalas zou later nog een paar keer te zien zijn in enkele Kojak-films en nog een handjevol nieuwe afleveringen. In 2005 volgde een remake met acteur Ving Rhames, maar dat werd geen succes. Er zijn nu plannen voor een Kojak-film met Vin Diesel.

Hieronder, bij gebrek aan beter videomateriaal, de intro.

2. Als de grote schurk in James Bond

In On Her Majesty’s Secret Service (1969), de zesde film uit de officiële James Bond-reeks, speelt Savalas de grote schurk Ernst Stavro Blofeld. Als leider van de criminele organisatie SPECTRE beoogt hij de wereld aan zijn wil te onderwerpen door een dodelijk virus te maken en te laten verspreiden door mooie vrouwen die zelf immuun zijn. Hij wil een aanval doen op de voedselvoorraden en erkenning van zijn adellijke titel door de overheid. Blofeld heeft een speciaal programma om de jonge dames te hersenspoelen in zijn excentrieke hoofdkwartier hoog in de Zwitserse Alpen (prachtige shots!). James Bond, gespeeld door George Lazenby, gaat als genealoog op onderzoek uit om Blofeld te ontmaskeren.

Lees hier alles over James Bond op Amerikaanse locaties!

3. Als vrouwenhater en psychopaat in The Dirty Dozen

Legendarische oorlogsfilm! Haalde vier nominaties binnen voor een Oscar en won er één! In deze klassieker uit 1967 krijgen twaalf gevangenen, die wachten op hun doodsstraf of een levenslange straf moeten uitzitten, amnestie als zij meedoen met een speciale missie tegen de Duitsers. Blijven ze in leven en houden ze zich aan de regels, dan herwinnen ze hun vrijheid. In dit gezelschap schitteren acteurs als Charles Bronson, Donald Sutherland en Lee Marvin. Savalas speelt Archer Maggott; een gestoorde gek die in de gevangenis zit omdat hij van God opdracht kreeg om een vrouw te vermoorden. Het andere geslacht is een obsessie voor hem en hij ziet hen als het kwaad. Dat komt goed tot uitdrukking in een scène waarbij de groep, vlak voor de missie, vrouwelijk gezelschap krijgt in hun oefenkamp. Maggott staat dan ‘toevallig’ net op de uitkijk in de toren en ziet hoe de dames van plezier arriveren. Hij wordt gek. Overleeft de gestoorde Maggott de missie in Frankrijk?

In dit fragment maakt Maggott na circa een minuut een opmerking die leidt tot een vechtpartij.

4. Als oorlogsprofiteur in Battle of the Bulge & Kelly’s Heroes

In deze epische verfilming van de Slag om de Ardennen van 1965, met rollen voor acteurs Henry Fonda, Robert Shaw en Charles Bronson, is Savalas tankcommandant sergeant Guffy. Hij richt zich daarbij niet alleen op het vernietigen van de Duitse Tiger-tanks, maar ook op zijn eigen handeltje. Alles waar hij aan kan komen, van drank tot kippen, verzamelt hij samen met een lieftallige Franse dame in een afgelegen huis. Zodat hij, als hij de oorlog overleeft, terugkeert met wat centen op zak.

Fragment uit Battle of the Bulge:

In Kelly’s Heroes (1970) heeft luitenant Kelly (Clint Eastwood) het plan om een bank vol Nazi-goud te beroven in een Frans dorp achter de vijandelijke linies. Hij stelt een team samen, maar sergeant Big Joe, gespeeld door Savalas, is in eerste instantie tegen het plan omdat hij zijn manschappen niet onnodig de dood in wil jagen. Uiteindelijk gaat hij toch overstag en er volgt een meeslepend avontuur, met weer een briljante rol voor Donald Sutherland die tankcommandant Oddball speelt. Hilarisch!

Fragment uit Kelly’s Heroes:

5. Als verzetsheld in Escape to Athena  

Ook deze film behoort tot mijn collectie. In Escape to Athena (1979) draait het om een Duits gevangenkamp op een Grieks eiland, waar majoor Otto Hecht (Roger Moore) van Adolf Hitler de opdracht heeft gekregen om alle archeologische schatten te plunderen. De geallieerde gevangenen fungeren als goedkope arbeidskrachten. Ondertussen bedenkt de lokale verzetsstrijder Zeno (Savalas) een plan om het kamp over te nemen. Het mooie is dat we Savalas hier eens zien in een vrij normale rol. En in zekere zin was de film een soort van thuiswedstrijd voor hem. Savalas werd in de jaren twintig geboren in Garden City (New York) als kind van Griekse immigranten. In dat kader zou je deze film als een thuiswedstrijd voor hem kunnen beschouwen.

Als verzetsstrijder Zeno met vrouwelijk schoon van het lokale bordeel:

Trivia: wist jij dat Telly Savalas…

  • ook goed kon zingen?
  • een begenadigd pokeraar was?
  • vliegangst had?
  • werkte voor ABC News als journalist?
  • diende tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×