Nu aan het lezen
9 must-sees in Portland Oregon
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

9 must-sees in Portland Oregon

Gastschrijver

Portland in Oregon is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming om te bezoeken: het ligt niet op gebruikelijke road trip-routes. Toch is deze parel van de Westkust van de Verenigde Staten steeds populairder bij Nederlandse toeristen. En terecht, stelt gastschrijver Els Hekkenberg.

Keep Portland weird is de slogan van de stad en beschrijft goed hoe Portland (klik voor eerder artikel over Portland) zich wil profileren: anders dan andere Amerikaanse steden, creatief en open minded. De stad verwierf vorig jaar extra bekendheid bij het Nederlandse publiek toen hier een aantal afleveringen van het populaire tv-programma Wie is de Mol plaatsvonden. De stad werd daar mooi in beeld gebracht en dat inspireerde veel Nederlanders en Belgen om toch eens de meest noordwestelijke hoek van de Verenigde Staten te bezoeken. Wij combineerden het bezoek aan Portland met een verblijf in Seattle, een bezoek aan de westkust van Oregon en een aantal oogverblindende nationale parken, een aan te raden road trip.

9 must-sees in Portland Oregon

Negen aanraders voor Portland:

Een tour van comedian Erik

Voor wie geen idee heeft waar te beginnen, is een stadswandeling aan te raden. Een gids leidt je langs alle ‘highlights’ en je krijgt inside information over leuke eettentjes en weetjes over de geschiedenis van de stad. In veel Amerikaanse steden worden ‘free tours by foot’ aangeboden: je betaalt niks voor de tour, maar er wordt wel vaak een fooi verwacht als de tour naar wens is verlopen. Als je het een beetje netjes doet, staat die fooi gelijk aan wat je voor een normale tour zou betalen, maar dat is natuurlijk geheel naar eigen inzicht in te vullen. Voordeel van dergelijke tours is dat je vaak heel enthousiaste gidsen treft. Zo ook Erik van de Secrets of Portlandia-tour.  Hij vertelt waarom Portland één van de creatiefste steden van het land is geworden. Tijdens de laatste economische crisis werd de stad erg hard geraakt. Na Detroit was de werkloosheid onder jongeren hier het hoogst. Veel jongeren zijn toen eigen bedrijfjes gestart in de meest creatieve beroepen, van speciaalbakkers tot meubelmakers en van glasblazers tot boekbezorgers: je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat in Portland. En dat maakt de stad bruisend en interessant. Eriks tour is ook voortgekomen uit deze creatieve noodzaak en biedt een fantastische én historisch correcte blik op de stad. De tour begint in de huiskamer van de stad: Pioneer Square Courtyard (waar trouwens ook vaak toffe concerten en andere optredens worden verzorgd) en vertelt onder andere over de Benson Bubblers die overal in de stad verspreid staan en over het kleinste park van het land.

Voodoo Doughnuts

De donutwinkel met een fanbase: als je bij Voodoo Doughnuts een lekkere snack wilt halen, bereid je dan voor op een wachtrij van op zijn minst twintig minuten. Voor donuts? Jazeker. Volgens hen ‘It’s Worth the Weight’. De donuts van het bedrijf (met namen als Old Dirty Bastard, de Bacon Maple Bar en Vicious Hibiscus) zijn heerlijk, maar de winkel met zijn wacky eigenaren is vooral sterk in het creëren van een eigen merk. Eigenaren ‘Cat Daddy’ en Tres startten het bedrijf in 2003. Onder motto’s als ‘The Magic is in the Hole’ zijn ze inmiddels 24 uur per dag open om met ongeveer 200 medewerkers de nooit aflatende stroom donutfans te bedienen op zeven locaties in de US.

Oaks Amusement Park

Dit ouderwetse familiepark kwam ook in Wie is de Mol uitvoerig aan bod. Het gratis te bezoeken minipretpark is een heerlijke plek om een middag met kleine kinderen door te brengen. Picknicken in het park, een ritje in de achtbaan of – als je timing goed is – even kijken naar een roller skatewedstrijd in de nabij gelegen roller ring. Het doet denken aan een kruising tussen een ouderwetse kermis en een pretpark uit de jaren 50 en de positieve vibe is onmiskenbaar.

Alle brouwerijen

Nou, niet álle brouwerijen, maar bezoek er op zijn minst een paar! Voor liefhebbers van artisinale biertjes en IPA’s is Portland dé place to be. Het barst er van de kleine brouwerijen die allerlei soorten bier maken en het barst er dus ook van de bierproeverijen. Bezoek je de stad in juli, ga dan vooral langs op het Oregon Brewers Festival in het Waterfront Park en kijk je ogen uit.

Powell’s Books

Voor liefhebbers van boeken een must-see stop in Portland: Powell’s City of Books. De hoofdvestiging op Burnside Street biedt meer dan een miljoen nieuwe en gebruikte boeken aan in alle denkbare genres. Het familiebedrijf claimt met 6.300 vierkante meter de grootste onafhankelijke boekhandel in de Verenigde Staten te zijn. De boekwinkel is zo beroemd dat er inmiddels ook rondleidingen worden gegeven. Maar lekker zelf tussen de verdiepingen vol boeken snuffelen of even pauze houden in het cafeetje in de winkel, is net zo leuk. Trek hier vooral even tijd voor uit als je van boeken houdt, want om elke hoek is een nieuw genre of weer een nieuwe ruimte met boeken te bewonderen.

Food cart pods

Je kunt tegenwoordig niet meer om het begrip ‘foodtrucks’ heen, maar in Portland waren rollende keukens al jaren hip. Sterker nog, door de hele stad vind je zogenaamde ‘pods’, groepjes van de trucks bij elkaar. Hier krijg je niet alleen bekende Amerikaanse versnaperingen als corndogs, burgers en hotdogs, maar kun je ook terecht voor een lekker bordje Surinaamse bobotie, sushi of Indische curry. Laat je door locals adviseren over de meest beroemde en lekkere trucks of neem een sprong in het diepe en proef het zelf, één, twee of zes keer 😉

Pine Street Market is een leuke aanvulling op deze culinaire ontdekkingstocht. In Chinatown is Portlands versie van een food hall gevestigd.

Farmers markets

Liever zelf eten maken? Downtown Portland kent een aantal farmers markets waar allerlei kleine bedrijfjes hun eigen waar aanprijzen (een walhalla voor lekkerbekken). Deze vind je onder andere het Waterfront Park. Ook bij de universiteit is elke zaterdag een farmers market die het bezoeken waard is.

Portlandia

Verrassing! Portlandia is een immens standbeeld dat ondanks haar imposante voorkomen waarschijnlijk regelmatig over het hoofd wordt gezien. Het ruim 10 meter hoog koperen beeld staat namelijk niet op straatniveau, maar ruim daarboven. En vanuit de meeste posities op straat wordt het zicht op de indrukwekkende dame versperd door een rij bomen. Het beeld, dat wel wat weg heeft van Neptunus, zou het Vrijheidsbeeld van Portland kunnen worden, maar de kunstenaar heeft er zo’n strenge copyright-rechten op vastgelegd dat er nog geen sleutelhanger met haar afbeelding mag worden verkocht.

De omgeving

De kust, de bergen, de duinen. De hele staat eigenlijk: het landschap van Oregon is superdivers en biedt elke paar uur een compleet ander uitzicht. Vanuit Portland zijn dagtochtjes te maken naar de kust of juist naar het binnenland. Bekende stops zijn Cannon Beach met de Haystack Rock (elke fotoserie van Oregon heeft wel een afbeelding van deze rots). Richting het binnenland zijn tripjes naar Mount Hood, de Multnomah Falls (foto) en de Columbia River Gorge aan te raden.

Extra tip: boek een AirBnB bij ‘echte’ Portlandians: velen van hen zijn hartelijk, een tikkie vreemd of hippie en heerlijk authentiek. Onze AirBnB lag in de buurt van de wijk Montavilla en de nostalgische Stark Street, met het uit 1948 stammend Academy Theater.


holocaust memorialEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven