Nu aan het lezen
Met ADHD-kind naar Amerika: wat te regelen?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Met ADHD-kind naar Amerika: wat te regelen?

Met een ADHD-kind naar Amerika? Onze gastschrijfster Hennie Snoeren verblijft op dit moment met haar twaalfjarige zoon, die de diagnose ADHD heeft, in Orlando (Florida). Hennie moest daardoor de afgelopen periode een hoop extra zaken in orde maken voor deze reis. In dit artikel legt zij daar een en ander over uit.

Met ADHD-kind naar Amerika: wat moet ik regelen?

Met ADHD-kind naar Amerika: wat moet ik regelen?De vakantie naar de VS is geboekt en je kent het wel; de voorpret kan beginnen. Surfen op het web naar interessante plekjes, mall’s, pretparken et cetera. Al vele jaren reis ik naar de VS. Vroeger ging ik met mijn zus, maar soms ook met mijn man en mijn zoon. Voor kinderen geldt dat zij een eigen, geldig paspoort moeten hebben en er moet een ESTA-formulier voor ze worden aangevraagd. Binnenkort ga ik met mijn twaalfjarige zoon naar Orlando en omdat hij de diagnose ADHD heeft, kwam er wat meer kijken bij de voorbereiding.

Voor de aandoening ADHD zijn vele medicamenten beschikbaar die goed kunnen werken. Echter, de ingrediënten van deze medicamenten staan in de VS op een lijst van verboden middelen omdat die onder de Opiumwet vallen. Veel mensen hebben verkeerde ideeën over deze medicamenten en de werking.

Waarom valt dit middel onder de Opiumwet?

Een simpele uitleg. Methylfenidaat, deze werkzame stof zit bijvoorbeeld in Ritalin, is een medicament dat als werking langs de werking van een amfetamine (speed) schuurt. Het is niet hetzelfde, al wordt dat wel eens gezegd en waar begrijpelijk veel weerstand tegen is. Het is natuurlijk wel bijzonder dat mensen die rust en orde nodig hebben, een speedachtig product krijgen voorgeschreven. Mensen denken dus, dat je van Ritalin rustig wordt, maar dat ligt iets ingewikkelder.

Mensen (zonder ADHD) maken in hun hersenen een soort remvloeistof aan, waarmee je in staat bent om rust, overzicht en orde aan te brengen in je hoofd. Bij ADHD’ers wordt deze remstof nauwelijks (of misschien zelfs niet) aangemaakt. Als je dan bijvoorbeeld Ritalin slikt, word je niet perse rustig, maar de stimulering van de werkzame stoffen zet je lichaam aan tot het maken van de remstoffen.

Drugsgebruikers?

In de tijd dat ik bij Justitie werkte, was de handel in deze medicamenten groot en één pilletje had een behoorlijke straatwaarde. Want als je bijvoorbeeld Ritalin zonder ADHD slikt, heb je dus kans dat je de speedachtige effecten kunt beleven. Vandaar dat dit middel op de opiatenlijst staat. Zeven tot acht procent van de schoolgaande kinderen wereldwijd (recente metingen) zouden ADHD hebben, dus in de VS zullen ook vele miljoenen mensen de aandoening hebben en wellicht medicatie gebruiken. Het is dus onlogisch om te bedenken dat dit allemaal drugsgebruikers zijn en daarom is reizen met het middel als medicatie toegestaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Wat moet je allemaal doen?

Om te beginnen moet je arts (huisarts/specialist) een Engelstalige medische verklaring schrijven. Hierin staat een standaardtekst met de diagnose en de gebruikte medicatie. De arts ondertekent deze verklaring. De verklaring is in verschillende talen verkrijgbaar.

Zorg dat je voor reizen naar de VS een Engelse variant hebt! Hiermee voorkom je vragen en vertraging bij de douane.

ADHDDeze verklaring stuur of scan je naar het CAK in Den Haag. Zij ondertekenen en stempelen het. Je verklaringsformulier is nu goed gekeurd (www.hetcak.nl – medicijnen mee op reis). Op dit formulier moet nog een zogenaamde apostillestempel komen. Deze stempel kun je halen op bij de rechtbank (niet iedere, wel bijvoorbeeld Breda en Den Bosch). Je gaat simpelweg naar een rechtbank en bij het loket handelen ze jouw formulier af.

Let er op dat je je legitimatiebewijs meeneemt! De apostillestempel is een verklaring van legalisatie van een document. Hiervoor betaal je een bedrag van twintig euro. De apostillestempel heeft een beperkte geldigheid. Het Apostilleverdrag, officieel het Verdrag tot afschaffing van het vereiste van legalisatie van buitenlandse openbare akten, is een multilateraal verdrag dat voorziet in een eenvoudige procedure om officiële documenten (zoals geboorteakten en douaneformulieren) te gebruiken in het buitenland. Het verdrag, zo staat op Wikipedia, is opgesteld binnen de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht op 5 oktober 1961. Het verdrag geldt tussen de 103 landen (waaronder alle landen van de Europese Unie) die partij zijn geworden bij het verdrag.

Bijna klaar!

Je hebt nu alles om met deze medicamenten naar de VS af te reizen. Vraag de papieren ruim op tijd aan (enkele weken voor de vertrekdatum) want in drukke vakantieperiodes heeft het CAK vertraging in het afhandelen van formulieren. Je kunt ze bellen om naar de wachttijd te informeren. Voor de apostillestempel kun je het formulier ook per post naar de rechtbank toesturen. Houd rekening met vertraging. Ten eerste verwerken zij je aanvraag pas nadat je twintig euro hebt overgemaakt. Dan kan het formulier nog op de stapel terechtkomen. Mijn ervaring is dat langsgaan sneller en makkelijker is. Een afspraak maken is niet nodig.

Dit moet je niet vergeten!

  • Maak kopieën van deze papieren en stop deze in je koffer.
  • De originele papieren gaan in de handtas, evenals de medicatie zelf. De douane accepteert geen fotokopieën of foto’s van je mobiel als enige document. Kopieën zijn voor noodgevallen.
  • Neem niet meer medicatie mee dan de reis duurt (plus paar reserve) en laat ze in de originele verpakking zitten.
  • Neem een medicatielijst mee van je apotheek.
  • Alles is na te lezen op internet!

‘LETTER OF CONSENT FOR TRAVEL OF A MINOR CHILD’

Bordje douaneWe leven in een soms angstige wereld en vanwege de toenemende gevallen van kindontvoeringen, misbruik, mensenhandel et. cetera kan een ambtenaar van de immigratiedienst of luchtvaartmaatschappij vragen om een bepaalde vorm van toestemming als je met een kind alleen reist. Vooral als je allebei een andere achternaam hebt is de kans groot dat men vragen gaat stellen. Het is mij afgelopen jaar ook overkomen. Het formulier ‘toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland’ is op internet te vinden in verschillende varianten. Als één ouder reizende met mijn zoon heb ik een toestemming bij me. Het invullen van de lijst spreekt voor zich en dient door twee ouders ondertekend te worden. Maak ook hier weer kopieën van (of foto met je mobiel).

Tot slot

Na al die jaren reizen naar Amerika heb ik zelden gedoe mee gemaakt en eigenlijk nog nooit rondom deze kwesties. Om dat zo te houden, zorg ik altijd dat mijn papieren ruim op tijd in orde zijn. Het lijkt misschien een hele berg werk, maar het valt echt reuze mee. Dus laat het je voorpret en echte pret niet verpesten! Voor u allen een fijne en veilige vakantie gewenst!


HennieHennie Snoeren (1967) is gespecialiseerd verpleegkundige, trainer en coach binnen een ggz-instelling. “Als kind vond ik alles uit Amerika al geweldig, vooral de sprookjessfeer van Disney. Ik ben nu 14 keer in de VS geweest, in alle windstreken. Orlando en de pretparken zijn inmiddels ook mijn specialisme! Florida is misschien niet de mooiste staat, maar wel gegarandeerd fun. Als het even kan staat hier ieder jaar de koffer open met bestemming USA. Meedoen met de massa, of juist plekjes die niet zo bekend zijn, op avontuur!”

Bekijk reacties (2)
  • Super bedankt voor dit informatieve stuk. Wij gaan in februari met het gezin naar Texas en onze ADDer met methyl gaat mee. Ik vroeg me al af wat ik moest doen. Nu weet ik het precies. Bedankt.

  • Dank voor het informatieve stuk. Ik heb nog 1 vraag wat je wellicht weet te beantwoorden. Op de ESTA aanvraag, vraag 1, vragen ze of je drugs gebruikt. Moet ik de methylfenidaat daar ook als drug beschouwen en dus ja antwoorden of uit gaan van onze standaarden en nee antwoorden? Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven