Nu aan het lezen
10 bizarre rechtszaken en miljoenenclaims in VS
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 bizarre rechtszaken en miljoenenclaims in VS

Amerika is het land van uitersten en dat zien we geregeld terug in de rechtbank. Niet zelden klagen Amerikaanse burgers een groot bedrijf of bekend persoon aan in de hoop op rijkdom. Soms met goede reden, maar vaak ook doorgestoken kaart. USA365.nl dook de archieven in en vond 10 bizarre rechtszaken en miljoenenclaims in de VS.

10 bizarre rechtszaken en miljoenenclaims in VS

Stella Liebeck versus McDonalds 

In 1992 dacht Stella Liebeck, een 79-jarige vrouw uit Albuquerque (New Mexico), lekker een kop koffie te halen bij de McDonalds. Niet wetende wat haar even later te wachten stond. Haar kleinzoon reed door de McDrive en parkeerde de auto, zodat ze melk en suiker kon toevoegen. Ze klemde de beker tussen haar benen en morste koffie op haar schoot. Liebeck liep hierbij diverse ernstige brandwonden op, verbleef wat dagen in het ziekenhuis en klaagde McDonalds een jaar later aan wegens nalatigheid. De jury wees haar in eerste instantie 2.9 miljoen dollar toe, maar stelde dat bedrag later bij naar 500.000 à 600.000 dollar. De zaak zorgde voor veel discussie over het Amerikaanse rechtssysteem en staat nog altijd te boek als klassieker onder de schadeclaims. 

Christopher Roller versus ‘goddelijke’ goochelaars

Geloof het of niet, maar ook deze zaak is waargebeurd. Christopher Roller uit de noordelijke staat Minnesota klaagde in 2005 goochelaars David Copperfield en David Baine aan voor ruim 50 miljoen dollar. Hij  stond erop dat zij het geheim achter hun magische trucs zouden bekendmaken en eiste 10 procent van hun totale inkomen voor de rest van hun leven. Roller was vooral ontstemd over het feit dat de goochelaars ‘goddelijke’ krachten gebruikten tijdens hun optredens. Aangezien Roller zichzelf als god ziet, meende hij dat het zijn krachten waren die werden gestolen. De zaak werd verworpen.

New Yorker versus Subway     

Jason LeslieJohn Agnesini uit de wijk Queens in New York City ging in 2008 een broodje eten bij Subway en trof in zijn maaltijd een gekarteld mes aan van zo’n 15 centimeter lang. Gebakken in het brood.

After taking a few bites I could tell something didn’t taste right. Then I felt something hard on the bottom of the bread. I turned it over and could see the knife baked inside. It’s shocking. You see this metal knife. I mean, it’s one thing seeing a hair or something. If I didn’t look at it, could you imagine what would happen? I could’ve slashed the side of my mouth.

Agnesini eiste 1 miljoen dollar van Subway, maar moest vier jaar na het incident genoegen nemen met 20.000 dollar. In 2013 raakte het broodjesbedrijf opnieuw in opspraak, na een artikel in de New York Post over de ware omvang van de ‘Footlongs’. Het bleek dat het populaire broodje korter was (11 in plaats van 12 inch) dan in de advertenties stond aangegeven. Elf personen eisten compensatie voor de misgelopen hoeveelheid brood, onder wie de 32-jarige Jason Leslie (zie foto) uit New Jersey, die sinds zijn achttiende ongeveer vijftig Footlongs per jaar had verorberd. In april 2014 werd bekend dat de betrokkenen een (voor het publiek onbekende) regeling hadden getroffen met Subway.     

Robert Brock versus zichzelf 

Gekker kan het niet: jezelf aanklagen! Robert Lee Brock deed het in 1995, als gevangene vanuit de Indian Creek Correctional Center in Chesapeake (Virginia). Brock vond dat hij zijn eigen burgerrechten had geschonden door zich te laten arresteren en schreef een zeven pagina’s-tellende aanklacht. Hij stelde vast dat hij zichzelf vijf miljoen dollar moest betalen, maar omdat dit door zijn gevangenschap niet kon, moest de staat dat bedrag maar betalen. Brock kon zelf namelijk geen inkomsten genereren vanachter de tralies, zo redeneerde hij. De rechter was niet onder de indruk; de zaak werd afgedaan als lachwekkend en verworpen.

Richard Overton versus Anheuser-Busch

BudweiserIn de jaren ’90 lanceerde bierfabrikant Anheuser-Busch een reeks reclamespotjes. Hierin verschenen plotseling mooie vrouwen, nadat vrachtwagenchauffeurs hun dorst hadden gelest met Budweiser-bier. Dat leek Richard Overton uit Michigan ook wel wat. De truckbestuurder ging op pad, dronk en wachtte geduldig op de twee wulpse dames, maar er gebeurde niets. Overton klaagde Anheuser-Busch aan voor vals adverteren en eiste een bedrag van 10.000 dollar. Het gerechtshof verwierp de zaak.

Seksverslaafde versus Apple  

Chris Sevier, een man en oud-militair uit de staat Tennessee, klaagde in de zomer van 2013 Apple aan. Hij hield het bedrijf verantwoordelijk voor zijn internetseksverslaving, want er was geen filter ingebouwd om hem te beschermen voor alle afbeeldingen van jonge vrouwen die aantrekkelijker waren dan zijn vrouw. ‘Die was geen 21 meer’. Zijn huwelijk liep stuk. Sevier wilde met zijn laptop trouwen; de zaak werd verworpen door het gerechtshof.

Brandweervrouw versus de brandweer    

Mary Wolski werkte bij de brandweer in Erie, een plaatsje in Pennsylvania. In 1997 schreef ze historie toen ze als eerste vrouw uit de stad die baan wist te bemachtigen. ‘Een gift van god’, zo betitelde ze haar aanstelling destijds in de lokale media. Wolski raakte depressief na het overlijden van haar moeder. Ze werd ontslagen na brandstichting als onderdeel van een zelfmoordpoging in december 2006. Ze stak een badkuip gevuld met kleren in de fik, in het leegstaande huis van haar vader. De zaak kwam voor en de jury stelde de 49-jarige Wolski in het gelijk. Ze was onterecht ontslagen. Wolski kreeg haar baan terug en ontving een bedrag van 206.665 dollar aan smartengeld.

Rechter versus stomerij 

10 bizarre rechtszaken en miljoenenclaims in VSDe rechtszaak van de spijkerbroek is er ook weer één uit een Hollywood-script. Roy Pearson, nota bene zelf rechter in District of Columbia, klaagde zijn Zuid-Koreaanse stomerij in 2005 aan voor 67 miljoen dollar (!) omdat ze zijn broek waren kwijtgeraakt. Pearson sprak van mentaal lijden en ongemak en vond ook dat de stomerij fraude pleegde, vanwege de tekst ‘tevredenheid gegarandeerd’ op de reclamebordjes. Het werd een lange, meeslepende zaak, die jaren duurde. De familie Chung – eigenaar van Custom Cleaners – werd in 2007 in het gelijk gesteld. Pearson verloor zijn baan als rechter.

Ronald Ball versus Pepsi

Ronald Ball uit de staat Illinois liep in 2008 nietsvermoedend naar een frisdrankautomaat op zijn werk en kocht een blikje Mountain Dew van Pepsi. Naar eigen zeggen werd hij direct ziek toen hij een slok had genomen, zo erg dat hij moest overgeven. Volgens Ball bleek er een muis in zijn frisdrank te zitten en in 2009 klaagde hij Pepsi aan voor ruim 50.000 dollar. De frisdrankfabrikant meende dat dit nooit het geval kon zijn, want de muis had door de krachtige ingrediënten al lang opgelost moeten zijn in het goedje. Lang voordat het blikje de automaat had bereikt. Op verzoek van de eiser werd er een schikking tussen beide partijen getroffen, waarbij Ball een onbekend bedrag kreeg uitgekeerd.

Weduwe van kettingroker versus tabaksfabrikant

In juli 2014 kende een jury in Florida aan weduwe Cynthia Robinson het astronomische bedrag van 23,6 miljard dollar toe, na een rechtszaak die zij in 2008 had aangespannen tegen Reynolds Tobacco Company, het op één na grootste tabaksbedrijf in Amerika. Robinson stelde dat haar man Michael Johnson door hun schuld op 36-jarige leeftijd was overleden in 1996 (aan longkanker). Robinson verweet het bedrijf nalatigheid, omdat zij Johnson, die op zijn dertiende begon met roken, nooit op de gevaren van nicotineverslaving hadden gewezen. De zaak werd breed uitgemeten in de landelijke media.

Meer top 10-lijstjes lezen van USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/gekste-gebouwen-amerika/”] 10 gekke gebouwen[/button] [button link=”https://usa365.nl/amerikaanse-muziek-10-klassiekers/”] 10 hits over steden en staten [/button] [button link=”https://usa365.nl/10-nederlandse-sporthelden-amerika/”] 10 Nederlandse sporthelden in VS[/button] [button link=”https://usa365.nl/10-geheime-locaties-in-amerika/”] 10 geheime locaties waar je wilt zijn [/button]
Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven