Nu aan het lezen
Blijft Amerika een supermacht in de 21e eeuw?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Blijft Amerika een supermacht in de 21e eeuw?

Avatar

Blijft Amerika een supermacht in de 21e eeuw? Welke landen krijgen een conflict met elkaar? Welke landen staat economische voorspoed te wachten? Wil je antwoord op deze vragen, lees dan vooral het boek ‘The Next 100 Years’, a forecast for the 21st century. Auteur George Friedman werpt een blik in de glazen bol van de geopolitiek.  

Blijft Amerika een supermacht in de 21e eeuw?

Korte achtergrond

Boek coverDe Amerikaan George Friedman is oprichter en CEO van Stratfor, een toonaangevend inlichtingenbedrijf dat politieke en economische analyses en prognoses maakt voor individuen en organisaties wereldwijd. Stratfor kwam eind 2011 in opspraak nadat het was gehacked en miljoenen gevoelige emails – waarmee WikiLeaks gretig aan de haal ging – op straat belandden. Friedman en zijn bedrijf publiceren ook regelmatig boeken over hun werk, waaronder dus The Next 100 Years, uitgegeven in 2009. Ik las het 350 pagina’s tellende boek recent en kan het van harte aanbevelen, mits je affiniteit hebt met dit thema. Anders is het zonde van je tijd!

Wat kan ik verwachten?

Simpel gezegd: Friedman voorspelt in grote lijn wat er tot het jaar 2100 gebeurt in de wereld op het gebied van geopolitiek en internationale betrekkingen. Welke landen er heel machtig worden, waar zich conflicten zullen voordoen en wie elkaars grootste vijanden worden. Dat doet hij grotendeels aan de hand van de geschiedenis, beter gezegd de afgelopen eeuw, die met terugwerkende kracht zo veel verrassingen voor ons in petto had. Wie had in 1920 gedacht dat Duitsland, na de verloren Eerste Wereldoorlog, de wereld twintig jaar later aan zijn wil onderwierp? En had iemand in 1980 kunnen voorzien dat de zo machtige Sovjet-Unie ooit zou omvallen? Historische trends en eigen vakkennis koppelt Friedman aan de moderne tijd en ontwikkelingen. Met als conclusie dat ons deze eeuw nog heel wat te wachten staat.

Amerika, Rusland en Oekraïne

George FriedmanHet leuke is dat ik dit boek vijf jaar na uitgave las, en dus sommige zaken al kon toetsen. Nadat de spanningen tussen Amerika en de Islamitische extremisten de komende jaren wegebben, zal de VS met Rusland in de clinch gaan. Dat is eigenlijk op dit moment al aan de gang. Friedman gaat uitvoerig in op de herhaling van de Koude Oorlog en het strategische belang van Oekraïne en de Kaukasus. Met de crisis rondom de Krim hebben we die voorspelling al bewaarheid zien worden. Het schiereiland ten zuiden van Oekraïne is gezien de ligging in de Zwarte Zee (met een belangrijke aardgaspijpleiding nabij) een belangrijk gebied voor de Amerikanen, die de Russische invloed daar zoveel mogelijk willen beperken. Volgens Friedman (foto) houdt de clash tussen de VS en Rusland aan tot ongeveer 2020. Rusland zal uiteindelijk steeds meer invloed inleveren onder politieke druk en omvallen als supermacht.

Nieuwe naties grijpen de macht

Geinig De val van Rusland zorgt voor chaos in Eurazië en doet naties als Turkije en Polen opkomen. Ook Japan – en niet het veronderstelde China – ontpopt zich na 2020 steeds meer als grootmacht op het politieke toneel. Amerika vindt dat aanvankelijk best, maar tussen 2030-2040 ontstaan er spanningen. De VS behoudt graag het alleenrecht op de werelddominantie en dwarsboomt de landen op diverse manieren. Verder zal zich volgens de New York Times Bestseller een gigantische economische crisis openbaren rond de presidentsverkiezingen van 2028 of 2032. Het succes van een president is volgens Friedman dan ook sterk afhankelijk van het economische patroon dat zich om de zoveel jaar herhaalt. Bill Clinton regeerde in een gunstige tijd, Barack Obama begon in 2009 met een 0-1 achterstand na de crisis van 2008. De auteur gaat uitvoerig in op die patronen.

Battle Stars en oorlog vanuit de ruimte

Blijft Amerika een supermacht in 21e eeuw?Friedman voorspelt dat Amerika tot eind deze eeuw met afstand het machtigste land blijft. Dat zit hem allereerst in de gunstige geografische ligging, want met de Grote Oceaan in het westen en de Atlantische Oceaan in het oosten hoeft de VS niet bang te zijn dat er plotseling een vijandelijke legermacht van een agressief buurland op de stoep staat. En ook van het arme Zuid-Amerika hebben ze (vooralsnog) weinig te vrezen. Daarbij hebben de Amerikanen – met dank aan hun militaire suprematie – ook het grootste deel van de internationale wateren onder controle. En dat is volgens Friedman cruciaal voor wereldheerschappij. Maar Amerika krijgt nog een andere troef in handen. In het geheim zullen zij rond 2020 beginnen met het aanleggen van militaire bases in de ruimte en op de maan; de zogeheten ‘Battle Stars’. Andere landen hebben hiervoor niet de middelen en de VS waant zich onaantastbaar.

Aanval op Amerika en WOIII?

In 2050, zo voorspelt Friedman, zullen Japan en Turkije als bondgenoten een aanval plaatsen op Amerika. Dat zal gebeuren tijdens Thanksgiving, want dan is iedereen daar met zijn gedachten bij de mashed potatoes en kalkoen. De VS zal hierop ten strijde trekken en het gevolg is een Derde Wereldoorlog tussen de pro-Amerikaanse landen en de uitdagers. Er zullen honderdduizenden slachtoffers vallen. Overigens valt dat volgens Friedman nog mee, in die zin dat er tegen die tijd op een heel andere wijze oorlog gevoerd wordt. Er zal veel minder gebruik gemaakt worden van conventionele wapens en de ouderwetse man-tegen-man-gevechten. In plaats daarvan krijgen we aanvallen vanuit de Battle Stars en worden er raketten vanaf de maan gelanceerd door speciale, nieuw geformeerde legereenheden die permanent actief zijn in de ruimte.

Demografie 

Mexico 2In het boek is er ook ruim aandacht voor de demografische veranderingen. Vooral in Europa zal het geboortecijfer rap kelderen, met als gevolg dat de beroepsbevolking afneemt en landen zullen vechten om arbeidsmigranten. Friedman voorspelt ook dat robots op termijn veel werk (in de ontwikkelde landen) gaan overnemen van de mens. Verder komen de sociale veranderingen aan de orde die zullen optreden naar aanleiding van de demografische ontwikkelingen.

2070: Mexico staat op

Na de Derde Wereldoorlog – die zo’n twee à drie jaar zal duren – staat Amerika een periode van economische bloei te wachten. Dat heeft vooral te maken met alle technologische ontwikkelingen en het extreem hoge uitgavepatroon in de periode daarvoor, de invloed in de wereld op het gebied van innovatie en de massale pensioensgroep die zal slinken doordat de laatste baby boomers wegvallen. Daarna krijgt Amerika toch wat tegenslag met het steeds machtiger wordende Mexico. Het buurland – dat tegen die tijd een demografische en economische groeispurt zal doormaken – komt in de positie om de VS uit te dagen. De Amerikanen weten zich geen raad. Hoe het afloopt? Het boek is onder meer hier te bestellen.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven