Nu aan het lezen
Adriaan van Toor over zijn passie voor Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Adriaan van Toor over zijn passie voor Amerika

Op een paard over de Amerikaanse prairies rijden, daar droomde Aad van Toor (71) als kleine jongen van toen hij zijn cowboyheld Roy Rogers op tv zag. Opgroeiend in een arm naoorlogs gezin leek dat een utopie, maar zijn  ‘American Dream’ kwam uit. USA365.nl sprak met Nederlands bekendste acrobaat over zijn passie voor het land. ‘Vooroordelen over Amerika had ik niet,’ aldus Adriaan.

Van Toor mag dan gedurende het grootste deel van het jaar in het zonnige Spanje wonen, zijn liefde voor Amerika lijkt letterlijk en figuurlijk geen grenzen te kennen. Een jaar geleden zette hij – tijdens een rondreis van zes weken met vrouw Ina – voet in die laatste ontbrekende staat op zijn lijstje. “Dat was toen we de grens overstaken van Wyoming naar Colorado. Het gaf me een ‘geslaagd voor je examen gevoel.’ Tien jaar eerder kon ik me niet voorstellen dat mijn wens nog eens zou uitkomen.”

Genezen

Achter die laatste zin schuilt een diepere betekenis. Elf jaar geleden kreeg Van Toor vreselijk nieuws te horen. “Er werd kanker in mijn speekselklier geconstateerd; uitgerekend in het jaar dat ik wilde stoppen met werken en mijn wens, mooie reizen maken, wilde gaan vervullen. In plaats daarvan volgde er een tijd van zware operaties en bestralingen. Gelukkig kreeg ik na vier jaar te horen dat ik genezen was van die rotziekte en toen ben ik alsnog mijn wens gaan vervullen.”

Het idool van Adriaan van Toor

Aad van Toor naast een afbeelding van de legendarische cowboyacteur John WayneZijn Amerika-passie ontstond al toen hij een jaar of acht was, voor de televisie. “Roy Rogers, de beroemde zingende filmcowboy, was toen mijn grote idool. Als ik een film van hem had gezien dan droomde ik er wekenlang van om, net als hij, op een paard over de prairies en door de prachtige landschappen van Amerika te rijden. Maar in die tijd was het een droom en niets leek er op dat ik, in ons heel erg arme naoorlogs gezin, die droom ooit zou kunnen realiseren.”

Het liep anders en in 1979 zette Van Toor voor het eerst voet in The Land of The Free and Home of The Brave, met Fort Lauderdale (Florida) als eerste locatie. Zijn advies? “Daar nooit naartoe gaan in de winter. Dat was toen het paradijs van gepensioneerden uit New York, dus overal bingo. Maar ik ontdekte wel mijn favoriete Amerikaanse lekkernij: Prime Rib.” Vooroordelen had Van Toor niet. “Voordat ik naar een land ga, kijk ik wel de lijst na met interessante locaties en gebouwen, maar ik zal nooit informatie halen uit een reisverslag of reisgids. Dit is meestal de mening van een persoon en ik wil altijd zelf ervaren hoe het is.”

Woestijnen

Anno 2014 is Van Toor vele mooie Amerika-ervaringen verder. Op welke plek komt hij het liefst? “Ik ben geïnteresseerd in heel Amerika, maar ik reis en ben graag in woestijnen en woeste bergachtige omgevingen. Dan kom je uit op de staten Nevada, Utah en Arizona. Daar vind je, vrij dicht bij elkaar naar Amerikaanse begrippen, de meeste nationale parken. Death Valley, Grand Canyon, de Mojave-woestijn, Monument Valley, Archer National Park, Rocky Mountains, Goblin Valley, Capitol Reef, Bryce Canyon en Zion. En vergeet de vele woestijnen in Nevada niet. Ik reed vorig jaar door Noord-Nevada. De grote steden veranderen, maar daar lijkt het alsof de tijd stil staat.”

Adriaan terug in de Bryce Canyon in 2013 Op dezelfde locatie in Zion als in 1992 tijdens de opnames van Bassie en AdriaanAad van Toor bij de ingang van Zion National ParkMinder aansprekend vindt Van Toor centraal gelegen gebieden zoals Kansas en Nebraska. “Het landschap heeft daar heel weinig variatie, alleen uitgestrekte akkers en weide. Maar ik vind dat je dat toch ook gezien moet hebben, evenals Wisconsin. Het lijkt daar alsof je door Nederland rijdt en het regent er ook veel. Maar in Nederland wonen geen Amish en die zie je daar wel. Het is interessant te zien hoe een deel van die samenleving leeft alsof het begin vorige eeuw is. Zonder elektriciteit, computer, radio of auto, en dat de rest in deze tijd leeft. Twee totaal verschillende levensstijlen vormen een gemeenschap.”

Twin Towers

Adriaan van Toor tijdens opnames in New York City. Op de achtergrond het WTC.

Een andere bijzondere locatie voor Van Toor is New York City, de stad waar hij in 1993 was tijdens de opnames. In april 2001 en 2007 keerde hij terug in de Big Apple. Tussentijds vonden de aanslagen van elf september plaats. “In april 2001 bezocht ik met mijn vrouw, zwager en schoonzus het uitzichtterras op de Twin Tower. Na afloop moesten we beneden heel lang op een taxi wachten, die er uiteindelijk niet kwam. Wel kwamen er brandweerauto’s met sirene en zwaailicht aanrijden.”

Van Toor zag brandweermannen de wagens uitspringen en het reusachtige gebouw inrennen. “Ik zei opgelucht dat ik blij was dat ik beneden was, want wat zou je doen als je boven in die toren bent en onder je brandt het hevig? Vier maanden later zag ik wat mensen toen deden. Ik heb twee dagen als een zombie naar die afschuwelijke beelden gekeken. In 2007 keerde ik terug met een brok in mijn keel. De stad is sinds 2001 veel veranderd. Op straat is het veiliger, gezelliger en iedereen houdt zich aan de regels. Zelfs Harlem knapt zienderogen op.”

Emigreren?

Met zo’n gigantische liefde voor Amerika rijst de vraag: waarom er niet wonen? Voor Van Toor is dat echter nooit een punt van discussie geweest. “Nee, de volgorde van belangrijke landen voor mij zijn Nederland en Nederlander zijn, op twee: een gelukkig leven in heerlijk Spanje en op drie: tijdens het reizen genieten van mooi, vriendelijk en interessant Amerika. Het leven in Amerika bevalt me heel goed.”

Kokkerellen

Na jaren van hard werken geniet Van Toor nu intens van zijn pensioen. Dat wil overigens niet zeggen dat de voormalig acrobaat zijn dagen slijt achter de geraniums. Integendeel. “Ik geniet zo van mijn pensioen en heb het zo druk met reizen en mijn vrienden, dat ik niet begrijp dat ik vroeger nog tijd had voor mijn werk.” Verder houdt hij zich bezig met kokkerellen en knutselen in huis, totdat het reisbloed weer kruipt waar het niet gaan kan. Van Toor prijst zich een gelukkig mens. “Ik leef, maak mooie reizen en dat samen met een geweldige fijne vrouw. Mij hoor je niet klagen.”

Klik hier voor deel 1 en deel 3 van het interview met Aad van Toor

[button link=”https://usa365.nl/bassie-en-adriaan-in-amerika/”] Deel 1: Bassie & Adriaan in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/adriaan-van-toor-autoroute/”] Deel 3: Adriaan van Toor verklapt zijn mooiste autoroute in Amerika[/button]

Bekijk reacties (9)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven