Nu aan het lezen
Aanslagen 9/11: de memorials en musea
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Aanslagen 9/11: de memorials en musea

Elf september 2001, de terroristische aanslagen. Er zijn inmiddels diverse memorials, musea en andere herdenkingsplaatsen in en rondom de getroffen gebieden van New York City en Washington DC. Om kippenvel van te krijgen.

Aanslagen 9/11: de memorials en musea

Ground Zero anno 2008 – werkzaamheden

Mike Boeschoten
Mijn eerste bezoek aan Amerika ging gepaard met een bezoek aan Ground Zero, bijna zeven jaar na de schokkende gebeurtenissen. De plek waar de Twin Towers zich ooit begaven, liet zich toen vooral omschrijven als een grote bouwput. Hijskranen, bouwvakkers in felgekleurde hesjes en grote hoeveelheden zand karakteriseerden de voormalige plek des onheils. De plek waar vele mensen een fatale sprong van grote hoogte verkozen boven de verbrandingsdood. Die bizarre taferelen stonden nog op mijn netvlies gebrand toen ik er liep.

Werkzaamheden Ground Zero 2PENTAX ImageAanslagen 9/11: de memorials en musea

Het museum: brok in de keel

Aansluitend volgde een bezoek aan het toenmalige 9/11-museum. Mijn tranen kon ik nog net bedwingen, maar mijn vele Amerikaanse medebezoekers slaagden daar niet in. Het begon al voor de ingang, waar toen knuffels en andere persoonlijke spullen lagen als aandenken aan verloren dierbaren. Hartverscheurend. Binnen trof ik de herdenkingsmuren met ontelbare foto’s van de slachtoffers, voor zover identificeerbaar, wrakstukken en informatie over alle gebeurtenissen van die gitzwarte dinsdag. Mijn souvenir bestond uit een boek, het officiële commissierapport over de ware toedracht van de terroristische aanslagen. Althans, dat wat er volgens de overheid is gebeurd. De complottheorieën blijven voer voor speculatie en discussie.

Knuffels ingangGround Zero fotomuur 2

Brandweerhelden 

Als geen ander land ter wereld zijn de Amerikanen in staat om hun helden op gepaste wijze te eren. Dat is ook het geval met de brandweerlieden die op 9/11 hun leven gaven voor anderen. Zo viel mijn oog in 2008 ook op een plaquette bij de ingang van het museum en binnen hing er een lijst met de namen en foto’s van de gesneuvelde strijdkrachten van het dappere New York City Fire Department. Om stil van te worden. 
Plaquette
Fire DepartmentFoto's

New York City in 2005 en 2013

Perry Vermeulen
Ik was in mei 2005 voor het eerst in New York City en bezocht al op de eerste dag Ground Zero. De tragedie was nog redelijk vers, 3,5 jaar na dato, en van werkzaamheden aan een nieuwe toren was vanzelfsprekend nog lang geen sprake. Ik maakte de foto’s hieronder: het stalen kruis vond ik erg indrukwekkend. Even verderop, in Battery Park, zag ik het metalen beeld The Sphere, dat voorheen op het plein tussen de Twin Towers stond. Op de nieuwe locatie wordt de gedeukte sculptuur sinds 2002 geflankeerd door een eeuwig brandende vlam.

WTC 2005WTC in 2005the sphere in 2005

In 2013 was ik opnieuw in de mooiste stad ter wereld, en nu zag Ground Zero er heel anders uit; Kenny omschrijft hieronder goed de serene sfeer die er hangt bij het indrukwekkende monument met de enorme bassins, met in brons gegraveerd de namen van de 3.000 slachtoffers die vielen in 2001 en bij de eerdere aanslag in 1993. Het grote nieuwe One World Trade Center was bijna klaar; enkele maanden eerder was het hoogste punt bereikt. Ik maakte enkele foto’s, zie hieronder: de naam van het enige Nederlandse slachtoffer, Ingeborg Lariby, en de naam van brandweerman Sergio Villanueva; binnenkort meer over hem op deze website.

Ingeborg LaribySergio VillanuevaOne World Trade Center in 2013

Links beelden van Naudet, rechts dezelfde locatie in 2013: de hoek van Church en Lispenard StreetEerder schreef ik dit artikel over mijn bezoek aan de plek waar de documentaire van de gebroeders Naudet begint: Jules Naudet maakt opnames bij een vermeend gaslek op de hoek van Church en Lispenard Street – en plots wordt ie per ongeluk gefilmd: de eerste inslag in het World Trade Center. Historische beelden van het begin van de meest tragedische dag uit de vroege geschiedenis. Rechts twee fragmenten uit hun documentaire, ernaast mijn foto van augustus 2013, genomen op dezelfde locatie, maar nu met de nieuwe toren (bijna af!) op de achtergrond. Bij de put op de voorgrond stonden de brandweermannen in 2001 met hun meters het vermeende gaslek te controleren; bekijk de beroemde beelden hier. Wie het artikel over de documentaire opent, ziet onder meer foto’s van de kazerne van Engine 7/Ladder 1/Battalion 1 en van de camera die Jules gebruikte: deze staat tegenwoordig in het National Museum of American History, in Washington DC.

Ground Zero anno 2015 – enorme watervallen

Kenny de Vilder
911museumentranceHet 9/11 Museum and Memorial vormen op Ground Zero de twee belangrijkste herinneringsplaatsen anno 2015. Boven de grond, op de plaats waar de Twin Towers eerder stonden, is nu een parkje aangelegd met twee enorme watervallen. Rondom deze watervallen bevinden zich randen met de namen van alle slachtoffers (ook die in Pennsylvania en Washington vielen) die op elf september 2001 het leven lieten. De namen van de zes personen die overleden in 1993, toen het WTC doelwit was van een bomaanslag, zijn ook in dit memorial verwerkt. Een rondleiding over het terrein is te boeken bij de vele gidsen die er rondlopen.

Het 9/11-memorial vormt een indrukwekkend monument, met name doordat het zo eenvoudig en sober is opgezet. Het geluid van het vallende water geeft aanleiding tot bezinning en ik zag ter plekke ook veel Amerikanen met hun emoties worstelen. Ze staren, zwijgen of vegen hun tranen weg. Elke naam van de slachtoffers op de rand van het monument, je weet dat het een overledene is.

911museum5slurrywallOnder de grond (de ingang vind je bij het opvallende witte kunstwerk) zit het officiële 9/11-museum. Eveneens een sober museum, ingericht volgens het ‘less is more’-principe. Niet onlogisch, want de objecten en het fotomateriaal die je er ziet, spreken voor zich. Bij binnenkomst zie je al een foto van de skyline van Manhattan op elf september 2001, 8:30 uur ‘s ochtends, slechts enkele minuten voordat de 21e eeuw voorgoed zou veranderen. Een rustige, zonnige skyline.

Verder is het museum voorzien van diverse kunstwerken, foto’s van alle slachtoffers en diverse objecten die in het puin zijn gevonden. Zo is daar een volledig vernielde brandweerwagen, enkele kolommen uit de Twin Towers en een deel van de slurry wall (foto links), de metersdikke betonnen muur die moest voorkomen dat zeewater Manhattan binnen zou sijpelen, diep onder de grond van het WTC. Men was op 9/11 even bang voor lekkage, wat catastrofale gevolgen zou hebben gehad voor heel Lower Manhattan. Opvallend in het 9/11-museum vond ik verder vooral de ruimtelijkheid en de leegte, wat ongetwijfeld bewuste keuzes zijn geweest bij het inrichten.

St. Paul’s Chapel

Kenny de Vilder
Pal naast Ground Zero staat het kerkje St. Paul’s Chapel. Het werd volledig onder het stof bedolven op 9/11 en deed in de dagen daarna dienst als opvang- en bevoorradingscentrum voor reddingswerkers en brandweerlieden. Nog steeds herinnert het kerkje daaraan: er is een kleine expositie met foto’s uit die tijd en er liggen talloze speldjes, insignes en andere achtergelaten materialen ter ere van de slachtoffers. Rudolph Giuliani, burgemeester van New York City tijdens 9/11, gaf hier zijn afscheidsspeech op 27 december 2001.

st pauls chapel ny4st pauls chapel nyst pauls chapel ny2

Pentagon Memorial 

Mike Boeschoten
In 2011 stond ik aan de vooravond van een roadtrip die in Washington DC begon. Zodoende was er kans om het in Arlington, Virginia gelegen Pentagon te bezoeken, het hoofdkwartier van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het vijfhoekige gebouw werd getroffen door één van de gekaapte toestellen, al zijn daar tot op de dag van vandaag complotverhalen over. Feit is dat er ter nagedachtenis aan de slachtoffers, zowel die van American Airlines Flight 77 als de Pentagonmedewerkers, een Pentagon Memorial is aangelegd. De opening was op 11 september 2008. In het parkje tref je langwerpige, stenen monumenten die de 184 slachtoffers symboliseren.

PentagonAanslagen 9/11: de memorials en musea op een rijPentagon Memorial 5

Pentagon Memorial 3Pentagon Memorial 2Pentagon Memorial 4

Het Newseum in Washington, DC

Perry Vermeulen
In augustus 2013 bezocht ik het Newseum in Washington, DC. Een relatief nieuw, interactief nieuwsmuseum. Je moet er redelijk wat entree betalen, wat niet gangbaar is in de hoofdstad, maar we vonden het iedere euro meer dan waard. Naast diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen die nu niet het vernoemen waard zijn, was er ook veel te zien over 9/11. Aan een enorme wand hangen honderden voorpagina’s van kranten uit alle delen van de wereld, dagbladen die vol afschuw reageerden op de aanslagen in Amerika. Ervoor staat prominent de antenne van de noordelijke WTC-toren. Die dag overleed één (foto)journalist; voor hem is een mooie hoek ingericht.

Een populair deel van het museum gaat over de historie van de FBI, en op deze verdieping was ik onder de indruk van wat ik zoal zag: onder meer mobiele telefoons die destijds onder het puin in New York City werden gevonden, een verwrongen deur van een politiewagen en resten van de gekaapte vliegtuigen. Men geeft hier veel informatie over de laatste uren van de kapers en over de politieke en mondiale gevolgen van 9/11.

Telefoons van Ground ZeroBill Biggart in Newseum

Dagbladen en de antenne van het WTCResten gevonden op en nabij Ground Zero

Flight 93 National Memorial in Shanksville 

Stan Bos
Shanksville1In een stuk niemandsland vlakbij Shanksville in Pennsylvania stortte op 11 september 2001 vlucht United 93 neer. Aan boord veertig heldhaftige mensen die door hun ingrijpen voorkwamen dat het toestel zich in het waarschijnlijke doel – het Capitool in Washington DC – zou boren. De vliegtijd van Shanksville naar Washington is slechts achttien minuten. Op de plek waar het vliegtuig neerstortte, wat overigens gebeurde met een duizelingwekkende snelheid van 921 kilometer per uur en met liefst 30.000 liter kerosine aan boord, staat nu een memorial. Bezoekers kunnen vanaf de Lincoln Highway de ingang nemen. Vanaf daar is het zo’n tien minuten rijden door een heuvelachtig, verlaten landschap.

Shanksville4Vanaf de parkeerplaats is het nog een wandeling van ongeveer vijf minuten naar Memorial Plaza. Daar staat een witte Wall of Names waar de namen van de veertig slachtoffers in zijn gegraveerd. De plek waar United 93 neerstortte, liet een krater van jewelste achter, maar daar staat nu een rotsblok. Die plek is afgeschermd voor belangstellenden, maar is van afstand wel goed te bekijken. Symbolisch: het in aanbouw zijnde Visitor Center, dat 10 september opent, en de Wall of Names, zijn precies in één lijn gebouwd met de plek waar het vliegtuig zo onbedoeld zijn bestemming vond.

Shanksville2Bij de Visitor Shelter, die bij de parkeerplaats is gevestigd, is de nodige historie te vinden over 11 september, evenals veel achtergronden over het Flight 93 National Memorial. Zo vertrok het vliegtuig die fatale ochtend vanaf Newark Airport bij New York naar San Francisco. Ter hoogte van  de staat Ohio namen vier kapers de controle over door vanuit de eerste klasse de cockpit te bestormen. Over deze vlucht is in 2006 de indrukwekkende film United 93 gemaakt, deze donderdag 10 september om 20:30 uur te zien op tv-zender Veronica. De ‘crash site’ ligt overigens niet langs de geijkte, toeristische routes. Wij adviseren iedereen die het Flight 93 National Memorial gaat bezoeken om daar echt voldoende tijd voor uit te trekken.

Bekijk hier de video van ons bezoek aan Shanksville, Pennsylvania

Bekijk reacties (3)
  • Mooi geschreven. Je krijgt een goed beeld van de sfeer en de indrukken die jullie daar hebben opgedaan. Ook na al die jaren blijft het aangrijpend.

  • Een goed artikel en het beeld blijft helder voor ogen, ook na al die jaren nog.
    Kippenvel bij het zien van al die foto’s. Op de plek(ken) waar alles heeft plaatsgevonden,en waar jullie later hebben rondgelopen, zal het mijns inziens een niet te omschrijven ervaring zijn geweest. Een ding weet ik wel: dit mag nooit meer gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven