Zaken doen in Amerika: waar moet je op letten?

0 Flares 0 Flares ×

Behalve toeristen gaan ook veel zakenreizigers jaarlijks vanuit ons land naar de Verenigde Staten. Een zakelijke trip is natuurlijk net even anders dan wanneer je een roadtrip of stedentrip gaat doen. Waar moet je op letten bij het zaken doen in Amerika of dat van plan bent? Heb je dan een ESTA nodig? Of toch een andere reistoestemming? In dit artikel enkele handige tips!

De VS binnenkomen als zakenreiziger

zaken doen in amerika
De New York Stock Exchange

Wanneer je naar de VS wil reizen, heb je het bekende ESTA nodig om überhaupt het land binnen te mogen komen. Deze elektronische toestemming is verplicht, maar is nog geen garantie dat je ook daadwerkelijk het land in mag bij aankomst. Dat bepaalt de douane ter plekke. Een ESTA is verplicht wanneer je als toerist op vakantie gaat naar Amerika (voor korter dan 90 dagen), maar ook als je voor zaken reist. Nu is het woord ‘zakenreiziger’ een breed begrip, er zijn dan ook verschillende opties.

Wanneer je korter dan 90 dagen voor zaken naar Amerika reist en niet in loondienst gaat van een Amerikaans bedrijf, kun je het ESTA aanvragen. Je hebt in dit geval dus geen visum nodig en de prijs is hetzelfde als wanneer je voor vakantie naar de VS reist. Denk bijvoorbeeld aan situaties als het bijwonen van een conferentie, het bezoeken van klanten of leveranciers of een Amerikaanse vestiging van je bedrijf. Hetzelfde geldt voor een zakelijke reis georganiseerd door je eigen (Nederlandse of Europese) bedrijf. In dit geval mag je op je zakelijke ESTA ook meerdere keren afreizen naar Amerika, zolang dit geldig is (twee jaar, tenzij je paspoort eerder verloopt). Ga je naar een land in Midden-Amerika of Zuid-Amerika en stap je over in Amerika? Ook dan is dit de optie die je kiest.

Toch een zakelijk visum aanvragen?

zaken doen in amerika
Lower Manhattan: het zakencentrum van New York.

Er zijn situaties mogelijk waarbij je toch een zakelijk visum moet aanvragen. Dit is het geval als je bijvoorbeeld langer dan 90 dagen aaneen in de VS zal verblijven voor zaken. Of wanneer je voor een Amerikaans bedrijf gaat werken of er stage gaat lopen. In dit geval zijn er tal van soorten visa, bijvoorbeeld voor academici, professionele atleten en hun begeleiders, diplomaten of au pairs. Raadpleeg daarom altijd de website van de Amerikaanse ambassade als jij tot een van deze categorieën hoort.

Wanneer je na 1 januari 2011 nog in landen als Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen of Syrië bent geweest (of dat nu voor zaken was of privé), dan moet je eveneens sowieso een visum aanvragen en maak je geen aanspraak op een ESTA.

Aanvraagprocedure

Ga je voor zaken naar Amerika? E-visums helpt je met je aanvraag! Ga naar https://e-visums.nl/usa/zakelijk en vul de gegevens in. Let op, doe dit zo secuur mogelijk. Kom je er niet uit? Bel (+31) 050-2100245 of mail naar contact@e-visums.nl. Na het afronden van de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail met daarin een overzicht van de aanvraag.


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met: www.e-visums.nl 

Kenny de Vilder

Amerika fascineert. De prachtige natuur, uitgestrekte wegen, de steden, geschiedenis, de mix van culturen, sport, je raakt er nooit uitgekeken! Ik reed Route 66 helemaal in 2016, wat een geweldig avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×