Nu aan het lezen
De tien vetste Amerikaanse festivals!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De tien vetste Amerikaanse festivals!

Avatar

Het festivalseizoen 2016 komt langzaam weer in zicht en veel festivalgangers gaan dan ook graag naar Amerikaanse festivals. Keuze genoeg, want er zijn enorm veel fantastische festivals in de VS waar op het gebied van muziek, kunst en cultuur veel te beleven is. Wij doen je een plezier en vertellen je waarom jij naar deze tien gave festivals moet!

De tien vetste Amerikaanse festivals!

Onze volstrekt willekeurige top tien:

Een festival top-100 zou ook prima te maken zijn, maar wij kiezen voor onderstaande tien Amerikaanse festivals. Met nog extra tips onderaan, voor de die-hard festivalgangers!

1 – Coachella

Locatie: Indio, Californië.
Data 2016: 15,16,17 en 22,23 en 24 april.
Genre: Popmuziek, rock, dance, alternatief, hiphop.
Waarom moet je er heen? Coachella is hip! De laatste jaren is het festival in Zuid-Californië uitgegroeid tot een ware magneet voor bekend Amerika. Sterren als Katy Perry, Rihanna, de Kardashians en Lindsay Lohan worden er elk jaar gespot tussen het festivalpubliek en de line-up met artiesten mag er ook zijn. Coachella wordt in twee weekends gehouden, waarbij beide weekends exact hetzelfde programma hebben!

Wil je er heen? Pech gehad! Dit jaar was Coachella al binnen een uur uitverkocht, dus tenzij je goede connecties hebt of geluk had bij de verkoop wordt dat in 2016 lastig. De grote headliner van het programma, Guns ‘n Roses, zal daar aan hebben bijgedragen, maar Coachella heeft meer te bieden. Ook namen als dj Calvin Harris, rapper A$AP Rocky of bands als Cold War Kids en The Kills zijn goed voor twee gave weekends en voor de liefhebbers is er ook veel moderne kunst te bekijken. Bovendien, als je toch in de buurt bent, Los Angeles, zelf een stad bomvol muziekgeschiedenis, en het Joshua Tree National Park zijn niet ver weg, dus plak zeker nog wat dagen aan je festivaltrip vast!

coachella
Coachella

2 – Ultra

Locatie: Miami (downtown), Florida.
Data 2016: 18,19 en 20 maart.
Genre: Dancemuziek.
Waarom moet je er heen? Omdat het in Miami is! South Beach is vlakbij! Zon, zee, strand, feest! En toegegeven, best een geniale line-up op HET dancefestival van de VS met o.a. dj’s als onze eigen Afrojack en Hardwell, naast ook sterren als David Guetta, Carl Cox, Martin Garrix en vele anderen. Het festival zelf vindt plaats in downtown Miami en dus niet direct aan het strand, maar natuurlijk kan je een hotel op South Beach pakken en, als je nog energie over hebt, nog even lekker doorgaan met feesten op of rond Ocean Drive! Eigenlijk mag je dit festival niet missen als je van dancemuziek en de VS houdt!

ultra
DJ Hardwell op Ultra in 2015

3 – Lollapalooza

Locatie: Grant Park in Chicago, Illinois.
Data 2016: 28 t/m 31 juli.
Genre: Popmuziek, (hard)rock, blues, soul en alternatief.
Waarom moet je er heen? Dit muziekfestival in Grant Park in Downtown Chicago bestaat 25 jaar in 2016 en is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Hoewel het programma voor 2016 op moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend is, belooft het een spektakel. Vorig jaar traden artiesten als Metallica, Paul McCartney, Gary Clark Jr., Florence & the Machine en Sam Smith er op. Combineer je bezoek bijvoorbeeld met een stedentrip of, als je echt de tijd hebt, het rijden van de Route 66 na je bezoek aan het festival!

Lollapalooza
Lollapalooza

4 – South X Southwest

Locatie: Austin, Texas.
Data 2016: 11 t/m 20 maart.
Genre: Muziek, technologie, kunst, cultuur, innovatie.
Waarom moet je er heen? South X Southwest (spreek de X uit als ‘by’) is een meerdaags festival in Austin dat een zeer gevarieerd programma biedt op het gebied van muziek, kunst, cultuur, technologie en innovatie. Niet alleen spelen er veel bands en artiesten die nog niet wereldwijd bekend zijn of aan het begin van hun carrière staan, er zijn ook presentaties van start-ups (jonge ondernemers die een innovatief bedrijfje hebben opgestart), de nieuwste technologische gadgets, filmpresentaties of conferenties over zaken als design of social media. Ga dus naar Austin als je interesse hebt in één van deze onderwerpen, gecombineerd met een fijne festivalsfeer!

southxsouthwest
Straatartiest bij South X Southwest

5 – Austin City Limits Music Festival

Locatie: Austin, Texas.
Data 2016: 30 september t/m 2 oktober, 7,8 en 9 oktober.
Genre: Pop-, soul-en rockmuziek, alternatief, hiphop.
Waarom moet je er heen? Austin noemt zichzelf de ‘music capital of the world‘ en dit is inderdaad al het tweede festival van Austin in onze top tien. Net als Coachella is dit een festival dat in twee weekends wordt gehouden met een zelfde programmering. Austin staat bekend om zijn live muziek dus blijf zeker na het festival even hangen in de stad voor heerlijke live bands. Het programma van Austin City Limits is nog niet bekend, maar vorig jaar hadden ze bijvoorbeeld Foo Fighters en Drake op de planken. Genoeg redenen voor een reis naar Texas!

austincitylimits
Austin City Limits Music Festival

6 – Electric Daisy Festival

Locatie: Diverse, hoofdlocatie is Las Vegas (Motor Speedway), Nevada.
Data 2016: 17,18,19 juni.
Genre: Qua muziek dance, funk, r&b, electronisch.
Waarom moet je er heen? Dit is geen festival, het is een beleving! Net als op de andere Amerikaanse festivals zijn er optredens, maar in een wel erg aparte sfeer. Het festival heet eigenlijk Electric Daisy Carnival en biedt naast muziek een mix van o.a. lichtshows, vuurwerk en vuurspuwers, dans, schilderkunst en performances aan: een carnavalesque festivalterrein is het zeker op de Motor Speedway in Las Vegas! Het Electric Daisy Carnival vindt op meerdere locaties plaats zoals New York en zelfs in Londen en Mexico, maar Las Vegas is de bekendste locatie van deze zeer prettig gestoorde freakshow!

Electric Daisy Festival
Electric Daisy Festival

7 – Newport Folk en Jazz festivals

Locatie: Newport, Rhode Island.
Data 2016: 22 t/m 24 juli (folk) en 29 t/m 31 juli (jazz).
Genre: folkmuziek en jazzmuziek.
Waarom moet je er heen? Dit zijn twee aparte festivals, maar we kiezen ervoor om ze als één geheel in deze top tien te plaatsen en daar zijn goede redenen voor! Zo vinden beide festivals kort na elkaar plaats op hetzelfde terrein, Fort Adams State Park, nabij Newport. Daarnaast zijn het beiden legendarische Amerikaanse festivals. Het jazzfestival is al sinds 1954 een begrip, het eerste openluchtfestival op jazzgebied in de VS. Het folkfestival werd in 1959 opgericht als tegengeluid van, jawel, het Newport Jazz festival. Op dit festival was het dat in 1965 de controverse rond Bob Dylan losbarstte toen hij ‘opeens’ een elektronisch versterkt geluid liet horen in plaats van zijn gebruikelijke akoestische folkmuziek.

De line-ups voor dit jaar zijn van beide festivals nog niet bekend, maar het folkfestival is al bijna uitverkocht. Het jazzfestival kondigde onlangs één van de jazzsensaties van 2015 aan als eerste naam die dit jaar komt spelen, saxofonist Kamasi Washington met zijn band. Twee heerlijke festivals in een bijzondere, rustieke omgeving, hier wil je naartoe!

Amerikaanse festivals: Newport Jazz festival.
Amerikaanse festivals: Newport Jazz festival.

8 – Bonnaroo Music & Arts Festival

Locatie: Manchester, Tennessee.
Data 2016: 9 t/m 12 juni.
Genre:  Pop, soul, hiphop, rock.
Waarom moet je er heen? Een ontsnapping naar muziek, kunst, de geur van vers gras, fluitende vogels en een groene omgeving. Zo presenteert Bonnarroo zichzelf en het festivalterrein in Tennessee doet hier zeker recht aan, met als bijnaam ‘The Farm’. Al jaren een begrip in festivalland en vorig jaar goed voor grote namen als rapper Kendrick Lamar, ‘good old’ Billy Joel, Mumford & Sons en vele andere bands uit binnen- en buitenland. Even terug naar de natuur en toch genieten van de beste muziek en verwante kunstdisciplines? Ga naar Bonnaroo!

Bonnaroo
Bonnaroo

9 – Burning Man

Locatie: Black Rock desert, Nevada.
Data 2016: 28 augustus t/m 5 september.
Genre: Extraordinaire.

Waarom moet je er heen?
 Burning Man is bizar! Uniek tussen alle Amerikaanse festivals, een ‘stad’ in de woestijn van Nevada waar één week lang heel veel kan en heel weinig moet. In Black Rock City, de opstelling van deze tijdelijke stad, gebeurt van alles op het gebied van kunst en cultuur. Burning Man valt nog het beste te omschrijven als een experimentele samenleving, waarin de bezoekers in een week tijd het met elkaar moeten uithouden. Het gebruik van geld wordt vermeden, zelfvoorzienend zijn is een van de tien principes van het festival, mensen zijn vrij zich te gedragen zoals ze willen (afgezien van geweld, vervuiling, drugsgebruik etc.) en worden aangemoedigd zichzelf te uiten. Nagenoeg alles kan er dus… (Bekijk voor een impressie deze uitzending van ‘Waar is de Mol’ waarin Johnny de Mol en Floortje Dessing het festival bezoeken)

burningman2
De brandende Wicker Man

De stad die zo ontstaat in de woestijn, vormt altijd een enorme halve cirkel. Het einde van Burning Man wordt altijd afgesloten met het verbranden van de Wicker Man, een metershoge houten pop. Het festival is in de hele wereld enorm populair geworden, deels ook dankzij de grote mystiek eromheen. Er zijn community’s over het festival waarin gediscussieerd wordt over de principes van het festival en hun betekenis voor de ‘echte’ wereld. Wil je die even ontsnappen, dan is een week Burning Man een absoluut enerverende beleving! Denken we althans, want wij hebben Black Rock City nog niet bezocht…

burningman1
Burning Man: Black Rock City

10 – iHeart Radio Music Festival

Locatie: Paradise (Las Vegas), Nevada.
Data 2016: n.b., september.
Genre: Popmuziek.
Waarom moet je er heen? De naam zegt het al, een festival waarin de liefde voor de radiomuziek van nu centraal staat, uiteraard georganiseerd door iHeartradio. De locatie van het sinds 2011 gehouden festival is de MGM Grand Garden Arena in Paradise (Las Vegas), bekend van grote evenementen zoals bokswedstrijden. Grote namen als Kanye West, Coldplay, Taylor Swift, Jennifer Lopez en Pitbull traden in de afgelopen edities op. De exacte data voor 2016 zijn nog niet bekend, maar het festival wordt elk jaar in september gehouden. Een feestje in Las Vegas, dat is al niet verkeerd, maar dan ook nog dit festival..

iheartmusicfestival
iHeart Music Festival

Meer aanraders!

festivals_uitgelichteNatuurlijk zijn er nog veel meer Amerikaanse festivals de moeite waard! Kun je er niet genoeg van krijgen, ga dan bijvoorbeeld naar Chicago voor Pitchfork of het Chicago Blues Festival, of naar Memphis voor het Beale Street festival. Liefhebbers van het Europese Tomorrowland kunnen naar de Amerikaanse tegenhanger TomorrowWorld in Georgia en houd je meer van een feestje op het strand, check dan Hangout Fest in Alabama, pal aan de Golf van Mexico! 2016 wordt een heel vet festivaljaar!!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven