Now Reading
Van Amerika naar Canada: tips voor bij de grens

Van Amerika naar Canada: tips voor bij de grens

0 Flares 0 Flares ×

Heb jij plannen om tijdens je roadtrip of stedenreis in het noorden van Amerika naar Canada te gaan? Dan mag je dit artikel niet overslaan! Onze gastschrijfster Linda van der Veer (Dagboek Route 66, fotoserie Wilde Westen & 10 tips voor eten in de VS), geeft hieronder als ervaringsdeskundige tips voor bij de grensovergang. ‘Als je dit niet doet, staat er een enorme boete te wachten.’

Van Amerika naar Canada: tips voor bij de grens

Bij het maken van vakantieplannen naar Amerika, kom je misschien op het idee om de grens over te steken naar Canada. Dit kan zijn als je de Niagra Falls wilt bezoeken, familie hebt in Canada of een mooie roadtrip wilt maken en een stukje van de Canadese Rocky Mountains wilt meepakken, zoals Banff, Jasper of Waterton Lakes. Of misschien ga je wel een paar dagen heerlijk genieten op Vancouver Island als je in het noordwesten bent. Kan dat eigenlijk wel? Het antwoord is ja, natuurlijk kan dat.

van amerika naar canada

Het ETA-formulier 

Als je van plan bent om vanuit Amerika de grens over te gaan naar Canada, moet je je goed voorbereiden. In Canada kennen ze sinds 15 maart 2016 het ETA-formulier. Dit is vergelijkbaar met het ESTA-formulier voor Amerika. Mocht je naar Amerika vliegen en per land Canada binnengaan (dus met huurauto of camper), dan heb je GEEN ETA-formulier nodig. Vlieg je naar Canada, dan heb je deze wel nodig. Het ETA-formulier is vijf jaar geldig en kun je aanvragen bij de Canadese overheid. Dit is de officiële website en hier kun je het formulier in het Nederlands invullen voor $CAD 7,-.

 Wil jij hulp bij het aanvragen van een ETA voor Canada? eVisa kan helpen. Zij vragen voor bemiddelings- en administratiekosten €12,- per aangevraagd visum – ongeacht de wisselkoers hanteren zij een vast totaalbedrag van €17,00. Je er dan van verzekerd dat je niet voor verrassingen komt te staan bij de douane. eVisa heeft geautomatiseerde controles in het formulier, waarmee de meest gemaakte en cruciale fouten worden voorkomen. Daarnaast wordt de ETA-aanvraag ook altijd nog even handmatig gecontroleerd. Je kunt met al je vragen bij hun Nederlandse klantenservice terecht en die is te bereiken per telefoon, e-mail of live chat. Bijkomend voordeel van hun dienst: je kunt de betaling niet alleen doen met creditcard, maar ook met iDEAL, bancontact of e-maestro. Handig voor mensen die geen creditcard hebben.

Keuze van de grensovergang

Als je je route aan het bepalen bent, houd er dan rekening mee dat niet alle grensovergangen 24 uur per dag open zijn. De grote grensovergangen, die meestal aan de wegnummers met één cijfer liggen (de grote highways), zijn meestal 24 uur per dag open. De kleinere hebben vaak wisselende tijden, mede afhankelijk van het seizoen.

Zelf geef ik de voorkeur aan een kleine grensovergang, zoals bij Glacier National Park naar Waterton National Park. Deze is in de zomer tot 22:00 uur open. Een kleine grensovergang is relaxed en geeft weinig stress. Bij de grote grensovergangen is het vaak druk, zijn er wachttijden en lopen er een heleboel indrukwekkende douanebeambten rond. Niet dat je daar bang voor hoeft te zijn, maar toch, persoonlijk houd ik het liever bij klein!

Van Amerika naar Canada: tips voor bij de grens
Uitzicht op de Niagara Falls en de Rainbow Bridge die Amerika met Canada verbindt.

Wat mag ik dan invoeren?

Net zoals Amerika, heef Canada ook regels omtrent wat je wel en niet mag invoeren. Het belangrijkste:

• Alcohol –> maximaal 1 fles sterke drank of 2 flessen wijn (0,75 liter) of 8,5 liter bier (minimum leeftijd 18 jaar in Alberta, Québec en Manitoba, overige provincies 19 jaar)
• Tabak –> 200 sigaretten of 50 sigaren. Leeftijdsbeperking: hetzelfde als bij de alcohol.
• Levensmiddelen –> alle levensmiddelen dien je aan te geven.
• Verboden levensmiddelen –> vers vlees, eieren, zuivel, honing, groente en fruit.
• Geschenken –> maximaal 60 $CAD per geschenk.
• Geneesmiddelen –> neem een medisch paspoort mee! Geneesmiddelen die vallen onder de Opiumwet, dienen voorzien te zijn van een medische verklaring in het Engels
• Huisdieren –> check de website van Licq voor de meest actuele informatie.
• Geld –> geld mag je vrij invoeren tot $CAD 10.000,-. Elk bedrag hierboven moet je aangeven. Als je dit niet doet, staat er een enorme boete te wachten.

Tip; wil je geschenken meenemen voor familie of vrienden? Neem het dan gewoon mee als je eigen persoonlijke goederen en laat ze niet ingepakt zitten of eruit zien als geschenk. Dit kan natuurlijk niet met alles…

Van Amerika naar Canada: goed voorbereid de grens over

Voordat je daadwerkelijk naar de grens rijdt, is het raadzaam om de auto of camper goed op te ruimen en te ontdoen van de levensmiddelen die niet ingevoerd mogen worden. Als je aankomt bij de grens staat er een groot stopbord op je te wachten. Wacht daar tot de douanebeambte aanwijzingen geeft. Je wordt vervolgens binnen geroepen voor de paspoortcontrole. Tevens dien je een visumformulier in te vullen. Deze is vergelijkbaar met het formulier voor Amerika, die je in het vliegtuig in moet vullen. Vervolgens worden alle gegevens gecontroleerd en dien je te betalen. Een visum kost zo’n $CAD 12,-, maar dit kan variëren.

See Also
new hampshire

Er volgt ook een inspectie van het voertuig, waarbij je vragen krijgt over wat je bij je hebt in de auto. Zorg dus dat etenswaren bij elkaar zitten en laat de douanebeambte vooral zijn gang gaan. Ze zijn streng en gaan echt op zoek naar verboden spullen, de ene keer uitgebreider dan de andere keer. Maar als je gewoon antwoord geeft en ze toelaat alles te onderzoeken, is er geen probleem en ben je met tien minuten weer op weg.

Tip; bewaar je visumpapieren goed in je paspoort, als je weer terug Amerika in wilt. Dan hoef je niet weer te betalen, want je hebt immers al een visum.

Verschillen tussen Amerika en Canada

Als je de grens met Canada oversteekt, zal je opvallen dat men in Canada metrische getallen gebruikt. De borden langs de weg worden in Canada aangeduid in KM, in plaats van Miles in Amerika (1 mile = 1,6 km). Daarnaast is de prijs bij de benzinepomp in $CAD/liter. Soms staat de prijs per gallon, maar dat is dan aangegeven. Verkeersregels zijn in Canada hetzelfde als in Amerika. Canadezen zijn vriendelijke en gemoedelijke mensen, ze kennen over het algemeen geen stress en hebben vooral geen haast.

Extra tips…

• Check vooraf de koers, soms is het leuker shoppen in Canada dan in Amerika door de koersverschillen.
• Zorg dat je geshopte artikelen gebruikt en ontdoet van kaartjes en stickers, anders loop je de kans invoerrechten te moeten betalen.
• Zorg dat je voldoende Canadese dollars bij je hebt, want men accepteert geen Amerikaanse dollars bij de grens.
• Houd er rekening mee dat Canada dit jaar zijn 150e verjaardag viert en de Nationale Parken gratis zijn. Het kan dus extreem druk zijn (voor Canadese begrippen).
• Normaliter kun je op de bonnefooi een motel of campingplaats krijgen, maar ivm het 150-jarige jubileum kan het raadzaam zijn in 2017 overnachtingen te boeken in de parken.
• In grote steden als Vancouver, Calgary, Edmonton, Toronto en Montreal kan het goed druk zijn, vooral in de spits. Buiten de grote steden is het vaak heerlijk rustig en kun je goedkopere motels vinden in alle prijscategorieën.
• Wil je een leuke trip plannen? Vraag mij gerust naar de highlights (lindavdwel@gmail.com).


Linda van der Veer (1980) is freelance-adviseur in de groen,- grond,- en infrasector. Ze houdt enorm van reizen en Amerika en Canada zijn haar favoriete bestemmingen. Al twaalf keer maakte ze de oversteek naar het continent. Haar missie is om alle staten een keer te bezoeken; de teller staat nu op 26. Yellowstone, het wilde westen van Wyoming, de graanvelden in South Dakota en San Francisco zijn haar ‘absolute toppers’.
Linda op Twitter: @Agrolin

 

View Comments (7)
 • Hallo
  Momenteel ben ik met eigen,huur, auto in de USA.
  In Lancester bezoek aan de de Amish leefgemeenschap.
  Was ik op zoek naar wat reis informatie Amerika / Canada. Daarbij kom ik toevallig op jouw site terecht.
  Compliment voor je keurige en duidelijke info.

  Groetjes
  Derk Ottema

 • Hey ik had even een vraag ! Ik wil deze week vanaf amerika (Detroit) de grens over naar canada. Heb ik daar verder nog extra papieren voor nodig? Heb alleen maar een ESTA voor Amerika! Maar geen ETA voor Canada? Kan ik hier zonder problemen de grens over en daarna weer terug amerika in? Wil maar voor een dagje op en neer naar canada..

 • Hey Allen,

  Mijn vrouw en ik gaan een jaar reizen. We zouden beginnen met 3 maanden USA en dan doorgaan naar Canada.
  Ikzelf ben Amerikaan dus ik weet dat ik Canada zeker binnen mag voor 6 maanden.
  Voorlopig is het plan dat mijn vrouw vanuit Amerika terug naar Belgie vliegt om dan enkele weken later naar Canada te vliegen met een ETA om dan 6 maanden daar rond te trekken.

  Denken jullie dat het mogelijk is om ipv naar belgie te vliegen een ETA voor 6 maanden te krijgen aan de grens Amerika/Canada?

  Alle info is welkom!

  Thx!

  Groetjes, Robert

  • Dat weten we ook niet precies Robert, het beste kun je het even navragen bij een reisorganisatie die daar meer over weet of navragen bij de autoriteiten voor je vertrekt!

 • Hallo wij zijn van plan om in juni naar New York te vliegen en vanuit daar met n busreis de Niagara Falls te bezoeken en evt.paar dagen Toronto.Is er een visum vereist voor Canada?of idd alleen het visumformulier ad grens?
  Mvrgr
  Sita

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×