Nu aan het lezen
5 legendes uit de Amerikaanse geschiedenis
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

5 legendes uit de Amerikaanse geschiedenis

Omaha Beach

Wie goed heeft opgelet op school of handig is met Google, zal de bekendste verhalen uit de Amerikaanse geschiedenis ongetwijfeld wel kennen. Maar kloppen ze ook, die alom bekende weetjes die ons verteld worden? Niet altijd! Wij zetten 5 hardnekkige mythen en legendes even voor je op een rijtje.

5 legendes uit de Amerikaanse geschiedenis

Independence Day

Vrijheidsbeeld. 5 legendes uit de Amerikaanse geschiedenisVraag een Nederlander naar de slag bij Nieuwpoort en hij zal zeggen 1600, vraag een Amerikaan naar Independence Day en hij zal zeggen 4 juli! The Fourth of July, de dag dat Amerika zijn onafhankelijkheid viert. Op 4 juli 1776 werd de Declaration of Independence aangenomen en nog ieder jaar is deze dag een nationale feestdag, wat gepaard gaat met vuurwerk, feestjes, lekker eten en gezelligheid. Maar was 4 juli wel de echte Independence Day?! Nee, zeggen veel historici, dat was namelijk 2 juli 1776. De dag waarop het Congres in een geheime stemming unaniem voor stemde om de dertien staten die destijds verenigd waren, af te scheiden van Groot-Brittannië. John Adams, die later de tweede president van de Verenigde Staten zou worden, verklaarde over 2 juli dat het ‘de meest memorabele dag in de Amerikaanse geschiedenis’ zou worden. Bijna goed, want de onafhankelijkheidsverklaring werd nog bijgewerkt en pas op 4 juli 1776 officieel naar buiten gecommuniceerd door de onafhankelijke staten.

Amerika versloeg nazi-Duitsland

Omaha BeachWie kent ze niet, de heroïsche beelden en verhalen van de Amerikanen die op D-Day, 6 juli 1944, Frankrijk binnenvielen en via de stranden van Normandië uiteindelijk het Duitse leger op zijn knieën dwong? Waargebeurd natuurlijk, alleen de vraag is of de invasie de definitieve nekslag vormde voor het Duitse leger, of dat deze aan de andere kant van Europa niet al eerder was uitgedeeld..

Het Duitse leger was in de winter van 1941 al vlak voor Moskou vastgelopen in de modder en sneeuw, waardoor de snelle campagne tegen de Sovjet-Unie mislukte. Tanks en voertuigen bevroren door de extreme kou en werden nutteloos, paarden werden net als in de Eerste Wereldoorlog weer van levensbelang. Ondanks een nieuw offensief vanaf het voorjaar van 1942 was de snelheid uit de Duitse opmars en bij de stad Stalingrad ontstond uiteindelijk een patstelling. Het Rode Leger hield stand in de ruïnes van de stad, slaagde er uiteindelijk in om de Duitsers in en om de stad te omsingelen en begin 1943 tot overgave te dwingen.

Alsof deze nederlaag nog niet genoeg was, versloegen de Sovjets het leger van Hitler in 1943 nogmaals bij Koersk, in een enorme veldslag met duizenden tanks, vliegtuigen en in totaal ruim 2 miljoen soldaten. Deze nederlaag brak het Duitse leger definitief en dwong hen tot de terugtocht, een klein jaar later zouden de Amerikanen pas Normandië binnenvallen. Op dat moment stonden de Sovjets bijna voor de poorten van Warschau en waren ze al zo’n 1000 kilometer in de aanval. De Amerikaanse aanval opende de strijd op meerdere fronten en dwong de Duitsers hun aandacht ook naar het westen te verplaatsen, maar de ruggengraat van het leger van Hitler werd echter al aan het oostfront gebroken.

New York als Britse kolonie

In het lied The Hands that built New York dat de Ierse band U2 schreef voor de soundtrack van de bioscoopfilm Gangs of New York, zingen ze over de vele nationaliteiten die New York hebben opgebouwd. Heel kort wordt daar ook ‘Dutch’ in gefluisterd, maar het is lang niet bij iedereen bekend dat de Nederlanders New York hebben gesticht, zeker niet bij Amerikanen zelf. Vaak wordt nog gedacht dat het de Britten waren die het fundament van deze miljoenenstad hebben gelegd.

Nieuw-Amsterdam in 1660Het was de Brit Henry Hudson die in 1609 het gebied ontdekte waar later New York zou komen te liggen. Hudson deed dit in opdracht van de VOC maar was eigenlijk op zoek naar een route richting Indië via het noorden van Rusland. Die route bleek onmogelijk, waardoor hij naar het westen afdwaalde en in de baai van New York terecht kwam, de rivier opvoer die we nu kennen als de Hudson River en dit gebied voor het eerst verkende. De Nederlanders stichtten er een fort op de plaats van het huidige Albany en op het eiland Manna Hattan zoals de indianen het noemden, werd in 1625 Fort Amsterdam gesticht, ongeveer ter hoogte van het huidige Battery Park. De stad die er rond groeide, kreeg de naam Nieuw-Amsterdam en werd pas in 1664 onder druk aan de Engelsen afgestaan. Zij noemden de stad New York, maar het Nederlandse verleden leefde verder in de stad die groter en groter werd (denk aan namen als Wall Street, Brooklyn of Stuyvesant).

Lees ons uitgebreide verhaal over de Nederlandse roots van New York!

Betsy Ross en de Amerikaanse vlag

Betsy Ross 5 legendes uit de Amerikaanse geschiedenis
5 legendes uit de Amerikaanse geschiedenis: Betsy Ross

De Stars & Stripes, de Amerikaanse vlag, is het icoon van Amerika en zijn verleden. Het ontwerp ervan wordt vaak toegeschreven aan Elizabeth ‘Betsy’ Ross, een  winkelhoudster die op een dag in 1776 bezoek kreeg van niemand minder dan George Washington, toen bevelhebber van het Continentale leger. Ross toonde hem hoe eenvoudig het was een vlag te maken van enkele lappen stof, waarop Washington haar gevraagd zou hebben om dan maar de gehele Amerikaanse vlag te ontwerpen. Complete onzin!

Het verhaal blijkt door de kleinzoon van Ross te zijn verzonnen en via latere generaties werd het doorverteld en als waar aangenomen. Er is echter totaal geen bewijs voor dat Ross inderdaad een opdracht gekregen heeft van Washington. Ze heeft tijdens haar leven ook nooit beweerd dat dit inderdaad zo was, alleen dat ze Washington enige uitleg heeft gegeven over hoe je een vlag maakte. Maar de Stars & Stripes haar ontwerp? Een mythe!

Houston, we have a problem!

Apollo 13Misschien wel de bekendste quote uit de Amerikaanse filmgeschiedenis: Tom Hanks die in de film Apollo 13 de legendarische woorden uitspreekt ‘Houston, we have a problem’. Een probleem had de bemanning van de spaceshuttle Apollo 13 in 1970 zeker, want door een explosie van een zuurstoftank moest de maanlanding worden afgebroken en was het alle hens aan dek om nog levend terug te keren op aarde. Ondanks weinig brandstof, water en basisvoorzieningen aan boord lukte dat uiteindelijk wel en de driekoppige bemanning kwam ongedeerd aan op aarde.

In de film spreekt Tom Hanks de zin uit die sindsdien symbool staat voor de Apollo 13, maar die in werkelijkheid helemaal niet zo werd uitgesproken aan boord van de echte ruimtevlucht. Waar Hanks de vluchtleiding in Houston oproept met deze woorden, was door Jim Lovell, commandant van de vlucht (of zijn vice bevelvoerder Jack Swigert, hierover bestaat enige onduidelijkheid) de zin ‘Houston we’ve had a problem’ door het communicatiesysteem gesproken naar de vluchtleiding. Met andere woorden, er is een probleem geweest, in tegenstelling tot Hanks zijn ‘we hebben NU een probleem’. Een kleine aanpassing van Hollywood om de film wat smeuïger te maken, maar eentje die de beeldvorming rondom de Apollo 13 wel voorgoed verdraaid heeft!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven