Nu aan het lezen
Appalachian Trail: A walk in the woods
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Appalachian Trail: A walk in the woods

Wandelavonturen zijn ‘hot’. Na de verfilmingen van vrouwen die aan hun wandeltochten beginnen in Wild en Tracks, is daar nu de film A Walk in the Woods. Twee mannelijke zeventigers lopen hierin een wandeltocht door de bossen van Amerika. De 3500 kilometer lange Appalachian Trail die ze lopen, ligt in het oosten van Amerika. A Walk in the Woods is de verfilming van Bill Bryson’s reisverhaal Terug in Amerika over zijn wandeltocht en terugkomst in Amerika. Gastschrijfster Marjolein Linstra vertelt erover in deze nieuwe blog en geeft de highlights van de trail!

Appalachian Trail: A walk in the woods

De Appalachian Trail

In Amerika vind je verschillende langere wandelpaden. Het boek en de film Wild lieten al zien dat je in het westen van het land de Pacific Crest Trail kunt lopen. De oostelijke variant is de Appalachian Trail. Het officiële beginpunt is Springer Mountain in Georgia en de route eindigt in Mount Katahdin in Maine. De route loopt door veertien verschillende staten: Georgia, North Carolina, Tennessee, Virginia, West-Virginia, Maryland, Pennsylvania, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire en Maine. De meeste mensen lopen de trail vanuit het zuiden.

Appalachian Trail
Mount Katahdin

De maanden maart en april zijn een goede tijd om te starten.  Je finisht dan laat in de zomer of in de vroege herfst. Het is dan in het zuiden warm en tegen de tijd dat je het noorden nadert, wordt het weer daar beter. Doordat in het noorden meer bergen zijn, wil het weer nog wel eens snel omslaan. Onderweg kun je veel verschillende dieren tegenkomen. Slangen, de Amerikaanse zwarte beer en wilde zwijnen zijn het meest bedreigend voor de hikers. Gelukkig leven er ook herten, rendieren en elanden.

Appalachian Trail
Franconia Ridge op de Appalachian Trail

Je weg vinden op het pad 

Appalachian Trail
Stuk van de trail

Hoe weet je hoe je moet lopen? Het gehele pad is voorzien van markeringen van vijf bij vijftien centimeter. Je kunt natuurlijk ook delen van het pad lopen, deze worden de section-hikers genoemd. De die hard-hikers die de gehele Appalachian Trail lopen, worden thru-hikers genoemd. In 2014 liepen ongeveer 2700 wandelaars de thru-hike. De groep thru-hikers kan dan weer worden opgedeeld in hikers die het officiele pad liepen met de witte markeringen. Blue Blazers slaan wat kilometers over door het volgen van de blauwe markeringen. Yellow Blazers volgen de gele.

Liefhebber van een goed stuk wandelen? Dit zijn tien gevaarlijke hikes in Amerika!

Boek en film: A walk in the woods

De bekende schrijver Bill Bryson bracht in 1998 het boek A walk in the woods uit. Een boek vol humor, de geschiedenis van de trail, met uitstapjes over planten, beren en andere dieren. Bryson wordt in het boek nieuwsgierig naar het wandelpad vlakbij zijn huis. Samen met zijn Stephan Katz start hij de trail in Georgia. Hij komt erachter dat het lastig lopen is met zoveel spullen, maar ook het lopen met een vriend blijkt niet altijd even gemakkelijk. Ze komen erachter dat het lopen toch niet zo snel gaat als ze willen. Bryson en Katz slaan dan ook een deel over en gaan verder in Roanoke, Virginia. Hij sluit het eerste deel van zijn hike af met 1300 kilometer. Toch blijft het kriebelen en in de maanden erna gaat hij kleine stukjes wandelen van de trail.

Appalachian Trail
Filmposter
Appalachian Trail
Redford (rechts) en Nolte als Bryson en Katz

Regisseur Ken Kwapis bracht in 2015 de verfilming uit van A walk in the woods. De rollen worden gespeeld door Robert Redford (Bill Bryson), Emma Thompson (Catherine Bryson) en Nick Nolte (Stephan Katz). Als kijker die het boek heeft gelezen, zie je verschillen. Wat meteen opvalt wanneer de mannen beginnen aan hun tocht zijn de stramme lichamen van de twee. Bryson was destijds rond de veertig toen hij de tocht maakte. Helaas neemt Kwapis in de film de redelijk cliché-gebeurtenissen over die een wandelaar kan tegenkomen tijdens zo’n tocht. Bepaalde momenten worden daarom ook een beetje voorspelbaar. Wanneer de twee in moelijkheden komen, lost de regisseur dit vrij gemakkelijk weer op.

Het verhaal wordt ondersteund door komische momenten en dat zorgt voor een feel-good-gevoel bij de kijker. Het door een stapelbed zakken of het lozen van een irritante medewandelaar; bij twee mannen op leeftijd wordt dit soort grappen wat meer aandoenlijk. De prachtige beelden van de natuur geven de film uiteraard een extra dimensie. Helaas komt er overduidelijk af en toe een filmset aan te pas, wat afbraak geeft aan de film. De acteerprestaties zorgen ervoor dat de film toch gemakkelijk en luchtig is om naar te kijken. Je bent nooit te oud om je dromen waar te maken!

Highlights en leuke feitjes van de Appalachian Trail

Bekijk in het overzicht hieronder welke hoogtepunten per staat je onderweg kunt bekijken en tevens de afstanden in kilomters en mijlen die je moet lopen. Daarnaast hebben we ook nog enkele leuke weetjes op een rij gezet over de Appalachian Trail:

 • Georgia – 121km/75m – Hoogtepunten: Springer Mountain en Blood Mountain.
 • North Carolina – 142km – 88m – Hoogtepunten: Fontana Dam, ingang Great Smoky Mountains.
 • Tennessee – 114km – 71m – Hoogtepunten: Clingmans Dome in Smoky Mountains.
 • Virginia – 890km/550m – Hoogtepunten: Parallel aan de Blue Ridge Highway in Shenandoah National Park, Skyline Drive.
 • West-Virigina – 6,4km/4m – Hoogtepunten: Harpers Ferry: het hoofdkantoor van de Appalachian Trail Conservancy. Ook wel het midden van de trail.
 • Maryland – 66km/41m – Hoogtepunten: South Mountain State Park, High Rock.
 • Pennsylvania – 369,5km/229.6m – Hoogtepunten: Pine Grove Furnace State Park.
 • New Jersey – 116,2km/72.2m – Hoogtepunten: High Point State Park, Greenwood Lake.
 • New York – 142,3km/88.4m – Hoogtepunten: Hoogteverschillen, Bear Mountain State Park, Hudson River.
 • Connecticut – 84km/52m – Hoogtepunten: Lion’s Head.
 • Massachusetts – 140km/90m – Hoogtepunten: Taconic Range: Mount Everett, Mount Greylock.
 • Vermont – 240km/150m – Hoogtepunten: Green Mountains.
 • New Hampshire – 259km/161m – Hoogtepunten: White Mountain National Forest.
 • Maine – 452km/281m – Hoogtepunten: Mount Katahdin’s Baxter Peak.

Feitjes Appalachian Trail:

 • Appalachian Trail
  Shelter

  Jaarlijks lopen zo’n drie tot vier miljoen mensen (stukjes van) de trail.

 • Onderweg vind je meer dan 250 shelters of campsites waar je kunt overnachten. De meeste shelters bestaan vaak maar uit drie simpele muren. Ze hebben nog wel een pre-hung food hanger om je eten in op te bergen voor beren.
 • In gebieden waar de trail vlak langs stadjes gaat, is er soms sprake van de trail magic: inwoners van deze stadjes helpen wandelaars soms d.m.v. cadeautjes of andere behoeften tijdens hun reis.
 • Op de Appalachian Trail gebeuren helaas ook ongevallen. In 2013 verdween de 66 jaar oude hiker Largay tijdens de trail in Maine. Ze leefde nog 26 dagen voordat ze overleed, haar lichaam werd pas in 2015 gevonden. In dat jaar viel er een slachtoffer tijdens het maken van foto’s.
 • Appalachian Trail
  Kamperen op de trail

  Niet alleen de natuur zorgt voor slachtoffers op de trail. Hikers moeten ook oppassen voor misdaad, inclusief moord. In 2016 ligt het moordaantal op vier personen.

 • In 2015 werd het record neergezet door Scott Jurek. Hij deed de trail in 46 dagen, acht uur en zeven minuten.
 • Naast de Appalachian Trail en de Pacific Crest Trail is er ook de Continental Divide Trail, ook wel de Triple Crown genoemd. In 2001 was Brian Robinson de eerste die alledrie de trails in één jaar liep!

 


appalachian trailMarjolein Linstra (1987), werkend in de sportwereld, afgestudeerd als filmwetenschapper, heeft een voorliefde voor Amerika. Op dit moment is ze drie keer in de VS geweest, twee keer in New York en een roadtrip in het westen van de VS. Marjolein: ‘Heerlijk om eens de kerstsfeer te proeven in een land waar alles kan. Een land met zowel prachtige steden als natuur, waar de verschillen op één dag zo groot kunnen zijn.’ Sinds kort heeft ze haar eigen website over reizen en fotografie: Your Travel Guide. Twitter: @emlinstra.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven