Nu aan het lezen
Afscheid Barack Obama: de balans na acht jaar
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Afscheid Barack Obama: de balans na acht jaar

Barack Obama neemt na acht jaar afscheid van het Witte Huis. Zijn presidentschap kende hoogte- en dieptepunten. Historici zullen pas over enkele jaren oordelen over zijn erfenis en of hij in het rijtje hoort van presidenten als George Washington, Abraham Lincoln en Franklin Roosevelt. Maar onze gastschrijver Marco van den Doel maakte alvast een analyse. Afscheid Barack Obama: de balans na acht jaar.

Afscheid Barack Obama: de balans na acht jaar

Beloften

Barack Obama werd in 2008 gekozen met een boodschap van hoop en verandering. Yes We Can, zo luidde de politieke slogan. Amerika was hopeloos verdeeld, stond aan de vooravond van een grote recessie en was verwikkeld in twee uitzichtloze oorlogen. Obama, de eerste zwarte president, werd als de verlosser gezien en alles zou beter worden. Obama wilde een bruggenbouwer zijn en het land weer verenigen, maar daar is niets van terechtgekomen. De polarisatie werd groter. Obama werd al snel geconfronteerd met de harde politiek mores in Washington D.C.

Afscheid Barack Obama
Senator Barack Obama geeft een speech in Oregon tijdens zijn verkiezingscampagne in mei 2008

Guantánamo Bay

De Republikeinen stelden alles in het werk om te zorgen dat ze het Witte Huis na vier jaar zouden heroveren. Daarom lukte het Obama, ondanks dat hij het wel probeerde, niet om zijn belofte om de gevangenis op Guantánamo Bay te sluiten waar te maken.

Ook wilde Obama de kloof tussen arm en rijk verkleinen door onder meer de rijken meer belasting te laten betalen, Dat gebeurde ook, maar ook Obama kon niet voorkomen dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar groeide. Ook deze belofte heeft Obama niet ingelost.

Benieuwd waar de familie Obama straks gaat wonen? Check deze foto’s van hun miljoenenvilla!

Binnenlands beleid

Afscheid Barack Obama
Obama met onze premier Mark Rutte.

Maar president Obama kreeg op binnenlands terrein wel veel voor elkaar. Zo zorgde hij ervoor dat meer dan 20 miljoen Amerikanen een gezondheidszorg kregen. Alleen wordt de zorgwet, die Obamacare wordt genoemd, nu wel bedreigd. De Republikeinen hebben zich altijd fel tegen Obamacare verzet en Donald Trump noemt de wet een ramp en gaat Obamacare ontmantelen.

Obama redde de Amerikaanse economie van een grote recessie met een stimuleringspakket van meer dan 800 miljard dollar en redde en passant ook de Amerikaanse auto-industrie. Hij legde Wall Street aan banden, zodat zich niet snel een nieuwe bankencrisis zal voltrekken.

Homohuwelijk in 50 staten legaal

Obama legde strengere klimaatregels op en besliste tegen het boren van olie in nieuwe gebieden. De regering schafte Don’t Ask Don’t Tell af waardoor ook homoseksuele militairen openlijk voor hun geaardheid kunnen uitkomen. Het Hooggerechtshof stelde dat het homohuwelijk niet ongrondwettig is en het homohuwelijk is nu in alle vijftig staten legaal en moet worden gerespecteerd. Racisme bestaat op papier niet meer, maar mensen worden vanwege hun seksuele geaardheid gediscrimineerd. Ook hier maakte Obama een einde aan. Dit was een grote doorbraak en grote overwinning voor de LGBT-gemeenschap.

Illegale immigranten

Op de dag van zijn inauguratie met Michelle.

President Obama deed wat aan de miljoenen illegale immigranten, door via een presidentieel decreet veel immigranten die al jaren in Amerika wonen en die kinderen hebben die Amerika zijn geboren, de zogenoemde Dreamers, een permanente verblijfsvergunning te geven. Het Hooggerechtshof draaide deze actie terug, maar er is een begin gemaakt met immigratiehervorming.

Obama was de eerste zittende president die een gevangenis bezocht en hij zorgde voor justitiële hervorming. Hij verleende aan miljoenen veroordeelden gratie. Veel mensen zitten straffen uit van tien of twintig jaar voor een klein drugsdelict waarbij geen geweld is gebruikt. Obama heeft deze gedetineerden gratie verleend.

Sandy Hook: emotionele toespraak

Maar er was ook tegenslag. Obama noemde de schietpartij in 2012 op de basisschool Sandy Hook in Newtown, Connecticut, waarbij 26 mensen omkwamen, waaronder twintig jonge kinderen, de zwartste en zwaarste dag van zijn presidentschap. Obama sprak geëmotioneerd de natie toe en zei dat hij iets aan het wapengeweld wilde doen. Maar hij vond de machtige wapenlobby tegenover zich en tot een strengere wapenwetgeving kwam het nooit. Obama noemde dit zijn grootste frustratie.

Deze Nederlander voerde campagne voor Obama!

De dood van een jonge zwarte tiener in Ferguson, Missouri, zette de rassenkwestie weer op de kaart en zorgde voor grote spanningen tussen de zwarte bevolking en de politie. Het vaak buitensporige geweld van de politie tegen de zwarte bevolking leidde tot gewelddadige protesten en de oprichting van de actiegroep Black Lives Matter. Obama slaagde er niet in om het wantrouwen en de kloof tussen de zwarte bevolking en de politie kleiner te maken. De zwarte gemeenschap is teleurgesteld in de eerste zwarte president. Ze hadden verwacht dat hij meer voor hen zou doen.

Buitenlands beleid: Rusland, de Krim en Syrië

Obama meldt het nieuws van Osama bin Laden.

Op buitenlands terrein was president Obama minder succesvol. De relatie met Rusland verslechterde en Obama deed niets toen Rusland de Krim annexeerde en Oekraïne binnenviel. In tegenstelling tot Europa stelde Amerika geen sancties in. Ook de oorlog in Syrië was een hoofdpijndossier. Obama zei dat er een grens getrokken zou worden als het regime van Assad chemische en biologische wapens zou gebruiken. Toen dit gebeurde, deed Obama niets. Het bleef bij woorden. En onder de regering Obama verloor Amerika zijn belangrijke invloed in het Midden-Oosten.

Door de troepen uit Irak terug te trekken, en de oppositie in Syrië niet te steunen, ontstond er een vacuüm en kon Islamitische Staat ontstaan. Trump noemde Obama de oprichter van IS. Dat klopt niet. De invasie van Irak in 2003 en de ontmanteling van het Iraakse leger zorgden dat IS kon ontstaan. Door de terugtrekking van de troepen onder Obama kon IS wel groeien en heeft Obama deze terroristisch groep en de dreiging ernstig onderschat.

Ook de interventie in Libië was rampzalig. In 2012 vielen bij een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi vier doden, waaronder de Amerikaanse ambassadeur.

Cuba

Obama geeft de presidentiële fakkel over aan Donald Trump.

Maar er was ook succes. Obama normaliseerde de relatie met Cuba, omdat de jarenlange sancties en isolatie simpelweg niet hadden gewerkt. Ook zorgde Obama dat er een nucleair akkoord kwam met Iran, waardoor het land geen atoombom kan maken, wat het Midden-Oosten nog instabieler zou maken. En Obama slaagde er in Osama bin Laden op te sporen en te doden.

De verwachtingen waren té hoog gespannen. Obama kreeg veel tegenwerking van de Republikeinen, zeker toen de Democraten in 2012 de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verloren en in 2014 de meerderheid in de Senaat. Lees hierover dit artikel. Ondanks die tegenwerking en polarisatie heeft president Obama op binnenlands gebied veel voor elkaar gekregen. Op buitenlands gebied was hij op zijn zachtst gezegd minder succesvol.

Groot contrast

Maar nu zit het presidentschap van Barack Obama er op en overhandigt hij de sleutels van het Witte Huis aan zijn opvolger. De afgelopen acht jaar van Obama staat in groot contrast met het beleid dat Donald Trump voor ogen staat en de toon die hij aanslaat. Het contrast kan niet groter zijn. Obama zal worden gemist.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven