Nu aan het lezen
Acadia National Park: de parel van Maine
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Acadia National Park: de parel van Maine

Vergeet de Grand Canyon, Yosemite, Zion en Yellowstone. Althans, voor even dan terwijl je deze blog leest. Want Acadia National Park mag dan misschien niet het eerste nationale park zijn wat je te binnen schiet, het is wel een zeer fraai park in Maine, de meest noordoostelijke staat van Amerika. En ondanks dat het met 189 vierkante kilometer één van de kleinste nationale parken is, komen Amerikanen hier ook graag tijdens hun vakantie. Ook als het er druk is, is het er aangenaam, zo ontdekte gastschrijver Stan Bos zelf. 

Bar Harbor

Haven in Bar Harbor, nabij Acadia National ParkIn de zomer van 2009 stond de rit vanuit Boston naar Acadia National Park gepland. Om precies te zijn naar de plaats Bar Harbor, dat aan het nationale park grenst. Gezien de afstand moest het mogelijk zijn het park binnen vijf uur te bereiken. Dat werd lastig. Niet vanwege files of slechte wegen, maar wie het zuiden van Maine binnenrijdt en koers zet richting Bar Harbor, komt regelmatig de mooiste uitkijkpunten tegen. En uitkijkpunten zijn er om te worden gefotografeerd, zeker naarmate de uitgestrekte, fraaie natuur een steeds mooier uiterlijk krijgt. Maine is gewoon één van de mooiste staten van Amerika.

Sand Beach

Wie aanmeert in Bar Harbor – een klein plaatsje met veel hotelkeuze – zit al bijna in Acadia. Om een goede indruk van het park te krijgen, is één volledige dag een minimale vereiste. Rijd eens naar Sand Beach of Otter Cliff. De Cadillac Mountain Road is een schitterende weg die mooie uitzichten biedt. Zeker op dagen met een strakblauwe lucht is het genieten voor fotografen en natuurliefhebbers. Acadia National Park – en zeker dat deel van Maine – stralen een zekere onbezorgdheid uit. De kleine stranden langs de kustlijn bieden vertier voor iedereen die even afstand wil nemen van de dagelijkse beslommeringen.

Onderschatte pareltjes

Acadia National Park en de staat Maine zijn misschien wel één van de meest onderschatte pareltjes van de Verenigde Staten. Iedereen in de wereld kent de Grand Canyon, maar als de naam Acadia National Park valt, blijft het vaak stil. Ten onrechte. Het is een fascinerend gebied met veel mogelijkheden. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de inwoners van Bar Harbor zijn buitengewoon aangenaam. Eigenlijk kan ik maar één nadeel verzinnen. ’s Avonds kan het er – ook in de zomer – flink afkoelen. Dus vergeet geen jasje mee te nemen.

Whale watching in Acadia National Park

Sand Beach, Acadia National ParkWie Acadia National Park en Bar Harbor bezoekt, mag één ding niet vergeten. Vanuit het haventje van Bar Harbor vertrekken meerdere keren per dag boten die toeristen naar de Gulf of Maine varen voor een paar uurtjes whale watching. Een onvergetelijke ervaring. Niet alleen om de walvissen vlak voor de boot te zien opspringen, maar ook vanwege de boottocht die mooie vergezichten biedt op de kust van Maine. Bij dit uitje moet je zeker een jasje dragen, want aan boord kan het – ondanks de zomerse zon – aan de frisse kant zijn. De Grand Canyon, Yosemite, Zion en Yellowstone; schitterende nationale parken. Maar wie in de buurt van Maine is, mag Acadia National Park niet overslaan.

Natuur in Acadia National Park Natuur in Acadia National Park


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (8)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven