Nu aan het lezen
De 10 gevaarlijkste steden in de VS
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De 10 gevaarlijkste steden in de VS

Een crime scene in Amerika

Prachtige steden in Amerika die af en toe helaas op een negatieve manier het nieuws behalen. Steden die vroeger enorm groeiden vanwege immigratie, werkgelegenheid en toerisme, raakten decennia later in verval en werden massaal verlaten. Het resultaat? Enorme toename in criminaliteit. We hebben een lijstje met de tien gevaarlijkste steden in Amerika op een rij gezet.

Hoewel niet iedereen het misschien wil toegeven, zijn er nog een flink aantal steden in de VS die worstelen met hoge criminaliteit; denk bijvoorbeeld aan gewapende overvallen en overlast van bendes. Dat veel politiekorpsen de laatste jaren moesten bezuinigen, draagt ook niet direct bij aan de veiligheid binnen de stadsgrenzen.

In 2014 publiceerden we het artikel de 10 gevaarlijkste steden van de Verenigde Staten. Grote steden als Detroit, Memphis en St. Louis bleven buiten schot in dat rijtje. In 2019 staan de zaken er anders voor. Deze drie steden voeren inmiddels de top 10 aan en een redelijk deel van de top 10 uit 2014, staat er niet meer tussen. Deze steden hebben de tering naar de nering gezet en criminaliteit succesvol aangepakt.

De 10 gevaarlijkste steden van de Verenigde Staten

1. Detroit – Michigan

De Amerikaanse stad DetroitDetroit komt helaas al jaren op een minder leuke manier in het nieuws. Waar het vroeger een fijne stad was om te bezoeken, moet je nu even nadenken voordat je afreist naar Detroit. En zeker ook in welke wijken je komt. Detroit is sinds kort de meest gevaarlijke stad van Amerika. In de grootste stad van Michigan is veel armoede nadat de grote Amerikaanse automerken de stad vaarwel zegden. In 2013 moest de stad zelfs een faillissement aanvragen, dat gebeurt zelden bij een stad van deze omvang. Per 100.000 inwoners gebeurden er 1965 incidenten in een jaar. Het aantal moorden in 2019 lag op 275.

2. St. Louis – Missouri

De Amerikaanse stad St. Louis - MissouriEen andere nieuwe binnenkomer in dit rijtje is St. Louis in Missouri. Sinds 2017 heeft de stad het hoogste aantal moorden per hoofd van de bevolking. In een jaar tijd werden er bijna 200 moorden gepleegd. Hoewel het dus niet de gevaarlijkste stad is, worden hier relatief gezien de meeste moorden gepleegd. Vooral het noorden van de stad is het meest gevaarlijke deel om te bezoeken.

3. Memphis – Tennessee

De Amerikaanse stad Memphis in TennesseeSamen met Nashville is Memphis de muziekstad van Amerika, of misschien zelfs wel van de wereld. Toch blijkt het een van de gevaarlijkste steden te zijn in Amerika. Naast de muziek, is de stad vooral ook bekend door de moord op Martin Luther King op het balkon van het Loraine Hotel. De stad Memphis heeft altijd al moeite gehad om de misdaad terug te dringen. Tot 2014 was er een enorme stijging te zien qua misdaad, hierna werd het gelukkig minder waardoor Memphis in die periode buiten de top 10 eindigde. Toch staat de stad in 2019 op nummer drie in het lijstje met gevaarlijkste steden in Amerika. In de laatste jaren is er een enorme stijging te zien in het aantal moorden in Memphis. Veel van deze slachtoffers waren betrokken bij bende activiteiten.

4. Baltimore – Maryland

De Amerikaanse stad Baltimore in MarylandEen oude bekende uit het lijstje van 2014 is Baltimore in Maryland. Destijds nog op nummer acht, is de stad in 2019 vier plekken gestegen. De stad tussen Philadelphia en Washington wordt ook wel de heroïnehoofdstad van Amerika genoemd. De meeste delicten komen voort uit de armoede in de Baltimore. In 2019 werden er bijna 350 mensen vermoord. Ook diefstal en brandstichting staan hoog op het lijstje van delicten.

5. Springfield – Missouri

Springfield in MissouriDe geboorteplek van Route 66 wordt Springfield in Missouri ook wel genoemd. Helaas staat de plek ook bekend om de vele verkrachtingen die er plaatsvinden. In 2019 waren dat er 356, vijf keer zoveel als het nationale cijfer dat jaar. Ook het gebruik van vuurwapens is de afgelopen jaren enorm toegenomen in de derde grootste stad van Missouri.

6. Little Rock – Arkansas

De Amerikaanse stad Little Rock in ArkansasIn 2014 nog op nummer één, nu een paar plaatsen gedaald. Per 100.000 inwoners werden er 1517 geweldsdelicten geregistreerd in 2019. Vooral het aantal zware mishandelingen is opvallend. Dit cijfer is vijf keer zo hoog als het nationale cijfer. De ooit zo rustige stad in Arkansas is tegenwoordig een gevaarlijke plek om te bezoeken.

7. Cleveland – Ohio

De Amerikaanse stad Cleveland in OhioNet als Detroit, kreeg ook Cleveland na de Tweede Wereldoorlog te maken met het vertrek van vele inwoners en een economische neergang. Redenen waardoor vaak de arme inwoners in een stad over blijven, ook in Cleveland is dit het geval. Het is te zien in de misdaadcijfers van de stad. Deze zijn hoog in de wijken waar veel armoede heerst en werkloosheid. In 2019 werden 1517 geweldsdelicten geregistreerd op basis van 100.000 inwoners.

8. Stockton – Californië

De Amerikaanse stad Stockton in CaliforniëDit onbekende plekje in Californië stond ook in 2014 in de top 10, destijds op nummer tien. De stad ligt vlakbij San Francisco en is qua grootte te vergelijken met Eindhoven. Opvallend is dus het hoge aantal misdaden in Stockton in vergelijking met de grote steden in Amerika. Armoede is de reden waarom er in deze stad veel moorden, verkrachtingen en zware mishandelingen plaatsvinden.

9. Albuquerque – New Mexico

De Amerikaanse stad AlbuquerqueNieuw in de top 10 is Albuquerque in New Mexico. De stad waar vroeger de legendarische Route 66 doorheen liep van Chicago naar Los Angeles. In 2019 werden er 84 mensen vermoord in de stad in New Mexico. Met het aantal geweldsdelicten van 1352 op 100.000 inwoners, staat de stad net boven Milwaukee in Wisconsin.

10. Milwaukee – Wisconsin

De Amerikaanse stad MilwaukeeOok Milwaukee in Wisconsin is geen onbekende in dit rijtje. In 2014 nog op plek vijf, nu gedaald naar plek tien. Het wordt al jaren gezien als een van de gevaarlijkste steden in Amerika. Ondanks licht verbetering, blijft het aantal geweldsdelicten hoog in Milwaukee. In 2020 werd zelfs het hoogste aantal moordzaken ooit bereikt sinds lange tijd.

Veranderingen de laatste jaren in de tien gevaarlijkste steden in Amerika

Sinds onze eerste publicatie van de tien gevaarlijkste steden in Amerika in 2014 is er redelijk wat veranderd in het rijtje. Steden als Philadelphia en Newark zijn uit de top 50 verdwenen, daarvoor in de plaats zijn grote steden als Detroit, St. Louis en Memphis toegetreden tot het lijstje. Grote steden zoals Los Angeles, New York en Boston ontbreken in deze lijst.

Natuurlijk is hier ook criminaliteit te vinden, maar per 100.000 inwoners, te laag om in deze lijst met gevaarlijkste steden in Amerika te staan. Blijkbaar heb je in een iets kleinere stad meer kans op een geweldsdelict dan in een grote stad. De steden Washington D.C. (27) en Chicago (31) staan overigens wel in de top 50.

Het meest gevaarlijke plekje in Amerika is overigens Springfield. Of je nu in Massachusetts, Illinois of Missouri bent, alle drie de Springfields staan in de top 50 van de meest gevaarlijke plekken in Amerika.

De gevaarlijkste steden in Amerika – de nummers 11 t/m 20

 • 11. San Bernardino – Californië
 • 12. Oakland – Californië
 • 13. Anchorage – Alaska
 • 14. Rockford – Illinois
 • 15. New Orleans – Louisiana
 • 16. Wichita – Kansas
 • 17. Lansing – Michigan
 • 18. Nashville – Tennessee
 • 19. Houston – Texas
 • 20. Chattanooga – Texas
Bekijk reacties (13)
 • Dat Baltimore in de lijst staat verbaasd me niks. Afgelopen juli reden mijn man en ik 2x dwars door die stad met een andere stad als bestemming. Eerst van zuid-oost naar noord en later van noord-west naar zuid. Wat een verpaupering! Vele verlaten huizen, verwaarloosde complexen waar lummelende mensen in woonden, veel uitgebrande woningen, verlaten bedrijfspanden, gehang op straat.
  Werkeloosheid en armoede waren aan alles af te lezen. Een perfecte voedingsbodem voor criminaliteit helaas….
  In Philadelphia daarentegen hebben we van criminaliteit niks gemerkt. Een schoon, ruim centrum met veel nieuwe en opgeknapte panden en alleraardigste oude straatjes gaven een heel veilig gevoel! Een erg leuke stad om te bezoeken, zeker als je wat van de Amerikaanse geschiedenis wilt opdoen.

 • Ben niet echt geheel met deze lijst eens. Zit met regelmaat in Milwaukee tja de noord kant heeft een beetje gebeuren maar waarom staat Chicago niet in deze lijst?

  • Hi Maurice, ik miste ook een paar steden waar je van zou denken: waarom staat die er niet in? Maar deze lijst komt uit een officieel Amerikaans onderzoek, we hadden geen invloed op de top 10 van gevaarlijkste steden 🙂 Dank voor je reactie!

   • New Orleans we love you and you and Bijlmer is going to be the Netherlands you know all Nations know.
    Benny Hinn Morris Cerullo TD Jakes Billy Graham John Avanzini Marilyn John Hague Rodney Howard.
    De neger uit IJMUIDEN je weet zelf de Belg
    Ik hou van golden bullets and silver bullets they may fly everywhere in Vegas so be ready.

    Wilde vaart dat hou ik van en be ready because ……….. accident may happen in Washington D.C and Vegas.

 • ik mis Fresno, california. 2x per ongeluk terecht gekomen. wat een verschrikkelijke stad. het enige wat je er hoort is de sirenes en je moet er heel goed uitkijken.

 • Dag Perry Vermeulen,
  ik ben Dominique de Jong en ik maak een verslag voor Aardrijkskunde over Philadelphia. Philadelphia staat in deze lijst op nummer 2. Nu komt dit artikel uit 2014, dus ik vroeg me af hoeveel hier nog van waar is? En u heeft het in een van uw reacties over een officieel Amerikaans onderzoek, zou u kunnen laten weten waar u dat gevonden heeft, of heeft u nog andere informatie over Philadelphia? Hopelijk kunt u mij helpen.

  Vriendelijke groeten,
  Dominique de Jong.

  • Philadelphia is een geweldige stad, het centrum is compact en alles ziet er erg goed en netjes uit. Wie van historie houdt, moet zeker naar Philadelphia. Maar google zeker even voor het andere gezicht: https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=philadelpha%20dangerous%20city
   Maar goed, zo’n stad is groot natuurlijk… Neem Saint Louis. Enkele buitenwijken/voorsteden zijn al jaren vervelend in het nieuws, maar van de binnenstad heb ik in 2009 enorm genoten en heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Zo is het ook bij ons; grote steden kennen hun minder fijne buurten.
   Via die link naar Google kom je ook bij recentere artikelen dan het mijne uit 2014. Philadelphia – maak er maar een positief verslag van! Superstad! Succes, Perry

 • Ik hoorde van mijn broertje dat Noord Chicago nu veranderd is in een van de gevaarlijkste plekken van de States, we woonden daar in 1992, zo zie je maar hoe dat zich kan verplaatsten in de loop vd tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven