Nu aan het lezen
Amerikaanse sportwedstrijden bezoeken: 10 tips
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Amerikaanse sportwedstrijden bezoeken: 10 tips

Gastschrijver
amerikaanse sportwedstrijden

Wil je het échte Amerika beleven, dan is het bezoeken van Amerikaanse sportwedstrijden een must. Football-, honkbal- en basketbalwedstrijden draaien in Amerika om veel meer dan alleen sport. Het zijn vaak familie-events waar soms zelfs meer om dan op het veld gebeurt. Ook een wedstrijd bezoeken? Gastschrijfster Els Hekkenberg geeft je tien tips waarmee je je tot een ware American sportsfan kunt ontpoppen. 

Amerikaanse sportwedstrijden bezoeken: 10 tips

1. Make a gameplan

amerikaanse sportwedstrijden
Ook vanuit de cheap seats heb je vaak prima uitzicht, zoals hier in de Boston Garden.

Wil je een beetje schappelijke prijzen en plekken hebben in een stadion dan is het aan te raden ruim van tevoren kaartjes te kopen. Niet alle sporten zijn echter het hele jaar door te bezoeken, dus bekijk voor je gaat reizen welke steden je aan doet, welke clubs daar zitten en wanneer ze wedstrijden spelen. Die info vind je bijvoorbeeld via de sites van de National Football League, de Major League Baseball of National Hockey League. Football wordt meestal tussen september en februari gespeeld, met wat preseason-wedstrijden in augustus. Basketbal en ijshockey lopen van oktober tot juni, baseball van april tot oktober. Kun je geen wedstrijd van de officiële leagues vinden die in je reisschema past? Kijk dan eens naar college-teams, vaak bijna net zo groot en professioneel als de big leagues.

2. Pick your game

Er zijn veel verschillende sporten te bezoeken, maar de grootste vier sporten in Amerika zijn football, baseball, basketbal en ijshockey. Hoewel er altijd een schitterende sfeer rondom Amerikaanse sportwedstrijden heerst, zijn er ook grote verschillen in beleving. Bedenk van tevoren waar je naar op zoek bent. Realiseer je bijvoorbeeld dat een footballwedstrijd zomaar drie tot vier uur duurt. Baseball kan ook makkelijk een aantal uren duren. IJshockey en basketbal duren gemiddeld een uur of twee. Geen fan van de big four? Amerika biedt natuurlijk veel meer opties. Grote trekkers zijn autoraces als Nascar (de Indy500), mixed martial arts– en worstelwedstrijden en de Kentucky Derby (paardenraces). Ook voetbal wordt langzamerhand steeds groter in Amerika.

Wij waren al eens bij een voetbalwedstrijd van New York City FC in Yankee Stadium!

3. Ticket hunting

Koop kaartjes via officiële kanalen van de leagues, de clubs, of via sites als Stubhub of Ticketmaster. Zo voorkom je dat je valse kaarten te pakken hebt. Op Stubhub bieden fans met seizoenskaarten hun plekken aan als ze een keertje niet kunnen, waardoor je tegen redelijke prijzen gegarandeerd echte kaarten hebt. Soms kun je kaartjes uitprinten, maar soms lukt dat niet altijd met een buitenlands adres. ‘Will call’-tickets zijn dan heel gebruikelijk: je kunt dan met je paspoort en creditcard kaartjes ophalen bij ticketbooths bij het stadion.

4. Mind the weather

Houd er rekening mee dat veel football- en baseballstadions niet overdekt zijn en het weer dus een grote invloed kan hebben op je ervaring. Soms zit je een paar uur lang vol in de zon en zijn een zonnebril en zonnebrand geen overbodige luxe. Het kan natuurlijk ook een mooi excuus zijn om een petje van je nieuwe favoriete club te kopen. Een andere keer kan het weer omslaan en zijn poncho’s handig. In ijshockeystadions is het meestal niet heel warm, een dikke trui is daar – zelfs in Florida – meer dan welkom.

amerikaanse sportwedstrijden
Bij ijshockey moet je even oefenen om de puck te volgen!

5. Tailgate!

Wil je de échte Amerikaanse sportbeleving? Ga dan tailgaten voor de wedstrijd. Tailgaten gebeurt vaak op parkeerplaatsen rondom stadions. Vaak zijn bier en barbecue de basisingrediënten. Met een beetje Googlen kun je vast een tailgate-party vinden in de buurt van je wedstrijd waar je tegen een kleine vergoeding of door het meenemen van wat drank of eten, aan mag sluiten. Een goede manier om in de stemming te komen en wat mensen te leren kennen!

Deze mannen deden het één seizoen lang bij elke club een keer:

6. Go Team! Leer de cheers

Elk Amerikaans team heeft haar eigen cheers, kreten en liedjes. Hoewel het natuurlijk heel leuk is om die tijdens de wedstrijden te ontdekken, kan het ook juist heel leuk zijn om ze van tevoren op te zoeken en in het stadion net zo uitbundig mee te zingen als de rest van het publiek. Zo kom je pas écht in de stemming! Bij de Saints zingen ze bijvoorbeeld deze chant:

7. Don’t be afraid to ask

Mijn ervaring is dat Amerikanen graag en veel over hun sport praten. Je buurman in een stadion vragen wat er nu precies gebeurt of waarom de scheidsrechter een move affloot, staat vaak garant voor uren praten over sport, Amerika, Europa en dat rare Holland waar ze niet precies weten wat de regels van baseball zijn. Zo raak je op een gezellige manier bekend met Amerikanen en hun wereld.

8. Pass the peanuts, please

Ironisch genoeg draaien Amerikaanse sportwedstrijden voor veel fans om eten. De hele wedstrijd lang staan mensen op om lekkers te halen in een van de stands in de stadions. Ook lopen er vaak verkopers door de vakken heen. Zij verkopen vaak gekoelde biertjes. Ook voor de wedstrijd (zie ‘tailgate!’) is eten echt een ding. Als je het Amerikaanse snackvoedsel een beetje kunt verdragen, hoef je dus niet te lunchen voor een wedstrijd. En na de wedstrijd uit eten gaan, is vaak niet meer echt nodig.

amerikaanse sportwedstrijden
Een Chicago Dog tijdens een wedstrijd van de Chicago Cubs: heerlijk!

9. Merchandise

Elk team in Amerika heeft het: een merchandise stand (of hele shops, in grotere stadions). Het is dan ook verleidelijk om met een petje of T-shirt van de net bezochte club naar huis te gaan. Wil je trouwens een shirt van je favoriete basketballer of ijshockeyer, maar vind je ze duur? Kijk dan net buiten het seizoen eens op hun sites. De spullen zijn dan vaak in de uitverkoop. Ook via Amazon of Etsy kun je goede deals tegenkomen. Nadeel van kopen buiten het seizoen: het is natuurlijk niet altijd zeker dat je speler volgend seizoen weer voor je team uitkomt.

10. Closer to home

amerikaanse sportwedstrijden
Gek, gekker gekst: Amerikaanse sportwedstrijden.

Voor wie superfan is van American football maar even geen ticket naar de States kan betalen, heeft de NFL tegenwoordig een optie dichter bij huis. Ten minste, als je er op tijd bij bent, want kaarten zijn steeds binnen no-time uitverkocht. Sinds een paar jaar spelen American football-teams namelijk ook af en toe wedstrijden in Londen. Hetzelfde geldt voor basketbal, waar in het voorseizoen ook in Europa vaak een wedstrijd tussen een Amerikaans team en een Europese club wordt gespeeld. De NFL en NBA slaan met deze wedstrijden (en wedstrijden in Mexico City) hun vleugels uit. Zo willen ze American football en basketbal ook aantrekkelijker maken in de rest van de wereld en zo meer fans trekken.

Heb je nog tips voor onze lezers? Of ga je binnenkort ook naar Amerikaanse sportwedstrijden? Laat het ons weten in de comments!


amerikaanse sportwedstrijdenEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven