Nu aan het lezen
Real American Lemonade: echt zo Amerikaans?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Real American Lemonade: echt zo Amerikaans?

Iedereen heeft vast wel eens die lekkere limonade met citrussmaak gedronken in de VS. Real American Lemonade, zo noemen de Amerikanen het vaak. Maar is het wel zo Amerikaans? Gastschrijfster Hennie Snoeren maakt het drankje zelf maar al te graag en dook voor USA365.nl in het verhaal achter deze frisdrank.

Real American Lemonade: echt zo Amerikaans?

Amerikaanse citroenen?

In de zomer maak ik graag limonade van verse citroenen en tijdens mijn reizen naar de Verenigde Staten kom ik het drankje overal tegen. American Lemonade is een in Amerika zeer populaire frisdrank. Je kunt het overal kopen en het wordt soms ter plekke vers gemaakt. Kinderen verdienen hun eerste dollars met lemonade stands en inmiddels zijn er diverse lekkere varianten in te krijgen. Terwijl ik mijn zelfgemaakte Real American Lemonade wegdrink onder een warm zonnetje, blijkt zo’n geel en zuur ding meer in huis te hebben dan je vermoedt en meer geschiedenis te hebben dan het land van de lemonade.

citroen
Real American Lemonade

De citroen, hoofdingrediënt van deze verfrissende drank, groeide oorspronkelijk in het verre oosten en ging door de eeuwen met de handel mee op reis naar het Midden-Oosten, Europa en de Caraïben. Er zijn zelfs sporen gevonden in het huidige Australië die doen vermoeden dat de ‘oer-citroen’ er zo’n 30 miljoen jaar geleden groeide toen de continenten nog aan elkaar vast zaten.

In de vroegere tijden at of dronk men de citroen niet, maar gebruikte men deze als sierplant of voor medicinale doeleinden. De vrucht had toen een dikke schil en had niet veel pulp of sap…vies dus. Toch fascineerde de boom en zijn vrucht botanisten uit die tijd genoeg om nieuwe en eetbare soorten te kweken. Enkele eeuwen later dronken Egyptenaren, Romeinen en Arabieren sap van een vrucht dat veel weg had van de hedendaagse citroen. De frisdrank kan dus heel goed uitgevonden zijn in één van de landen uit de antieke tijd!

Real American?

Real American Lemonade: echt zo Amerikaans?Dat kleine en zure, gele ding werd dus vanuit Azië meegenomen naar landen uit het Middellandse zeegebied zoals Israël, Italië en Spanje. Toen de Spanjaarden Amerika koloniseerden, verspreidden ze daar ook het zaad van de citroenboom. Dit zaad deed het goed op het nieuwe continent, vooral in de staten Florida en Californië. In tegenstelling tot de sinaasappel had de citrus in de zeventiende en achttiende eeuw geen grote impact op de jonge economie van het Amerikaans continent, maar toch werd hij voor vele zaken gebruikt en was hij belangrijk voor de kolonies.

De citroen werd als medicijn gebruikt om scheurbuik te voorkomen en het bleek dat hij desinfecterende eigenschappen had. De vrucht rook fris en van de olie uit de schil werd cosmetica en parfum gemaakt. Daarnaast bleek dat als je citroen door het eten mengde, dit langer houdbaar werd. Men mengde het sap met water en ijs en zoette het met suiker of honing. Het was aanvankelijk een volks drankje, maar groeide uit tot één van de oudste, meest traditionele en populairste drankjes in Amerika, wat in de zomermaanden nog steeds gretig gedronken wordt.

Overal ter wereld wordt de limonade gedronken en elk land heeft zijn eigen ingrediënten en tradities ervoor. Ik heb niet kunnen achterhalen wat American Lemonade nou Amerikaans maakt. Wellicht weet u het? Wat ik wel weet, is dat er citroenen in zitten en suiker. Wat ik ook weet, is het recept. En na het lezen van dit stuk weet u het ook! To your health…

Recept

Lemonade• 1.5 liter water
• 4/5 flinke citroenen die zacht zijn en vol met sap aanvoelen
• Suiker/sweetener naar smaak
• 1 schone 1.5 liter fles van bv frisdrank om later de lemonade in te doen
• Eventueel een vers mintblad en/of honing
• Breng 500 ml van de 1.5 liter water aan de kook in een ruime pan
• Snijd de citroenen door de helft en pers ze uit
• Doe het sap in een ruime kom en voeg de resterende liter water toe
• Leg 4 tot 6 halve uitgeperste citroenschillen in het kookwater en kook de schil 3 minuten mee totdat ze zacht aanvoelen (hoe meer schillen en langer je ze mee kookt, hoe meer bite)
• Stamp af en toe met een pureestamper op de schillen zodat de smaak uit de schil vrij komt in het kookwater
• Na de kooktijd; voeg het kookwater toe bij de rest van het citroenwater. Knijp de schillen nog even goed leeg
• Voeg suiker (evt 50/50 sweetener) naar smaak toe aan je mengsel en roer totdat alle suiker is opgelost
• Vul de fles en laat het steenkoud worden
• Drink de limonade ijskoud en voeg eventueel honing en mint toe

Meer weten? Kijk op deze websites:

http://www.sunkist.com
http://www.cliffordawright.com

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven