Nu aan het lezen
Arches National Park in Utah: 10 weetjes
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Arches National Park in Utah: 10 weetjes

arches

Arches oftewel bogen, je komt ze in overvloed tegen in Arches National Park in de staat Utah. Onze gastschrijver Gonneke Karel en haar man keken er hun ogen uit en ontdekten een aantal leuke feiten die ze graag met ons delen. Check onderaan het artikel vooral ook de vele mooie foto’s!

10 weetjes over Arches National Park

10. Hoeveel bogen zijn er?

arches Moab in Utah

Arches National Park ligt net buiten het stadje Moab in Utah. Het park heeft de meeste natuurlijke zandstenen bogen in één park ter wereld, meer dan 2.000 stuks. Ze zijn niet allemaal bereikbaar, maar met de geasfalteerde route door het park kom je er al zat tegen.

9. Hoe ontstaan de bogen?

De bogen kunnen alleen maar ontstaan als je de juiste soorten steen hebt, namelijk speciaal zandsteen. Daarnaast heb je zouten nodig die de rotsstenen uitslijten vanuit de bodem, zo ontstaan koepels. Voeg vervolgens de juiste hoeveelheid regen toe voor de erosie. Bij teveel regen zou direct alles kapot spoelen. Omdat hier niet veel regen valt, gaat het proces traag en blijft de boog over en wordt deze steeds wijder. Uiteindelijk zal de boog te ver uitslijten en breken.

8. Wanneer werd Arches een National Park?

In 1929 benoemde president Herbert Hoover Arches als een nationaal monument. Pas in 1971 besloot het congres onder de Nixon administratie dat het een nationaal park moest worden. Het park wordt jaarlijks door meer dan 1,5 miljoen mensen bezocht.

7. Wat is de grootste boog in Arches?

De bogen variëren van dunne scheuren tot overspanningen tegen de 100 meter. Alleen een opening van 1 meter of groter wordt een arch genoemd. De grootste is de Landscape Arch.

6. Welke boog is het bekendste?

De bekendste boog is de Delicate Arch. De meeste bezoekers komen hiervoor, omdat de boog ook op allerlei posters en wallpapers staat afgebeeld. Het is dan ook het icoon van het park geworden en staat sinds een aantal jaren dan ook afgedrukt op veel souvenirs in het park.

[artikel loopt door onder de foto]
arches Delicate Arch in de verte

5. Hoeveel weegt de “Balanced Rock”?

Deze enorme zandstenen bal heet de “Balanced Rock”. Niet dat ze de bal eraf hebben gehaald en gewogen, maar puur en alleen de bal weegt naar verwachting al zo’n 3.577 ton!

[artikel loopt door onder de foto]
arches Balanced Rock

4. Heeft iemand ooit in Arches National Park gewoond?

Officieel niet, maar er zijn wel sporen van gereedschap, vuurkorven van jachtkampen en rotskunst van duizenden jaren geleden. En de Navajo, Ute en Paiute Indianen leefden in dit gebied van ongeveer 1200 tot eind 1800. Later, in de periode van de benoeming tot National Monument woonden er boeren in de Turnbow-hut.

3. Zijn er ook planten en dieren in Arches National Park?

arches Rode cactusplant volop in bloei

Er zijn 745 soorten planten, zoals grassen, cactussen, groenblijvende bomen, loofbomen, bloemen en struiken. Ook wildlife is er in overvloed! Zo fladdert er van alles rond, zo’n 200 soorten vogels. De Southwest Willow flycatcher is zelfs een bedreigende diersoort die je hier nog wel kunt zien. Genoeg hagedisjes, slangen, kikkers en salamanders ook te zien. Voor de berggeiten moet je wel erg vroeg op pad, maar ze zijn te vinden. Verder zijn er poema’s, bobcats en zelfs is er ooit één zwarte beer gespot.

2. Wie is de beroemdste persoon geassocieerd met Arches National Park?

Mogelijk Indiana Jones, omdat de locatie is gebruikt in de film Indiana Jones and the Last Crusade. Er zijn nog 10 films hier opgenomen, zoals Rio Conchos en Thelma en Louis.
Maar niet fictief is het waarschijnlijk Edward Abbey, een medewerker van het park in de jaren zestig. Zijn dagboek, Desert Solitaire, gaat over het park en hierdoor kwamen er steeds meer bezoekers naar het park.

1. Wat is er nog meer te doen in het park?

Buiten het wandelen en klimmen naar alle bogen, hoodoos en rotsformaties met de meest gekke namen, kun je er ook een bezoek brengen aan de oude Turnbow-hut. In het bezoekerscentrum kun je een film kijken en er is een expositie over het ontstaan van het park. Ook is er een souvenirwinkeltje en restaurantje. Vanaf het bezoekerscentrum kun je ook met gidsen mee voor een wandeling of ga in de avond om sterren te kijken.

Bekijk in onderstaande slideshow alle mooie arches en meer:


archesGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven