Nu aan het lezen
10 Nederlandse sporthelden in Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 Nederlandse sporthelden in Amerika

Om in de grote Amerikaanse sportcompetities te mogen spelen zoals de NBA en Major League moet je echt wat in huis hebben. Het is niet voor veel Nederlanders weggelegd, maar door de geschiedenis heen heeft ons kleine landje wel degelijk wat legendes voortgebracht in diverse takken van sport. Wij van USA365.nl selecteerden tien namen van Nederlandse sporthelden in de VS. Ontbreekt er iemand in onderstaand rijtje? Laat het ons weten!

1. Rik Smits 

Rik Smits in duel met Shaquille O'Neal; één van de beste basketballers die de NBA ooit kendeMisschien wel de beste Nederlandse basketballer aller tijden. De Dunking Dutchman, 2.24 meter lang, kwam meer dan tien jaar uit voor de Indiana Pacers in de NBA, de hoogste Amerikaanse profcompetitie van het basketbal. In 1998 werd hij na afloop van het seizoen opgenomen in het NBA All-Star-team. In 2000 reikte hij met zijn ploeg tot de NBA-finale waarin het sterrenensemble van LA Lakers (met Shaquille O’Neil en Kobe Bryant) te sterk was. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan motoren.  

2. Ed Kea 

Zeer succesvolle Nederlandse/Canadese ijshockeyer. Geboren in Noord-Holland, maar emigreerde als kleine jongen naar Canada en groeide daar op. Debuteerde in de jaren zeventig namens de Atlanta Flames en maakte als eerste geboren Nederlander een doelpunt in de National Hockey League (NHL). Liep in 1983 ernstig hoofdletsel op bij een val op het ijs en raakte voor de rest van zijn leven gehandicapt. Overleed in 1999 door verdrinking, vrouw en kinderen achterlatend.   

3. Xander Bogaerts 

Xander Bogaerts is pas 22 jaar, maar op dit moment al een vaste waarde als binnenvelder/korte stop bij de Boston Red Sox, waarmee hij vorig jaar de World Series won van de Major League Baseball. Dat gebeurde na een finalereeks tegen de St. Louis Cardinals. Bogaerts, afkomstig van Aruba, was de derde Nederlander die het prestigieuze Amerikaanse honkbalkampioenschap op zijn naam schreef en zich de kampioensring mocht toe-eigenen.

4. Harald Hasselbach 

Harald Hasselbach in actieAmerican Football-held met Surinaamse achtergrond. Bijnaam ‘Tarzan’ vanwege zijn flinke postuur. Meervoudig winnaar van de Super Bowl (1998 en 1999) met de Denver Broncos in de NFL: de National Football League. Hasselbach, die American Football aanvankelijk maar saai vond, schreef ook het Canadese kampioenschap (Grey Cup) op zijn  palmares. Hij is de broer van tv-maker/presentator Ernst-Paul Hasselbach, die in 2008 overleed na een auto-ongeluk in Noorwegen. 

5. Francisco Elson

Wat Rik Smits net niet lukte, daar slaagde Francisco Elson wel in: de basketballer uit Rotterdam veroverde in 2007 de NBA-titel met San Antonio Spurs. Als eerste en tot nu toe enige Nederlander. Hij droeg het kampioenschap op aan zijn broer Patrick die op 21-jarige leeftijd aan een acute hartstilstand overleed. Elson, die ook aanvoerder was van Oranje, vertrok ooit als tiener uit Nederland om te gaan basketballen bij de Universiteit van Berkeley in Californië. Daar werd hij in 1999 gedraft door de Denver Nuggets. Op huurbasis deed hij eerst ervaring op in Spanje, waarna hij in 2003 debuteerde in het basketbalwalhalla. Elson is vaak geroemd om zijn bescheidenheid.  

6. Bert Blyleven

Honkbalfenomeen en een gevreesde pitcher die de nodige slagmensen liet bibberen. De eerste Nederlander die de World Series won; de beslissende play-offreeks van de Major League Baseball. Dat deed hij in 1979 en 1987. Werd geboren in Zeist, maar verhuisde al snel naar Amerika waar hij opgroeide in Californië. Blyleven brak door bij de Minnesota Twins waar hij twee afzonderlijke periodes speelde. Verdedigde verder de clubkleuren van de Texas Rangers (1976–1977), Pittsburgh Pirates (1978–1980), Cleveland Indians (1981–1985) en de California Angels (1989–1992). Goed voor 699 MLB-optredens (met dank aan Michel Streur van de Nederlandse honkbalsite).

7. Arie Luyendyk 

Arie Luyendyk: tweevoudig winnaar van de Indy 500 Oorspronkelijk afkomstig uit Brabant, maar emigreerde met zijn gezin naar Amerika voor een loopbaan in het autoracen. Verwierf daar wereldfaam met het winnen van de prestigieuze Indy 500-race in 1990 en 1997. Nog altijd bezit hij meerdere baanrecords. Voorafgaand aan de editie in 2011, toen de Indy 500 zijn honderste verjaardag vierde, werd er een lijst samengesteld met de 33 beste deelnemers over de periode 1911 tot 2010: ‘The Greatest 33′. Luyendyk is één van de acht niet-Amerikanen die zich tot dit selecte gezelschap mag rekenen. Wie weet treedt zoon Arie Luyendyk junior, ook coureur, ooit nog in zijn voetsporen. Hij deed tot nu toe één keer mee met de Indy 500 en eindigde als 28e. In de zomer van 2013 zocht ik hem op met collega Stan Bos in Arizona. Lees hier de reportage over Luyendyk junior dat verscheen in het blad Helden van Frits en Barbara Barend.

8. Mike Dalhuisen 

Waarschijnlijk niet de meeste bekende naam uit het rijtje, maar wel iemand waar we mogelijk nog veel van gaan horen. De 25-jarige Dalhuisen uit Nijmegen staat te boek als een zeer talentvolle ijshockeyer en tekende vorig jaar een profcontract bij de New York Islanders, een club uit de National Hockey League (NHL). Voorlopig is Dalhuisen gestald bij een satelliet-team om ervaring op te doen. Mocht hij debuteren op het hoogste Amerikaanse ijshockeyniveau, dan zou hij de eerste in Nederland opgeleide speler zijn die dat voor elkaar bokst. Ed Kea en Wayne van Dorp speelden ook in de NHL, maar groeiden op in Canada. 

9. Andruw Jones 

Andruw Jones in tenue van de NY YankeesDeze Nederlandse honkbalvedette uit Curaçao maakte jarenlang furore in de Amerikaanse Major League, de crème de la crème voor honkballers. De rechtshandige aangewezen slagman/buitenvelder verdedigde de clubkleuren van de Atlanta Braves, New York Yankees, de Texas Rangers, Chicago White Sox en de Los Angeles Dodgers. Nederlander met de meeste MLB-optredens: 2196 stuks (met dank aan Michel Streur van de Nederlandse honkbalsite). Jones was volgens het jaarlijkse onderzoek van het blad Sportweek meerdere keren de beste betaalde Nederlandse sporter. In 2008 verdiende hij 17 miljoen euro. 

10. Robert Eenhoorn 

Behoort ook tot het selecte clubje Nederlanders dat uitkwam in de Major League Baseball. Eén van de beste honkbalspelers die ons land voortbracht en één die, in tegenstelling tot veel andere jongens, niet werd geboren op de Antillen. Speelde onder meer voor de New York Yankees. Later succesvol als coach. Tegenwoordig is Eenhoorn algemeen directeur bij voetbalclub AZ.

 

Tips van lezers, waarvoor dank!

Fred Reuling wees ons op Win Remmerswaal uit Wassenaar, de eerste in Nederland getrainde honkballer met een profcontract in de Major League Baseball, omdat Bert Blyleven opgroeide in Californië. Remmerswaal, een rechtshandige werper, speelde onder meer voor Storks in Den Haag. Hij debuteerde in 1979 voor de Boston Red Sox. Bekijk hier een reportage van TV West over Remmerswaal van enkele jaren terug.

Gerald Kross maakte ons attent op de 25-jarige  Andrelton Simmons, huidig korte stop bij de Atlanta Braves. Bij die club verlengde hij zijn contract in februari 2014 met 7 jaar. Simmons staat ondanks zijn jonge leeftijd te boek als één van de beste korte stops in de Major League Baseball. Bij de Los Angeles Dodgers speelt op dit moment Kenley Jansen op het hoogste niveau als werper.

Meer lezen over sport en Amerika?

[button link=”https://usa365.nl/sport-in-amerika/”] Amerikaanse sportgekte[/button] [button link=”https://usa365.nl/indy-500-autorace-jaar/”] Indy 500 [/button] [button link=”https://usa365.nl/arthur-ashe-tennispionier/”] Arthur Ashe: Afro-Amerikaanse tennispionier[/button] [button link=”https://usa365.nl/trivia-tuesday-amerikaanse-voetballers/”] Amerikaanse voetballers in Nederland[/button] [button link=”https://usa365.nl/tuesday-trivia-de-stadions-van-het-wk-1994/”] Stadions WK 1994[/button] [button link=”https://usa365.nl/trivia-tuesday-tennishelden/”] Amerikaanse tennishelden[/button] [button link=”https://usa365.nl/charles-kazlauskas-van-milwaukee-naar-helmond/”] Exclusief interview met profvoetballer Charles Kazlauskas van Helmond Sport[/button]
Bekijk reacties (14)
 • Leuk artikel, alleen deel ik de mening over Francisco Elson niet. Afgelopen seizoen in de NBA finals deed hij commentaar bij Sport 1 nogal onsportief over Miami Heat, die dat jaar van de San Antonio Spurs verloren ( team van Elson ). Alles afkraken over Miam terwijl hij in dat jaar dat de Spurs de NBA titel wonnen niet echt een aandeel had.

 • Mooie lijst. Hier ben ik weer met een aanvulling 😉

  Hensley Meulens batting coach van World Series winnaar in 2010, 2012 en 2014. Meulens speelde in de Major League bij de New York Yankees. Later zou hij nog uitkomen voor de Montreal Expos en de Arizona Diamondbacks. Hij speelde in totaal 182 wedstrijden in de MLB. (Wikipedia) Bovendien was hij hoofdcoach van het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic 2013. Zij eindigde daarin op een zeer verrassende vierde plaats. Overigens maakte Bert Blijleven ook deel uit van het team als pitching coach. (Nederlandse Honkbalsite)

  • Dat is inderdaad zo ja. Ik vind sowieso de Amerikaanse sporten veel meer spektakel bieden dan bijvoorbeeld de Nederlandse sporten.

   • In zekere zin wel, al vind ik de Europese sportbeleving meer authentiek, zit meer venijn in. Ik blijf het vreemd vinden (ik spreek nu even op persoonlijke titel) dat supporters van rivaliserende clubs in Amerika naast elkaar zitten in het stadion. Dat is mij iets te frivool allemaal.

 • Hi Mike.

  Dat kan ik. Andruw Jones heeft tussen 1996 en 2012 gespeeld voor de Atlanta Braves, Los Angeles Dodgers, Texas Rangers, Chicago White Sox en New York Yankees.
  Gecombineerd waren dat 2196 wedstrijden.

 • Nummer twee is de eerder genoemde Bert Blijleven die als pitcher van 1970 tot 1992 achtereenvolgens voor de Minnesota Twins, Texas Rangers, Pittsburgh Pirates, Cleveland Indians, Minnesota Twins en California Angels uitkwam in 699 wedstrijden op MLB niveau.

 • Hoi Mike,

  Je bent echt een heel belangrijke vergeten:

  Winnende Remmerswaal.

  De eerste honkballer uit Nederland (Wassenaar) die een profcontract kreeg. Lid van Storks, maar volgens mij had hij net overschrijving gekregen naar ADO toen hij naar de Yankees vertrok.
  Hij was werper en heeft ook nog een wedstrijd in de World Series gespeeld. Zit nu in een verpleeghuis in Den Haag.
  Groet,
  Fred

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven