Nu aan het lezen
Alcatraz: Foto met een verhaal
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Alcatraz: Foto met een verhaal

alcatraz

Alcatraz: de bekendste gevangenis van Amerika. Elke toerist wil er heen en terecht uiteraard, het is een iconische plek in San Francisco. Ook ik had een ticket toen ik aan het einde van mijn roadtrip in 2013 aankwam in San Francisco. Toch liep het anders en ‘ontstnapte’ ik niet uit Alcatraz, maar ontsnapte Alcatraz aan mijn bezoek. Hoe dat ging, lees je hieronder.

Alcatraz: Foto met een verhaal

Ken je die mop van die Nederlander die naar Alcatraz ging? Die moet er inderdaad nog steeds heen. Precies zo liep het bij mij in 2013. Na een prachtige roadtrip van drie weken door het westen van Amerika, mijn eerste in de States, was San Francisco mijn laatste stop. Vanuit Yosemite National Park reed ik richting Frisco. Na een paar dagen in de stad, zou ik weer naar Nederland vliegen. Genoeg te zien uiteraard: de Golden Gate brug, de Fisherman’s Wharf en natuurlijk het legendarische gevangeniseiland Alcatraz: ook wel The Rock genoemd. Als een goed voorbereide toerist had ik ruim van tevoren mijn ticket gekocht op de website, zodat ik zeker was van een bezoekje aan de gevangenis. Doe dit overigens altijd, de kans is anders groot dat je ter plekke hoort dat er geen plek meer is!

Government shutdown

alcatraz
Alcatraz in de verte gezien door de kabels van de Golden Gate brug.

Maar toen… Al weken was er, zoals wel vaker in de VS, discussie over het overheidsbudget. Zeker voor die tijd kwam het niet zo vaak voor dat de overheid hierdoor op slot ging. In latere jaren is dit overigens wel nog een paar keer gebeurd. Ik kreeg de discussie niet heel erg mee tijdens mijn reis door het westen, was drukker met het genieten van de prachtige parken en gebieden zoals Death Valley NP, Bryce Canyon NP, Joshua Tree NP en, ok toegegeven, ook een stop in Las Vegas.

Toen kwam daar het nieuws: de overheid ging op slot, er was geen deal bereikt over het budget. Op zich geen paniek, omdat ik net die dag mijn laatste National Park uit reed. Twee weken eerder een government shutdown en er was echt niks overgebleven van mijn vakantie, omdat alle National Parks namelijk dicht gingen als ‘niet-essentiële’ overheidsdiensten. Alleen: Alcatraz is dus ook een onderdeel van de National Park Service! The Rock ging dus ook op slot. Vanaf de kade in San Francisco zag ik het eiland liggen, maar ik zou er uiteindelijk nooit terechtkomen. De foto bovenaan dit artikel is genomen na een fietstochtje over de Golden Gate brug. Je vaarde met een bootje terug uit Sausalito (aan de andere kant van de brug) vlak langs Alcatraz. Dichterbij dan dat ben ik echter (nog) niet geweest. Het eiland waar Al Capone zat en waar een legendarische ontsnapping plaatsvond die zo mooi verfilmd is in Escape From Alcatraz, ontsnapte dus zelf aan mijn bezoek..

Ook niet op Alcatraz geweest en toch liefhebber van iconische gevangenissen? Bezoek dan in Philadelphia zeker de Eastern State Penitentiary! Deze waanzinnig griezelige gevangenis is misschien zelfs nog wel gaver dan Alcatraz!

Bekijk reacties (2)
  • Dat probleem hebben wij dus ondervonden! We zijn een paar jaar later wel terug gegaan en gelukkig konden we toen wel terecht. Indrukwekkend! Er was een van de oud gevangen aanwezig die ook nog eens extra informatie vertelde!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven