Nu aan het lezen
Amerika in 2015: onze top 10 vat het jaar samen!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Amerika in 2015: onze top 10 vat het jaar samen!

Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen in Amerika in 2015? Met onze top 10 vatten wij het jaar samen!

Amerika in 2015: onze top 10 vat het jaar samen!

1. Het getreuzel van Hillary Clinton en Trump-Mania

ReadyForHillary2016We kunnen er niet omheen: 2015 was vooral de prelude op de presidentsverkiezingen van november 2016. Wie zouden zich kandidaat gaan stellen en wie niet? Van één persoon was al lang en breed duidelijk dat ze zich in de strijd ging gooien: Hillary Clinton. Maar de voormalige First Lady stelde de officiële bekendmaking echter uit tot april, op het moment dat de Republikeinen met Ted Cruz en Rand Paul al twee kandidaten opgeworpen hadden. Alle heisa over het al dan niet meedoen om de race voor het Witte Huis zette Clinton, die het bij de Democratische voorverkiezingen van 2008 aflegde tegen Barack Obama, dit jaar behoorlijk in de schijnwerpers. In het kielzog van Clinton stak bij de Republikeinen met Donald Trump juist een zeer verrassende kandidaat de kop op. De financieel onafhankelijke zakenman zorgde met zijn provocerende opmerkingen (Mexico, John McCain) voor veel reuring in het Amerikaanse politieke landschap.

2. Cuba: gezworen vijand mag weer op de koffie

wpid-thumbnail-f8221684316d61818aef75d4011bd9ed-1280x902We blijven nog even in de politieke arena. Amerika en Cuba besloten de strijdbijl na ruim een halve eeuw vijandschap te begraven en weer ambassades te openen in elkaars land. Natuurlijk een historische gebeurtenis, na alle spanningen en conflicten in het verleden, zoals de dreigende nucleaire oorlog in 1962 met de Cubacrisis (of Raketcrisis) toen de Sovjet-Unie een raketinstallatie aanlegde in de achtertuin van Amerika. De wereld hield de adem in. Het culmineerde bijna in een Derde Wereldoorlog, maar de regering Kennedy voorkwam een nieuwe politieke nederlaag na het eerdere Varkensbaai-fiasco in diezelfde roerige jaren zestig. Zou Obama al een Cubaanse sigaar opgestoken hebben?

3. NASA komt met onthulling over Mars

Buitenaards leven? Een meteoriet die op onze aarde afsuist? De wereld zat even flink in spanning toen ruimtevaartorganisatie NASA in september aankondigde een belangrijke wetenschappelijke ontdekking te zullen bekendmaken. Het bleek te gaan om de aanwezigheid van vloeibaar, stromend water op Mars en dat zou dan weer betekenen dat er leven zou kunnen zijn (geweest) op die planeet.

NASA gaat voorbij aan het feit dat wij van USA365.nl al eens rondreden op Mars, check dit artikel!

4. Het gevecht van de eeuw

Amerika in 2015: onze top 10 vat het jaar samen!Het leven lag zaterdagavond 2 mei even stil in Amerika, tijdens het boksgevecht van de eeuw. De Amerikaan Floyd Mayweather nam het in Las Vegas voor 16.000 toeschouwers- onder wie vele beroemdheden zoals Robert de Niro en Michael Jordan– op tegen Manny Pacquiao uit de Filipijnen. Miljoenen sportfans zaten aan de buis gekluisterd. Tenminste, als ze honderd dollar hadden betaald voor de tv-rechten. Het goedkoopste kaartje in het stadion zelf kostte meer dan 3.000 dollar! Mayweather won en behield daarmee zijn ongeslagen status. De boksers verdienden aan het wereldtitelgevecht ieder meer dan 100 miljoen dollar.

5. One World Observatory: wij gingen langs!

Op de plek waar ooit de Twin Towers stonden, werd in mei de Freedom Tower geopend, met op de top het One World Observatory. Wij brachten een maand na de opening al een bezoek aan deze nieuwe blikvanger van New York City. Lees hier de reportage. Nee, hoogtevrees moet je hier zeker niet hebben!

One World Trade Center

6. Laatste show David Letterman

Amerika is natuurlijk hét land van de talkshows en markante tv-presentatoren. David Letterman behoeft in dat kader verder geen uitleg. De tv-goeroe nam in mei afscheid na meer dan 6.000 afleveringen met de Late Show op CBS (1993-2015) en eerder Late Night op NBC (1982-1993). Letterman ontving tal van beroemdheden, onder wie president Barack Obama, en won meerdere keren een Emmy. In oktober 2009 kwam aan het licht dat hij er enkele affaires op na hield met vrouwelijke collega’s en dat biechtte hij, hoe toepasselijk, op in zijn eigen show.

7. Schietpartijen en andere ellende: houd het dan nooit op?

Criminaliteit in de Verenigde StatenWe kunnen er helaas niet omheen. In 2015 was Amerika weer diverse keren het decor van tragische gebeurtenissen, met schietpartijen en spanningen tussen de politiemacht en Afro-Amerikaanse gemeenschap. Alsof we ons weer in de jaren zestig begeven. In februari schoot een 36-jarige man in Tyrone, Missouri acht mensen dood, inclusief zichzelf. Vervolgens was het raak in juni, toen een blanke man de trekker overhaalde in een historische Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, South Carolina. Negen Afro-Amerikanen kwamen om. In juli lieten vijf Amerikaanse militairen het leven op een militair complex in Chattanooga, Tennessee. De dader overleed na een vuurgevecht met de politie.

In augustus werd een Afro-Amerikaan doodgeschoten door een blanke politieagent in St. Louis, Missouri, en dat zorgde voor hevige raciale spanningen. Ook in augustus gebeurde er iets krankzinnigs,  in Virginia.

Tijdens een live-uitzending van de lokale nieuwszender WDBJ7 werden een verslaggeefster en cameraman doodgeschoten door een verbitterde oud-collega, die zich conform een afscheidsbrief had laten inspireren door de schietpartij in Charleston.

Zijn we er dan? Nee, want op dag één van oktober maakte een man op het Umpqua Community College in Oregon negen dodelijke slachtoffers. De schutter pleegde zelfmoord. Wij spraken hierover met iemand uit Oregon, zie dit verhaal. Begin december vielen er veertien doden bij een schietpartij in San Bernardino, Californië.

8. Kansas City Royals wint World Series

De honkballers van Kansas City Royals legden in november voor de tweede keer in de clubgeschiedenis beslag op de World Series, het Amerikaanse honkbalkampioenschap. De ploeg rekende in de best of seven (team dat als eerste vier duels wint, pakt de titel) af met de New York Mets.

Bijzonder is het verhaal van de Dominicaan Edinson Volquez, startend pitcher van Kansas City Royals. Precies op wedstrijddag één van de World Series overleed zijn vader. Volquez’ vrouw stond erop dat haar man het pas na afloop hoorde. De rechtshandige Volquez gooide zes innings vol en werd daarna opgewacht door vrouw en dochters in het stadion en geïnformeerd. Hij vertrok naar zijn thuisland, woonde de begrafenis bij en deed weer mee in Game 5 (de winnende wedstrijd) en maakte indruk.

Net als de Super Bowl en NBA Finals is de World Series één van de best bekeken wedstrijden en één van de meest prestigieuze in het sportgekke Amerika. Superhelden worden geboren, winnaars vergaren eeuwige roem.

9. President Jimmy Carter is still going strong!

Barack Obama niet meegerekend zijn er nu nog vier Amerikaanse presidenten in leven: George H.W. Bush (1989-1993), Bill Clinton (1993-2001), George W. Bush (2001-2009) en Jimmy Carter (1977-1981). Bij die laatste werd in augustus kanker geconstateerd, maar Carter (91) maakte in december bekend dat hij van de ziekte af is.

10. De terugkeer van Dr. Dre

comptondrdreNa jaren van geruchten was hij er weer met een nieuw album: hiphoplegende Dr. Dre bracht dit jaar het album Compton uit. De rapper/producer die de drijvende kracht vormde achter de successen van rappers als Eminem, The Game en meer recent Kendrick Lamar, hintte al jaren op een nieuwe plaat maar was vooral actief met het begeleiden van andere artiesten. Tot nu dan, want zijn album Compton, over de beruchte voorstad van Los Angeles, sloeg in als een muzikale bom en werd goed ontvangen. De plaat vormt de soundtrack bij de bioscoopfilm Straight Outta Compton, over de jeugdjaren van Dre en de rappers van hiphopcollectie NWA. Zijn eerdere hit Still Dre is voor Dr. Dre’s jaar 2015 dan ook een toepasselijk nummer!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven