UFC: Amerikaans Mixed Martial Arts circus

0 Flares 0 Flares ×

De vechtsport Mixed Martial Arts (MMA) stijgt de laatste jaren sterk in populariteit in Amerika. Vooral de gevechten in de competitie UFC (the Ultimate Fighting Championship) groeien uit tot avonden waar miljoenen tv-kijkers van genieten. Op zondag acht mei zal in Rotterdam een serie gevechten uit de UFC gehouden worden, voor het eerst in ons land en één van de eerste series in Europa. Tijd om eens in de wereld van het mixed martial arts te duiken!

UFC: Amerikaans Mixed Martial Arts circus

MMA: keiharde vechtsport

Mixed martial arts is een vechtsport, waarbij de vechters elkaar bestrijden met een mix van diverse vechtsporten. Met technieken uit sporten als het (kick)boksen, judo, worstelen, jiujitsu, kungfu en karate wordt geprobeerd om een overwinning op een tegenstander te verkrijgen. Dat kan door hem (of haar) knock-out te slaan, tot opgeven te dwingen via een verwurging of doordat de scheidsrechter ingrijpt als een vechter zichzelf niet meer voldoende kan verdedigen, meestal als hij zwaar aangeslagen is. Vechters worden ingedeeld in gewichtsklassen, zodat het voordeel van gewicht niet of nauwelijks een rol kan spelen. De gevechten vinden meestal plaats in een kooi of boksring en de vechters dragen geen bescherming, alleen een soort bokshandschoenen. Kortom, deze sport is niet voor mietjes en al helemaal niet voor gevoelige tv-kijkers!

Mixed martial arts kan er heftig aan toegaan
Mixed martial arts kan er heftig aan toegaan

Ondanks dat er regelmatig bloed aan te pas komt, is het wel een sport waarbij respect voor de tegenstander vaak hoog in het vaandel staat. Niet zelden omhelzen bebloede vechters elkaar na de wedstrijd als teken van respect, nadat ze elkaar net een aantal ronden op vele manieren pijn hebben gedaan. De mixed martial arts competitie UFC slaat de laatste jaren aan qua populariteit in Amerika en ook daarbuiten. Er zijn ook andere competities, maar dit is verreweg de bekendste met over het algemeen ook de betere vechters binnen deze sport.

Vechtsportcircus

Mixed martial arts Conor McGreor
Conor McGregor

De populariteit van het mixed martial arts in Amerika wordt geïllustreerd door het grote aantal tv-kijkers dat de wedstrijden volgt en de vele events in het land. Las Vegas is de stad waar de grootste en meeste gevechten plaatsvinden, maar ook op andere locaties is de sport groeiende. Eind maart werd in New York een wet aangenomen waardoor het professionele mixed martial arts daar nu ook legaal is. De UFC ontving dit met gejuich, want de bond zag een grote markt open gaan voor het houden van gevechten. Als locatie voor een serie wedstrijden werd bijvoorbeeld al de Madison Square Garden genoemd, het stadion van de New York Knicks.

Mixed martial arts Ronda Rousey
Sports Illustrated: Ronda Rousey

De wedstrijden bereiken op tv of online nog geen aantallen toeschouwers als tijdens de bokspartij tussen Floyd Mayweather Jr. en Manny Pacquiao vorig jaar, die wereldwijd tot het ‘gevecht van de eeuw’ werd gedoopt. Toch zitten de casino’s, arenas en stadions steeds voller voor een avond met MMA-gevechten. De bekendste vechters worden als tv-sterren behandeld of gedragen zich zo. De Ier Conor McGregor, kampioen in het vedergewicht, is momenteel razend populair en de vrouwelijke ex-kampioen Ronda Rousey (zie rechts en onder) uit Amerika sierde zelfs de cover van het badpakkennummer van tijdschrift Sports Illustrated, normaal alleen weggelegd voor topmodellen. Videogames van UFC gaan als warme broodjes over de toonbank en maken nieuwe generaties enthousiast voor de sport. Daarnaast groeit de UFC ook in het buitenland. Dat laatste moet ook wel, want lang niet alle topvechters zijn Amerikanen en in diverse gewichtsklassen zijn Europeanen of Zuid-Amerikanen kampioen.

Mixed Martial Arts: UFC Ronda Rousey
Ronda Rousey (rechts) in actie

UFC Rotterdam

Ook in Nederland is binnenkort een UFC-evenement. Op zondag acht mei staat een programma in het Rotterdamse Ahoy gepland, met als hoofdpartij een duel in het zwaargewicht tussen onze landgenoot Alistair Overeem en de Wit-Rus Andrei Arlovski. Een topduel, want Overeem is de nummer drie in deze gewichtsklasse en Arlovski, voormalig kampioen, de nummer zes. Een ander affiche is die tussen de boomlange Nederlander Stefan Struve (2.13 meter) en de Braziliaan Antonio Silva.

mixed martial arts
Alistair Overeem (links) op 8 mei in Ahoy tegen Andrei Arlovski

De keuze voor Nederland zal niet alleen aan deze twee landgenoten te danken zijn. Mixed martial arts is ook hier in opkomst en Nederland kent al een lange traditie van sterke K-1 vechters, de kickbokscompetitie die vooral in Japan enorm groot werd, iets wat de UFC graag ook zou bereiken. De huidige wereldkampioen K-1, Rico Verhoeven uit Halsteren, zou ook overwegen om de definitieve stap naar het mixed martial arts te maken, zoals Overeem al eerder met succes deed. Of de UFC hier net zo populair wordt als in Amerika is nog even afwachten, het MMA-circus is in elk geval goed op gang aan het komen.

Een idee krijgen van hoe heftig een mixed martial arts wedstrijd kan zijn? Bekijk onderstaand filmpje. Let op: dit is niet geschikt voor jonge kijkers!

Kenny de Vilder

Amerika fascineert. De prachtige natuur, uitgestrekte wegen, de steden, geschiedenis, de mix van culturen, sport, je raakt er nooit uitgekeken! Ik reed Route 66 helemaal in 2016, wat een geweldig avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×