Nu aan het lezen
Film The Post actueel in Trump-tijdperk
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Film The Post actueel in Trump-tijdperk

The Post is een film die gaat over de krant The Washington Post die in 1971 besloot geheime documenten van het ministerie van Defensie, bekend als de Pentagon Papers, te publiceren. Onze gastschrijver Marco van den Doel, tevens politiek duider bij USA365.nl, schreef een recensie.

Film The Post actueel in Trump-tijdperk

Vietnamoorlog

Uit de gelekte documenten bleek dat verschillende Amerikaanse regeringen al meer dan dertig jaar logen over de Vietnamoorlog. De presidenten Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson en Nixon vertelden de Amerikaanse bevolking leugens over de oorlog in Vietnam. Er werd verteld dat de oorlog voorspoedig verliep en dat Amerika de oorlog aan het winnen was, terwijl uit de Pentagon Papers, die door minister van Defensie Robert McNamara werden opgesteld, bleek dat Amerika de oorlog aan het verliezen was.

Er werd totaal geen vooruitgang geboekt. Dat de Vietnamoorlog niet kon worden gewonnen was duidelijk, maar geen enkele president wilde gezichtsverlies leiden en een nederlaag erkennen. Er werden juist steeds meer Amerikaanse troepen gestuurd, terwijl de Amerikaanse regering wist dat dit eigenlijk zinloos was.

Daniel Ellsberg, die via de denktank RAND Corporation voor het Amerikaanse leger werkte, was de klokkenluider. Hij had toegang tot de documenten en besloot deze te stelen, te kopiëren en te lekken naar de pers.

Dilemma

De hoofdrollen worden gespeeld door Meryl Streep en Tom Hanks. Streep speelt de uitgever van de krant, Katherine Graham. Hanks speelt de rol van hoofdredacteur Ben Bradlee. Graham worstelt met een dilemma, moet zij de documenten publiceren of niet?

Graham is in onderhandeling om de krant naar de beurs te brengen, maar investeerders zijn sceptisch. Graham weet de investeerders te overtuigen door te zeggen dat journalistieke kwaliteit uiteindelijk winstgevend zal zijn.

The New York Times heeft ook een deel van de Pentagon Papers in handen en publiceert daar uit. President Nixon klaagt de krant aan, omdat het gaat om geheime documenten en het volgens hem de nationale veiligheid in gevaar brengt.

Nu de The New York Times in de rechtbank moet verschijnen, ziet Graham zich geconfronteerd met een dilemma. Haar investeerders geven aan dat als president Nixon zijn zin krijgt, dat dit het einde van The Post betekent. Daarnaast is Graham goed bevriend met de voormalige minister van Defensie, Robert McNamara, die haar waarschuwt voor president Nixon. In de film zegt McNamara dat Nixon geen middel zal schuwen om haar kapot te maken. Hoofdredacteur Bradlee wil wel publiceren en Graham moet dus een beslissing nemen. Buigt ze voor Nixon die de persvrijheid aanvalt?

De adviseurs van Graham adviseren haar om niet te publiceren, maar Bradlee overtuigt haar uiteindelijk om toch uit de Pentagon Papers te citeren. Graham herinnert zich wat ze de investeerders heeft beloofd. Het gaat om de kwaliteit van de journalistiek en dat persvrijheid niet voor de macht moet zwichten en de lezers recht hebben op de waarheid.

Trump-tijdperk

Regisseur Steven Spielberg gaf in een interview aan dat hij de film The Post in slechts negen maanden heeft gemaakt. Dat is relatief kort voor een grote bioscoopfilm. Spielberg was eigenlijk met een ander project bezig, maar stopte daarmee omdat hij vond dat deze film juist nu gemaakt moest worden.

De film is actueel in het Trump-tijdperk. President Donald Trump heeft de media bestempeld als ‘vijand van het volk’, net als Nixon destijds. Trump heeft onder meer The Washington Post en The New York Times bestempeld als ‘fake news media’. Trump minacht de pers en zijn aanvallen op de media en de inlichtingendiensten zijn schadelijk.

President Nixon sleepte The Post voor het Hooggerechtshof en die geeft The Post en de andere kranten die uit de Pentagon Papers hebben geciteerd gelijk. De rechters zeggen dat de persvrijheid, verankerd in het eerste amendement, niet mag worden aangetast.

President Nixon is woest en besluit dat hij geen journalist of fotograaf van The Post meer toelaat in het Witte Huis. In de laatste scène van de film loopt een beveiliger door het Watergate-gebouw en ontdekt dat er is ingebroken in het hoofkwartoer van de Democratische partij. En welke krant bracht het Watergate-schandaal aan het licht wat zorgde voor de ondergang van Nixon?


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (1)
  • Ik heb de film gezien. Geweldig goed gemaakt. Ondanks het feit dat je de uitkomst van de film weet (bekende geschiedenis) zit je tot het laatst op de rand van je zetel, vol met spanning. De overeenkomsten met de huidige “McDonald” Trump regering zijn frappant. We weten dus hoe hij zal eindigen, aangezien de geschiedenis zich blijft herhalen. Het kan mij niet snel genoeg gebeuren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven