Nu aan het lezen
10 aanraders bij de Amish
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 aanraders bij de Amish

De Amish (spreek uit als Oo-miesch): ze hebben geen auto’s, televisie of telefoon. Ze spreken in een taal die Bibel Deitsch heet. Ze zien eruit alsof de tijd heeft stilgestaan met hun kinbaarden, zwarte pakken en strohoeden voor de mannen en lange jurken en witte kapjes voor de vrouwen. Vooral in Pennsylvania woont een grote groep aanhangers van dit geloof, maar ook in andere staten kom je gemeenschappen tegen. Onze gastschrijfster Gonneke Karel ging na de film Witness te hebben gezien, zelf een aantal keer op bezoek. Tien tips op een rijtje!

Lees ook dit artikel over de amish.

10 aanraders bij de Amish

10: Lancaster County

De dorpjes met hun rare namen, zoals Intercourse, Ephrata, Lititz, Strasburg en Bird-in-hand zijn op zich al een bezoek waard, maar je zult zeker meerdere Amish tegenkomen met hun paard en wagens of op een step.

9: Auction

Een veilinghuis bezoeken is al bijzonder, maar zeker met spullen van de Amish. Leuk om mee te maken hoe zo’n veiling nou gaat en misschien zie je wel een te gekke souvenir voor thuis.

8: Amish Experience Theater

In het Amish Experience theater kun je Jacob’s Choice bekijken. Een toneelstuk over hoe Jacob een moeilijke keuze moet maken. Blijft hij bij de Amish of laat hij alles achter zich en kiest hij voor de moderne wereld. Er zijn vijf schermen en special effects, zoals wind, vuur en water die zorgen ervoor dat je helemaal in het verhaal komt.

7: Buggy Tour

De Amish verbieden autobezit, maar mogen vreemd genoeg wel met de auto reizen als iemand anders hem bestuurt. Zelf rijden ze rond in zwarte hoge koetsjes met paarden ervoor. De buggy’s zijn voorzien van een grote rode reflecterende driehoek achterop. De meeste koetsen zijn zelfs voorzien van radio en knipperlichten. Doe een toer met een grote variant van deze wagens.

6: Farmland Tour

Boek een rondleiding bij een Amish boerderij. De boer geeft uitleg over het leven van de Amish. Vaak mag je wel bij de dieren en rondom het huis kijken, maar niet in huis. Of ze hebben een deel van het huis ingericht voor bezoek. Je kunt een bezoek ook combineren met een buggy toer.

5: Amish Country Homestead

Wil je nog meer leren over het leven van de Amish, bezoek dan Amish Country Homestead. Op deze “Heritage Site” leer je hoe het is om zonder elektriciteit te leven. Opvallend is dat elektriciteit niet mag, maar wasmachines, koelkasten en andere elektrische apparaten mogen wel zolang ze maar lopen op een generator of benzine. Amish mogen geen telefoon in huis hebben, maar bellen via een mobiel of bij een telefooncel mag wel. In huis gebruiken ze gaslampen.

Je krijgt er ook de betekenis achter gewone kleding, zie je hoe een Amish-huis is ingericht en leer je over hun geloof. De Amish hebben geen kerkgebouw. Met een grote wagen brengen ze stoelen, boeken en andere spullen van de ene naar de andere locatie.

4: Overnachten

Als je er toch bent, blijf dan een paar dagen. Er zijn hele leuke overnachtingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld het Red Caboose Motel waar je in oude treinwagons slaapt op een boerderij omringt door Amish boerderijen. De honeymoon caboose heeft zelfs een bubbelbad erin.

Of verblijf in een traditioneel Amish Hotel, het Amish View Inn & Suites waar je heerlijke ouderwetse broodjes krijgt bij het ontbijt.

Wil je genieten van het oude, maar ook van moderne comfort, dan is het Historic Smithton Inn de placet o be. Een herberg met op elke kamer een openhaard. Ook in de winter een mooie plek.

3: Bezoek een school

Amish gaan alleen naar de lagere school. Daarna houdt het formele onderwijs op, want dan weet iedereen genoeg om volgens de Bijbel te kunnen leven. Meer wijsheid leidt alleen maar tot meer vragen. In de ochtend zie je de kinderen naar school rennen in hun typische Amish kleding. Acht klassen krijgen les in één kamer en hebben maar één leraar.

2: Eten

In Lancaster is het Plain & Fancy Restaurant een aanrader voor lekkere Amish gerechten, zoals zoete maïsbroodjes, rozijnenbrood met ijs, chicken wings in een mandje en oma’s gehaktbrood. De toetjes bestaan uit fresh-made pie, appelknoedel, rijstebrij en chocoladeroomcake.
De restaurants zijn meestal niet van de Amish, maar lijken wel alsof je teruggaat naar grootmoeders tijd. Vaak in oude gebouwen gevestigd of een traditionele Red Barn. Winkel erna bij de uitgang tussen de biologische en zelfgemaakt producten. Neem een potje Apple Butter mee, een mix tussen jam en appelmoes.

1: Winkelen

Kitchen Kettle Village is een dorpje op zich met houten pandjes vol met zelfgemaakte spullen, wijn en etenswaren. Bij alle winkels met etenswaren mag je van alles proeven. De Amish verkopen ook veel quilts. In dit dorpje vind je een winkeltje, maar eigenlijk overal langs de weg zie je quilts, ovenwanten en kookschorten.


philadelphiaGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven