Nu aan het lezen
4th of July, Amerika’s nationale feestdag
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

4th of July, Amerika’s nationale feestdag

Het is vandaag even slikken. De afgelopen drie jaar maakte ik steeds Amerika’s nationale feestdag  aan de andere kant van de oceaan mee. Nu ben ik in Nederland, omdat mijn jaarlijkse Amerika-trip iets later plaatsvindt dan gebruikelijk. Het missen van de 4th of July is spijtig, want zelden is Amerika gezelliger en uitbundiger dan op hun eigen, nationale feestdag. Vijf keer maakte ik de 4th of July mee en ook nog eens in verschillende uithoeken van het land; Las Vegas (2002), Dallas (2008), Missouri (2011), Washington DC (2012) en Hyannis Port (2013). Een reportage van Stan Bos.

Onafhankelijkheidsoorlog

Eerst een stukje geschiedenis. Op 4 juli 1776 maakten twaalf van de dertien Britse kolonies zich los van hun moederland en verklaarden zich onafhankelijk. Uiteraard was er in het begin veel verzet tegen een dergelijke onafhankelijkheidsverklaring. Er ontstond eerst een Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Vanaf 1778 werd deze oorlog zelfs internationaal, omdat de strijd zich verplaatste van het Amerikaanse continent naar Europa, de Europese kolonies in Amerika en India. Frankrijk schaarde zich ideologisch en militair achter de Amerikanen, de Nederlanders stonden sympathiek tegenover de rebellen en leverden hen wapens en voorraden. Uiteraard tegen goede betaling. In 1780 sloot de Republiek zich echter daadwerkelijk aan bij de anti-Britse alliantie waar ook Frankrijk en Spanje deel van uitmaakten. Drijvende kracht achter deze internationale ontwikkelingen was Thomas Jefferson, één van de opstellers van de Onafhankelijkheidsverklaring die later president werd, en daarmee algemeen beschouwd als de geestelijke vader van de Verenigde Staten.

Parades en picknicks tijdens 4th of July

De 4th of July op de National Mall in Washington DC Onafhankelijkheidsdag, in Amerika Independence Day genoemd, is een belangrijke dag in de Verenigde Staten. Met Kerst is het de meest gevierde feestdag van Amerika. Parades, picknicks en vuurwerkshows; wie wel eens op een vierde juli in Amerika is geweest, zal het herkennen. Het zijn van die dagen van nationale eenheid. In het hedendaagse Amerika vrij bijzonder, omdat bijvoorbeeld het Amerikaanse politieke systeem volstrekt disfunctioneel is geraakt, waardoor het land – vooral met dank aan de ultraconservatieve vleugel van de Republikeinse Partij – stilstaat en er op Capitol Hill veel te weinig gebeurt.

Las Vegas

De eerste Onafhankelijkheidsdag die ik meemaakte, vergeet ik niet snel. Het was 4 juli 2002 en ik was in Las Vegas. Omdat er al een intensieve periode aan vooraf was gegaan, voelde ik me een paar dagen niet lekker. De verzengende hitte, die dagen liepen de temperaturen op tot 46 graden, hielp ook al niet. Vanaf het balkon van mijn motel sloeg ik de schitterende vuurwerkshow gade die vanaf de beroemde Las Vegas Strip werd vertoond. Het zou nadien liefst zes jaar duren, voordat ik de volgende Onafhankelijkheidsdag zou beleven.

National Mall

Vuurwerk boven Washington DC op 4 juli Van de vijf keer dat ik de 4th of July meemaakte wil ik er twee – zonder die andere drie tekort te doen – uitpikken. Zomer 2012. Ik wilde deze bijzondere dag ook een keer in hoofdstad Washington DC beleven. Dat heb ik geweten. De omgeving van de National Mall, met al haar fraaie monumenten, was een fort. Je voelde de aanwezigheid van een politiemacht om de mensenmassa in goede banen te leiden. ’s Middags zag ik op Constitution Avenue al een fraaie parade. Om ’s avonds op de uitgestrekte grasvelden te mogen komen, werd ik gefouilleerd.

Oh’s en ah’s

Ik stond op het deel tussen het Washington Monument en het World War II Monument. Het wachten duurde lang, zelfs met aangename muziek op de achtergrond, maar dat was het meer dan waard. Een fantastische vuurwerkshow van een klein halfuur verlichtte de hoofdstad en leverde veel oh’s en ah’s op. Met de metro toog ik na een heerlijke avond terug naar mijn hotel. Het metrostation stond stampvol, dus het duurde even, voordat ik terug was. Het maakte me niets uit; ik had de 4th of July in Washington DC, op de National Mall, van dichtbij beleefd.

Hyannis Port

Parade in Hyannis Port, Massachusetts Een jaar geleden was ik op 4 juli in Hyannis Port, op het fraaie schiereiland Cape Cod in Massachusetts, zo’n anderhalf uur van Boston. Het weer was fantastisch, zo’n 29 á 30 graden. De hemel was blauw, de mensen waren vrolijk. De parade vol afwisseling trok voor mijn motel langs over Main Street. Fototoestellen draaiden overuren en ’s avonds, bij het invallen van de schemer, verzamelden velen zich op het rustieke strandje aan Lewis Bay. Op dagen als 4 juli voel je een verbondenheid tussen de Amerikanen. De vuurwerkshow was mooi, afwisselend en bij vlagen indrukwekkend. Met goed gevoel was de wandeling naar het motel gevoelsmatig maar een klein stukje. 4 juli, wat is dat toch een heerlijke dag.

Ik zou vandaag graag even in Amerika willen zijn.


stanStan Bos (1982) herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de 1e zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan bezocht bijna alle staten, maar hij heeft nog een en ander op zijn verlanglijstje staan. “Mijn laatste staten bezoeken, naar de Amish en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn favoriete plek is de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven