Nu aan het lezen
Autogekte in Amerika: de auto als cultuurgoed
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Autogekte in Amerika: de auto als cultuurgoed

Gastschrijver
autogekte in amerika

Amerika is het land van de autogekte! Het land is gemaakt voor auto’s, de bekende highways, autoroutes zoals Route 66, parkeerplaatsen in overvloed en natuurlijk de talloze iconische automerken. Gastschrijver Willem van den Brink houdt van auto’s en neemt ons in dit nieuwe blog mee door deze autogekte in Amerika! 

Autogekte in Amerika: de auto als cultuurgoed

Auto als cultuurgoed

autogekte in amerika
Challenger 2013 EL Mirage

Het gevoel van heerlijk je gang kunnen gaan tijdens je vakantie wordt mede bepaald door welk vervoer je kiest. Wij genieten vooral door onze eigen koers te bepalen en dan een auto te huren. De auto is in de VS verbonden aan een stuk vrijheid. Zonder dit vervoermiddel is het soms best moeilijk om ergens te komen. Natuurlijk is er openbaar vervoer, maar in onze beleving leg je jezelf dan beperkingen op. De auto zit in de cultuur, veel meer dan bij ons. Een vakantietrip met het hele gezin deed je met de auto. Men reed van motel naar motel en  stopte onderweg bij een attractie. Zo doen wij dat nog steeds, we stoppen waar we willen voor een foto, benzine, eten of een overnachting. We laten ons leiden door wat we onderweg tegen komen.

Lees ons artikel over de mooiste roadtrips door Amerika!

Beleving van de auto

autogekte in amerika
Met de Mustang in 2016 in San Jon, New Mexico

Soms huren we een auto met iets meer: niet zomaar een auto, maar eentje met karakter, met een fun factor om het maar zo te noemen. Dus reden we al eens rond met een Camaro, Challenger en een Mustang!  Je ziet ze meer dan genoeg, maar toch zijn ze niet doorsnee en zal een Amerikaan je al snel een compliment geven voor wat je rijdt. Niet dat het ons overigens om de aandacht gaat, maar echt om de beleving van de auto zelf. Niet doorsnee, als je dat vertaalt in auto’s dan kom je al snel uit op een merk of een type waar er niet veel van zijn gebouwd of niet veel meer van zijn. Er zijn veel gelimiteerde oplages, unieke uitvoeringen met een snelle motor bijvoorbeeld, of veel luxe opties. Maar dan nog is het voor sommigen niet apart genoeg. Dan kom je uit op customizing, oftewel het bouwen of verbouwen naar persoonlijke smaak.

Customised auto’s

autogekte in amerika
Foose Hemisfear op de SEMA-show.

Vanaf eind jaren ´20 is men al bezig met het aanpassen van de auto. De standaard auto was niet goed of mooi genoeg en men verbouwde deze naar de smaak of behoefte van de eigenaar. Sommigen deden dat zelf, anderen lieten dat doen door een garage die meer deed dan onderhoud alleen. Er zijn erg veel bedrijven in Amerika en inmiddels ook daarbuiten die er gespecialiseerd in zijn en er hun boterham mee verdienen. Ook ontstonden er bedrijven die speciale onderdelen gingen maken om aan de vraag naar deze te voldoen.  Customizing behoorde toen al tot de autocultuur.

Sommige van deze auto´s bestaan nog steeds en staan samen met nieuwe bedrijven jaarlijks met een stand op de SEMA-show. Dit is een autovakbeurs waar je veel bekende autobouwers en -coureurs tegenkomt. De beurs wordt gehouden in Las Vegas en is niet zomaar toegankelijk. Je moet iets in de Automotive branch doen, dus helaas voor de toerist in Las Vegas. Waar je in Las Vegas wel als toerist naartoe kunt is Count’s Kustoms, ook bekend van tv, met een leuke collectie met aparte auto’s en motorfietsen. De entree is hier gratis.

Ook naar Nederland waaide dit over. Er waren natuurlijk al magazines die hier aandacht aan schonken en later kwamen er de programma’s op tv. Wie herinnert nog dat Veronica het programma “De Heilige Koe” uitzond? Tegenwoordig zien we dit op Discovery en History Channel, dus ook hier leeft de autogekte. Er zijn meer dan genoeg autobijeenkomsten en musea, ook de filmindustrie heeft er aan mee geholpen, zo zorgde “Fast & Furious” dat de autocultuur weer een boost kreeg.

Op vakantie met de auto in Amerika

Bij ons krijgt de auto dus meer dan gewone aandacht. We hebben samen een Buick Skylark uit 1965, toevallig tegengekomen en blijkbaar zijn er van dit type (2-deurs, coupe) in Nederland nog geen handje vol! We bezoeken daarmee soms een meeting zoals de KingCruise, maar ook gewoon een terrasje pakken of een rondje rijden doen we er graag mee. Als we dan in onze vakantie de kans krijgen om van de Car Culture te proeven laten we deze kans niet lopen en gaan graag naar een automuseum, een automeeting of zelfs een auto customizer.

[tekst gaat verder onder de foto]
autogekte in amerika
Buick Skylark 1965.

autogekte in amerikaZo kom je tijdens een vakantie al snel een autoliefhebber en een -museum tegen. Ook zijn er genoeg bijeenkomsten waar je naartoe kunt, er zijn websites waar je dit kunt vinden en we zijn ze ook toevallig onderweg tegen gekomen. Dan wordt je er bijvoorbeeld attent op gemaakt als je een dorp inrijdt. Een groot fluoriserend bord; CARSHOW geeft aan waar de locatie van de autoshow is. En ook op de lokale radio wordt er reclame gemaakt voor de plaatselijke happening. Of je haalt bij een koffiezaakje naast je motel een ontbijtje en praat over auto’s met de eigenaar en benoemt dat je de avond ervoor bij Bob’s Bigboy in Burbank bent geweest. Waarop hij zegt: als je een mooie show wil zien, moet je nu naar San Pedro rijden, daar zijn de Whitewall Nationals. Dus gooiden we graag ons schema in de war en zijn er geweest, totaal geen spijt van gehad.

[tekst gaat verder onder de foto]
autogekte in Amerika
Bob’s Bigboy, Burbank CA.

Automusea in Amerika

autogekte in amerika
Darryl Starbird’s museum.

Er zijn erg veel automusea in Amerika, om ze  allemaal op te  noemen is niet te doen, want dan vergeet ik er te veel, maar ik benoem er een paar omdat we daar zijn geweest. Het Petersen Automotive Museum in Los Angeles, een geweldig museum waar soms tijdelijke thema’s tentoon worden gesteld. De Pioneer Auto Show in Murdo, South Dakota, dicht bij Interstate 90, een beetje een ongewoon museum met diverse voertuigen. Het Pontiac Museum, Pontiac, Illinois (bezoek absoluut dit stadje aan Route 66, er zijn ook vele mooie murals!) een klein maar erg smaakvol museum, met Pontiacs. Darryl Starbird’s National Rod & Custom Car Hall of Fame museum, hier vind je geen standaard auto’s maar alleen extreem verbouwde voertuigen, het ligt ten zuiden van Afton, Oklahoma (ook weer nabij Route 66).

[tekst gaat verder onder de foto]

autogekte in amerika
Met de Camaro in 2013 in Pontiac, Illinois aan Route 66.

Auto’s in Amerikaanse films en series

autogekte in Amerika
ZZTop Eliminator.

De muziek- en filmindustrie maken ook graag gebruik van de auto.  Wie kent er niet de Batmobiel, waarvan het origineel ooit werd gebouwd door George Barris. ZZtop werd bij ons bekend met een videoclip waarin een kleine rode coupe de hoofdrol speelde. Deze Eliminator Coupe Ford met het ZZtop-logo op de zijkant wordt nog overal herkend. Wij kwamen de auto tegen in de Rock&Roll Hall of fame in Cleveland, Ohio.
Vanwege de Discovery TV-series kwamen we ook terecht bij bij de Boyd Coddington Garage in La Habra, Californië. Deze is tegenwoordig al een tijd gesloten  vanwege het overlijden van Boyd. Ook zijn we bij Chip Foose langs gegaan, hij is bekend van diverse programma’s, als er iemand Car Crazy is, is hij het wel!

Autogekte in Amerika, je kunt er niet omheen, overal kom je het tegen. Car Culture, Hotrodding, hoe je het ook wilt noemen, elke regio heeft zijn auto-evenementen. Soms moet je er naar op zoek, vaak kom je het gewoon onderweg tegen…


autogekte in amerikaWillem van den Brink (1963) gaat al sinds 1988 naar Amerika en woont samen met Mirjam in Apeldoorn. Al vanaf zijn 16e is hij gek van Amerikaanse auto’s. Na 1988 is hij bijna jaarlijks naar Amerika op vakantie geweest. Hij bezocht autosport, motorsportevenementen en diverse automusea en -meetings. Willem is gek van Route 66, de oude motels, benzinepompen en diners. Hij vindt het heerlijk om samen met Mirjam on the road te zijn. Op zijn wenslijst staan nog veel plekken om te bezoeken of terug te zien. Ook staan de Indy 500 en voor de 2e keer de Sema-show op de lijst. In het dagelijks leven is Willem docent autospuiten en schadeherstel. Willem en Mirjam zijn de trotse eigenaren van een Buick Skylark uit 1965.

Bekijk reacties (3)
  • Een auto cultuur is leuk en heb dan zelf ook een flink gelifte Jeep Wrangler uit 1993. Neemt niet weg dat ik openbaar vervoer ongelooflijk mis hier in Amerika! Voor ieder dingetje MOET je met de auto op stap. Even met de fiets naar het winkel centrum zit er vaak gewoon niet in omdat er simpel weg gewoon geen veilige fietspaden zijn.

    Daar boven op moet je zeker niet vergeten dat benzine gesubsidieerd door de overheid is hier in de VS. Een auto is vaak meer een NOODZAAK helaas. Er is geen wegenbelasting ga zo maar door. Ik durf te wedden als zulke dingen in Europa ook zouden zijn dat de auto cultuur een heel stuk meer beschikbaar / toegankelijk zou zijn voor iedereen.

  • Dank voor dit mooie artikel. Waar ik tegenaan loop is dat een muscle car niet zomaar te boeken is. het is altijd ‘ of in die klasse’.
    Hebben jullie een site waar je daadwerkelijk een auto kan reserveren die je wilt? Zoals de camaro/challenger/mustang :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven