Nu aan het lezen
Ahmed Aboutaleb in het Witte Huis
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Ahmed Aboutaleb in het Witte Huis

Niet premier Mark Rutte of vice-premier Lodewijk Asscher melden zich vandaag in het Witte Huis in Washington DC, maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb schuift aan bij de topontmoeting over het gevaar van radicalisering. Voorzitter van de ontmoeting is vice-president Joe Biden die op instigatie van president Obama deze top, die vier dagen duurt, organiseert. Aanleiding zijn de recente aanslagen in Parijs, Kopenhagen, Sydney en Ottawa in Canada. Aboutaleb verkeert in goed gezelschap, want naar verluidt zijn ook de burgervaders van Parijs, New York, Los Angeles, Boston, Minneapolis en de secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties uitgenodigd.

Ahmed Aboutaleb in het Witte Huis

De Rotterdamse burgemeester Ahmed AboutalebDe Amerikaanse regering zoekt een oplossing voor radicalisering. Aboutaleb kwam volop in het nieuws na zijn forse uitspraken na de aanslagen in Parijs bij Charlie Hebdo. Over jihadisten zei de burgemeester: “Als je het hier niet ziet zitten, dan rot je maar op.” Die uitspraken leidden tot bewondering en discussie. Voor Obama en Biden was het genoeg reden om Aboutaleb – die de voorbije dagen in Los Angeles was voor een werkbezoek – uit te nodigen.

Decennia goede bondgenoten

Oud-premier Balkenende met president ObamaNederland en Amerika zijn al decennia goede bondgenoten. Niet zelden is er een Nederlandse premier te gast in Witte Huis. Zo is bekend dat Jan Peter Balkenende een goede relatie onderhield met George W. Bush en Barack Obama. Oud-premier Wim Kok en Bill Clinton konden lezen en schrijven met elkaar. Clinton had grote bewondering voor het door Kok geïntroduceerde poldermodel. Oud-premier Ruud Lubbers en George H.W. Bush, die van 1989 tot 1993 in het Witte Huis zat, hadden een voortreffelijke relatie. Bush sprak zijn waardering uit voor ‘Roed’ en ‘Henz’, oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek.

Update

Wim Kok en Bill ClintonAboutaleb sprak in het Witte Huis de boodschap uit dat er geen sprake is van machteloosheid en dat lokale bestuurders een krachtige rol kunnen spelen. In het AD zegt de Rotterdamse burgemeester: “Zorg dat je aanspreekbaar bent, zorg voor goed onderwijs. Sluit mensen niet zonder meer uit. Doe je dat wel, dan drijf je ze – jongeren zeker – in de armen van ronselaars.” Nieuwkomers – zo betoogde Aboutaleb – moet je uitleggen dat een paspoort niet ‘zomaar een reisdocument is, maar een opdracht om niet alleen te profiteren van de rechten en vrijheden die de Grondwet biedt, maar deze actief na te leven en uit te dragen’. Wie dat niet wil, kan maar beter vertrekken, luidde de boodschap van Aboutaleb.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven