Nu aan het lezen
Amerikaanse voetballers in Nederland
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Amerikaanse voetballers in Nederland

Avatar

Het is niet dat Nederland overspoeld wordt met voetballers uit de Verenigde Staten, maar in het verleden schitterden er wel degelijk diverse Amerikaanse balvirtuozen op de Hollandse voetbalvelden. Er waren eendagsvliegen van wie we na één of twee wedstrijden nooit meer wat hoorden en er waren spelers die duidelijk hun stempel drukten in onze hoogste profcompetities. Namen die ons als eerste te binnen schieten als we het hebben over Amerikaanse voetballers in Nederland. Hieronder 10 foto’s plus wat achtergrondinformatie.

Amerikaanse voetballers in Nederland 

Amerikaanse voetballers

Zie hier een jonge Earnest Stewart in actie namens Willem II. De voormalig aanvaller speelde ook voor VVV en NAC. Stewart – tegenwoordig technisch directeur bij AZ – droeg 101 keer het shirt van de nationale ploeg. Hij scoorde op het WK van 1994 (in eigen land) in de groepswedstrijd tegen Colombia. Lees hier het interview dat wij met Stewart hadden.

Jozy Altidore in actie voor AZ. De spits bloeide pas echt op in Alkmaar, onder het strakke regime van toenmalig coach Gertjan Verbeek. Kwam later uit voor Sunderland in de Premier League en was ook actief in de Primera Division en Turkije. Speelde met Amerika op het WK in Brazilië.

De altijd vriendelijke John O’Brien in een Champions League-duel van Ajax. De hardwerkende middenvelder won in Amsterdam de dubbel. Speelde ook voor FC Utrecht en ADO Den Haag.

DaMarcus Beasley aan de zijlijn gekleefd zoals het een goed buitenspeler betaamd. Werd twee keer landskampioen met PSV, waar hij twee behoorlijke seizoenen kende. Hij verloor daarna zijn basisplaats en de Eindhovenaren verhuurden hem aan Manchester City.

Charles Kazlauzkas verdedigde de clubkleuren van Fortuna Sittard, Top Oss, NEC en is nu al jaren een vertrouwd gezicht bij Helmond Sport. Lees hier het interview dat wij met hem hadden.

j

Michael Bradley zette zichzelf als voetballer op de kaart in Friesland bij sc Heerenveen. Zijn vader Bob was bondscoach bij het Amerikaanse nationale elftal.

Gregg Berhalter was actief voor FC Zwolle, Sparta en Cambuur Leeuwarden. Speelde ook in Duitsland en Engeland.

Feyenoord en ADO Den Haag staan op het palmares van Cory Gibbs. Indruk maakte de defensieve kracht niet in de eredivisie.

Dion Watson (Fortuna Sittard): vleugelaanvaller die opgroeide in Nederland.

Aron Jóhannsson, aanvaller bij AZ, is Amerikaans international met roots in IJsland.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven