Nu aan het lezen
Alcatraz: The Rock als inspirerende filmset
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Alcatraz: The Rock als inspirerende filmset

Gastschrijver

De beroemdste film over het gevangeniseiland Alcatraz in de baai van San Francisco is natuurlijk Escape from Alcatraz. Daarin vertolkte Clint Eastwood de hoofdrol. Een andere bekende film waarin Alcatraz de hoofdrol speelt, heet The Rock. Met niemand minder dan Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris in de hoofdrol. De film is ook deels op het eiland opgenomen, ondanks de dagelijkse toeloop van toeristen.

Alcatraz: The Rock 

Cable Cars, een herkenbaar straatbeeld in San FranciscoHet was de mooie zomer van 2004. Voor de tweede keer deed ik San Francisco aan, de parel aan de Golden Gate Bridge. De stad aan de westkust van Amerika behoort tot mijn favorieten. In 2002 bezocht ik Frisco, zoals de stad in de volksmond ook wel wordt genoemd, voor het eerst en ik was op slag verkocht. De steile heuvels in de stad, de Cable Cars, Fisherman’s Wharf, de Painted Ladies, de entourage. Zelfs een aperte Amerika-hater ontdooit binnen deze smeltkroes van culturen. Scott McKenzie bezong de stad niet voor niets in een inmiddels klassiek nummer: ‘If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair’. Als ik het lied hoor, zie ik mezelf weer over de Golden Gate fietsen of door Little Italy flaneren.

Gevangeniseiland

Na mijn eerste bezoek in 2002 kwam ik onverwacht The Rock tegen, uit 1996. De film speelt zich deels af op Alcatraz, The Rock is de bijnaam van het voormalige gevangeniseiland. De film gaat over brigadegeneraal Francis X. Hummel, een fantastische rol van Ed Harris, die met een team over de hele wereld geheime missies uitvoert. Van zijn onderdeel sneuvelden er 83 mensen die geen erkenning kregen van de Amerikaanse legertop. De families kregen geen financiële vergoeding voor hun heldendaden. Ondanks dat Hummel dit tot in den treuren aankaartte bij zijn superieuren, kreeg hij steeds nul op zijn rekest.

81 toeristen gegijzeld

alcatrazDat frustreerde hem zo dat hij met een handvol mariniers inbreekt in een Amerikaanse legerbasis en vijftien raketten met het giftige zenuwgas VX steelt. Ze gaan daarmee naar Alcatraz, gijzelen 81 toeristen en eisen van de Amerikaanse overheid een bedrag van honderd miljoen dollar. Eén miljoen dollar is voor elk van de 83 families van gesneuvelde mariniers. Daarnaast krijgt elk teamlid waarmee Hummel samenwerkt aan de missie één miljoen dollar. Voldoet de overheid daar niet aan, dan vuurt Hummel de vijftien raketten af op San Francisco, wat tot miljoenen doden zou leiden.

Sean Connery en Nicolas Cage

The Rock met Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris in de hoofdrolDe enige wijze om de VX-raketten onschadelijk te maken, is met thermietplasma. Chemish wapenexpert Stanley Goodspeed, een rol van Nicolas Cage, moet daarvoor zorgen. Daarvoor krijgt hij hulp van John Patrick Mason, een glansrol van Sean Connery. Als voormalig Britse spion zat hij ook vast op Alcatraz en ontsnapte. Hij zit al decennia vast in Amerika op verdenking van het stelen van de geheimen rond het Roswell-incident en de moord op John F. Kennedy. Er ontstaat een kat- en muisspel die – hoe kan het ook anders in een film – goed afloopt en de raketten allemaal onschadelijk worden gemaakt.

Geen tunnels

Een deel van de film is daadwerkelijk opgenomen op Alcatraz. Toen ik daar in 2004 naartoe ging, wilde ik zo veel mogelijk te weten komen over de achtergronden. Dus schoot ik op het eiland aan park ranger aan. Die vertelde me dat er over een periode van zo’n zes weken vrijwel dagelijks opnames werden gemaakt. Dat gebeurde hoofdzakelijk in de vroege ochtenduren, ’s avonds en ’s nachts. Toeristen mochten immers geen hinder ondervinden van de aanwezigheid van de cameraploegen en acteurs. De beroemde tunnelscènes, die zich onder Alcatraz zouden bevinden, zijn opgenomen in de filmstudio’s van Los Angeles. Onder Alcatraz zijn geen tunnels.

Golden Gate

De Golden Gate met links op de achtergrond AlcatrazIn één van de laatste scènes – om aan te geven dat de missie was geslaagd – komt Nicolas Cage naar buiten rennen om met rooksignalen het sein te geven dat de kust veilig was. Ook dat is op Alcatraz opgenomen. De straaljagers, die aan het einde van de film eigenlijk als opdracht hadden het complete eiland te vernietigen, vlogen door de baai van San Francisco. In de film vliegen ze met grote snelheid onder de Golden Gate door. Daarna duurt het nog zeker tien seconden, voordat één van de piloten, die het veilige sein net had gemist, een raket afvuurt. Dat is niet overeenkomstig met de werkelijkheid, want een straaljager die onder de Golden Gate doorvliegt, is binnen een halve seconde bij Alcatraz.

Palace of Fine Arts

Palace of Fine ArtsHelemaal aan het begin van de film, als Mason (Connery) uit de gevangenis wordt gehaald, krijgt hij een suite in de Fairmont Hotel. Daar wordt hij niet alleen geknipt, maar ontmoet er ook FBI-directeur James Womack (een rol van de inmiddels overleden John Spencer). Mason gooit Womack met touw en al over het balkon, een opname die ook daar is gemaakt. Verontruste voorbijgangers namen contact op met het hotel dat ze een man zagen bungelen. Ook de scène waarin Mason zijn dochter voor het eerst ontmoet, is opgenomen in San Francisco. Locatie, het prachtige Palace of Fine Arts. De film The Rock is pure promotie voor de stad San Francisco.

Klik hier voor de trailer van The Rock.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven