Nu aan het lezen
10 Amerikaanse roadtripfilms tegen je heimwee
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 Amerikaanse roadtripfilms tegen je heimwee

Tja, en dan sta je na een geweldige Amerika-reis ineens weer op Schiphol te wachten op je koffer bij de bagageband. Zwaar balen natuurlijk. Amerikaanse roadtripfilms kunnen je kater wat verzachten. Tien Amerikaanse roadtripfilms tegen je heimwee, zodat je weer even terug bent in dat heerlijke land.

10 Amerikaanse roadtripfilms tegen je heimwee

1. Easy Rider (1969)

Het verhaal van motorrijders Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) uit Los Angeles is cult pur sang. De twee sluiten een cocaïnedeal en van het geld besluiten ze Amerika te doorkruisen, om vervolgens in New Orleans het befaamde Mardi Gras te gaan vieren. Onderweg genieten ze van de stille natuur, voeren ze gesprekken onder het genot van wiet bij een kampvuur en beleven ze allerlei avonturen. Zo ontmoeten ze een hippie die ze een lift geven naar zijn commune en later belanden ze ook nog in de gevangenis, waar ook de alcoholverslaafde advocaat George Hanson zit – briljant gespeeld door een jonge Jack Nicholson. Door de goede contacten van Hanson verlaat het drietal al snel het gevang, waarna ze besluiten gezamenlijk richting New Orleans te gaan. Easy Rider is een ode aan de vrijheid, het Hippie-tijdperk en het prachtige Amerikaanse landschap, dat tijdens de film voortdurend goed in beeld wordt gebracht. Uiteraard gaat het allemaal gepaard met muziek uit die tijd, zoals het bekende ‘Born to be Wild’ van Steppenwolf. Geniet hier van een voorproefje. Kippenvel!

2. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Met hoofdrollen voor acteurs Johnny Depp en Benicio del Toro. Een avontuur over verslaggever Raoul Duke, die in bijzijn van advocaat Dr. Gonzo naar Las Vegas rijdt om daar een motorcrosswedstrijd te bekijken en te verslaan. Daar komt maar weinig van terecht door alle vreemde gebeurtenissen die er op zijn pad komen, waar drank en drugs niet zelden een gewichtige rol bij spelen. Ook zien we actrice Cameron Diaz nog voorbijkomen. De film, genomineerd voor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, is gebaseerd op een boek van Hunter Thompson uit 1971. Ik kan de film iedereen die affiniteit heeft met Amerika en roadtrips van harte aanbevelen!

3. The Cannonball Run (1981) 

Deze film vindt zijn oorpsprong in een zekere Erwin Baker, een snelheidsduivel die bekendstond om zijn grote liefde voor auto’s en motorvoertuigen en het afleggen van monstertochten. In 1914 vestigde hij een record: hij deed elf dagen over het traject San Diego-New York, dat hij op een motorfiets aflegde. Een journalist gaf hem de bijnaam Cannonball, naar een gelijknamige trein uit die tijd. De film gaat over een illegale autorace, waarin de nodige grote namen een rol vertolken, waaronder Roger Moore, Burt Reynolds en Dean Martin.

4. On the Road (2012)

Een roadtripfilm die eigenlijk veel eerder op het witte doek had moeten verschijnen. De Amerikaanse schrijver Jack Kerouac pende het verhaal in de jaren vijftig op en lang lag een verfilming van de cultroman in het verschiet, maar door diverse oorzaken kwam het er steeds niet van. On the Road gaat over de veelbelovende schrijver Sal Paradise (gespeeld door Sam Riley), die na de dood van zijn vader eind jaren veertig de losbandige Dean Moriarty (Garrett Hedlund) tegen het lijf loopt. Een vriendschap ontstaat en het duo besluit de dagelijkse sleur te verruilen voor avontuur in de vorm van seks, drugs, alcohol en oneindig veel kilometers over het Amerikaanse asfalt.

5. Thelma & Louise (1991)

De feministische film onder de Amerikaanse roadtripmovies. Vriendinnen Thelma (Geena Davis) en Louise (Susan Sarandon) trekken er een paar dagen op uit, maar al snel gaat het mis. Louise schiet een man neer die Thelma aanrandt in een bar en daarop vluchten de twee vrouwen richting de grens met Mexico, met alle gevolgen van dien. De film sleepte in 1992 een Oscar in de wacht in de categorie voor beste scenario.

6. National Lampoon’s Vacation (1983)

Deze roadtripfilm schaar ik niet onder het rijtje ‘aanraders’ moet ik bekennen. Het concept is leuk; het gezin Griswold uit Chicago, met acteur Chevy Chase als vaderfiguur, gaat naar het pretpark Walley World in Californië. Om geld te besparen pakken ze niet het vliegtuig, maar de familiewagen. Eerst brengt het viertal een bezoek aan neef Eddie op het platteland en dat blijft niet zonder gevolgen; ze krijgen een extra passagier mee. Uiteraard gaat er daarna van alles mis. Ze raken hun geld kwijt, worden aangehouden en belanden na een crash in Monument Valley. Komen ze ooit nog op de plek van bestemming? Door de flauwe humor, het gebrek aan goede dialogen en de weinige aandacht voor de mooie landschappen behoort deze roadtripmovie zeker niet tot mijn favorieten, maar smaken verschillen.

7. Scarecrow (1973)

Francis Lionel Delbuchi (Al Pacino) is een voormalig zeeman in Californië die zijn vrouw en zoontje in Detroit wil bezoeken. Hij heeft zijn kind nog nooit gezien. Delbuchi ontmoet ex-gevangene Max Millan (Gene Hackman) die op zijn beurt graag zijn ondernemersdroom wil najagen: een autowasstraat beginnen in Pittsburgh in de staat Pennsylvania. Ze besluiten zakenpartners te worden en gaan op pad. Slagen ze in hun missie?

8. Planes, Trains and Automobiles (1987)

Neal Page, gespeeld door Steve Martin, wil een zakentrip in New York City snel naar het vliegveld om op tijd thuis te zijn bij zijn vrouw en kinderen in Chicago voor Thanksgiving. Door een zware sneeuwstorm moet het toestel landen in de staat Kansas. De luchthaven annuleert alle vluchten en stroomt vol met gestrande passagiers. Waaronder Del Griffith, een eenzame douchegordijnringenverkoper, gespeeld door de helaas veel te vroeg overleden acteur John Candy. Ik ben een fan van Candy, dus dat gaf voor mij net wat extra glans aan de film.

Page moet aanvankelijk niets van de opdringerige Griffith hebben, maar als blijkt dat er nergens een hotel te krijgen is, besluit hij toe te happen als Griffith het idee oppert naar het pension van een zakenrelatie te gaan. Daar krijgt hij snel spijt van. Na een onwennige nacht in hetzelfde bed moeten ze vanuit de middle of nowhere Chicago zien te bereiken en vliegen kan niet. Page probeert Griffith diverse malen van zich af te schudden, maar het lot brengt ze steeds weer samen. De film kent een ontroerend einde.

9. The Straight Story (1999)

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight uit Iowa, die in 1994 besloot om zijn zieke broer in Wisconsin te bezoeken. De twee hebben elkaar na een ruzie tien jaar niet gesproken. Als verzoeningsgebaar kiest Alvin er niet voor om de kleine vierhonderd kilometer per auto af te leggen, maar op zijn grasmaaier! Tijdens de trip van zes weken door de plattelandvelden komt hij allerlei boeren tegen, met elk hun eigen verhaal.

10. Nebraska (2013)

Woody Grant, gespeeld door Bruce Dern, is een nukkige alcoholist op leeftijd uit de staat Montana in het noorden van Amerika. Een neplot doet hem denken dat hij een paar miljoen dollar gewonnen heeft met een loterij. Hij is vastbesloten om het geld op te halen in de staat Nebraska en reist daarvoor het hele land door. Zijn zoon Dave (Will Forte) vergezelt hem. Onderweg komen ze familieleden en oude kennissen tegen. 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven