Nu aan het lezen
De 10 scholen met de kleinste toelatingskans
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De 10 scholen met de kleinste toelatingskans

Avatar

Het schooljaar staat weer voor de deur en dat betekent dat ook in Amerika veel studenten in voorbereiding zijn op hun jaar als freshman. Tenminste, als ze zijn toegelaten en die kans is in sommige gevallen heel erg klein. Recent onderzoek van Niche.com geeft een mooi inkijkje in de toelatingskansen. Zij analyseerden 2.245 colleges/universities en 1.349 daarvan ontvingen een ranking. We besparen je de hele lijst, maar dit zijn de 10 Amerikaanse scholen met de kleinste toelatingskans. Plus namen van beroemde ex-studenten!

De 10 Amerikaanse scholen met de kleinste toelatingskans

1. Harvard University (Cambridge, Massachusetts)

De 10 scholen met de kleinste toelatingskansPresident Barack Obama rondde hier zijn rechtenstudie cum laude af en dat zegt eigenlijk genoeg. Harvard, opgericht in 1636 en daarmee het oudste instituut van hoger onderwijs in Amerika, is een universiteit van toekomstige presidenten, wereldleiders, ministers, succesvolle zakenmensen en CEO’s. Presidenten George W. Bush, John Quincy Adams, John Adams, Rutherford B. Hayes, Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy behaalden hier net als Obama een diploma. En ook buitenlandse politieke beloftes worden hier klaargestoomd voor een succesvolle carrière; secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en voormalig premier van Canada Pierre Trudeau werden ooit bij Harvard opgeleid. Verder zijn er tal van grote namen die hun studie niet afmaakten, maar wel succesvol werden, zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerburg en acteur Matt Damon. Leuk is het verhaal van Bill Gates, die stopte met zijn opleiding, miljardair werd met Microsoft, maar in 2007 terugkeerde naar school om alsnog zijn papiertje op te halen.

Toelatingspercentage: 5,8%

2. Yale University (New Haven, Connecticut) 

Net als Harvard één van de best aangeschreven universiteiten ter wereld. Opgericht in 1701. Hier zaten vijf latere presidenten in de schoolbanken: Bill Clinton, George H.W. Bush, George W. Bush, Gerald Ford en William Howard Taft. Presidentskandidaat en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft hier ook zijn roots, evenals Bush-sympathisant Dick Cheney, voormalig minister van Defensie en vice-president onder de laatste Bush. Een voltijdstudie kost zomaar 40.000 dollar per jaar (!). Alleen de allerbesten ontvangen een complete beurs.

Toelatingspercentage: 7,1%

3. Princeton University (Princeton, New Jersey) 

PAl jarenlang één van de toonaangevende universiteiten in Amerika en de wereld en de op drie na oudste in Amerika (van 1746). Bekende namen die er afstudeerden zijn presidenten Woodrow Wilson, James Madison, vice-president Aaron Burr (onder Thomas Jefferson), First Lady Michelle Obama, meervoudig presidentskandidaat Ralph Nader, Steve Forbes (van Forbes Magazine), Bush’maatje Donald Rumsfeld (minister van Defensie), mensen van het Supreme Court en acteurs zoals David Duchovny, Jimmy Stewart en Brooke Shields. Albert Einstein had een eigen laboratorium op de campus en was met lezingen nauw betrokken bij Princeton.

Toelatingspercentage: 7,4%

4. Columbia University  (New York City, New York)

Obama was de eerste latere president die afstudeerde aan Columbia University. Theodore Roosevelt en Franklin Delano Roosevelt volgden hier wel een rechtenstudie, maar maakten deze niet af. De school werd gesticht in 1754 en heeft een goede reputatie in diverse takken van de wetenschap. Heeft ook het oudste footballteam van Amerika. Tientallen nobelprijswinnaars hebben hier hun roots liggen.

Toelatingspercentage: 7,4%

5. California Institute of Technology (Pasadena, Californië)

Is ook wel bekend onder de naam Caltech en is een fameuze universiteit (uit 1891) op het gebied van techniek en natuurkunde. Het is een relatief kleine school met zo’n 2.200 studenten, maar niet miner succesvol. Vele nobelprijzen en topwetenschappers zoals Stephan Hawking zijn verbonden aan het instituut, alsmede werknemers van ruimtevaartorganisatie NASA. Het California Institute of Technology komt net als andere scholen uit dit rijtje ook voor in films en televisie. Zo werken de vier hoofdrolspelers van de comedyserie The Big Bang Theory allemaal aan Caltech.

Toelatingspercentage: 10,6%

6. Stanford University (Stanford, Californië)

Opgericht in 1885 en een universiteit die zijn impact heeft gehad op de wereld. De nodige oud-studenten van Stanford stonden aan de basis van gerenommeerde bedrijven zoals Hewlett-Packard, LinkedIn, PayPal en Nike. Bijvoorbeeld Larry Page, die samen met Sergey Brin zoekmachine Google oprichtte en zijn studie daardoor nooit afmaakte. Ook Hollywood plukte later de vruchten van Stanford University, waar Sigourney Weaver (diploma Engels), Reese Witherspoon (niet afgerond) en Ted Danson (niet afgerond) ooit lessen volgden. Topgolfer Tiger Woods kreeg hier een beurs, maar na twee jaar verliet hij de universiteit. Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte, behaalde wel een diploma op Stanford.

Toelatingspercentage: 5,7%

Stanford7. Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, Massachusetts)

Opende in 1865 en is beter bekend als MIT. Natuurwetenschappen en technologie spelen hier een vooraanstaande rol. Astronaut Buzz Aldrin en diplomaat Kofi Annan zaten hier ooit in de schoolbanken. MIT heeft een grote impact op de wereld, vooral door het hoge ondernemersgehalte bij voormalig studenten. Uit een onderzoek in 2009 bleek dat als alle bedrijven die ooit zijn opgericht door afgestudeerden samen een onafhankelijk land zouden vormen, zij minstens de zeventiende economie van de wereld zijn.

Toelatingspercentage: 8,2%

8. University of Chicago (Chicago, Illinois)

Crescat scientia, vita excolatur is het motto van deze universiteit. ‘Laat kennis groeien van meer naar meer om het leven te verrijken.’ De eerste lessen werden hier in 1892 gegeven. Telt rond de 15.000 studenten. De school is voor een deel gesitueerd in het mooie Hyde Park in het zuiden van Chicago, nabij Lake Michigan.

Toelatingspercentage: 8,2%

9. Dartmouth College (Hanover, New Hampshire)

DMStamt uit 1769. Nelson A. Rockefeller, voormalig vice-president en gouverneur van de staat New York, behaalde cum laude een graad in economie. Dartmouth College bracht ook de nodige profsporters voort, zoals atleet Adam Nelson die Olympisch goud won in Athene in 2004 met kogelstoten. Die medaille ontving hij overigens wel negen jaar later nadat de oorspronkelijke winnaar op doping was betrapt.

Toelatingspercentage: 9,8%

10. Vanderbilt University (Nashville, Tennessee)

In 1873 opgericht door Cornelius Vanderbilt, een steenrijke ondernemer. Al Gore, die twee termijnen vice-president was onder Bill Clinton, is één van de bekendste namen gelinkt aan deze universiteit, al behaalde hij er niet zijn diploma. Vanderbilt bracht in de loop der jaren latere winnaars voort van prestigieuze onderscheidingen zoals de Academy Awards, Nobelprijs en Pulitzer Prijs.

Toelatingspercentage: 12,7%

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven