Nu aan het lezen
Autorijden in Amerika is een zegen
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Autorijden in Amerika is een zegen

Voor de echte kenners die door tientallen staten zijn gereden, is het geen verrassing; autorijden in Amerika is heerlijk, zeg maar gerust een zegen. Het is anders dan in Nederland, plezieriger, ondanks dat Amerikanen er doorgaans niet bekend om staan dat ze flink doorrijden. Safety first, is het motto. Maar als je naar Amerika reist en met een huurauto door dit fascinerende land toert, zijn er wel zaken waar je rekening mee moet houden.

Autorijden in Amerika

Het was de zomer van 2004. Er stond een trip door het zuidwesten van Amerika op de rol. Los Angeles was de eerste bestemming, niet echt een ideale stad om je autodebuut in Amerika te maken. Wie wel eens in LA is geweest, weet dat. Bijna nergens in het land is het autoverkeer drukker dan daar, dus ik zag er best een beetje tegenop. Achteraf bleken het zorgen om niets, want binnen een dag had ik al in de gaten dat Amerikanen doorgaans zeer hoffelijk zijn in het verkeer. Consequentie? Je wordt er zelf ook een stuk hoffelijker van. Goed voorbeeld doet immers volgen.

Autorijden in Amerika over de interstate bij AtlantaEven ergens tussenknijpen, omdat je op de verkeerde rijstrook zit; geen probleem. Richtingaanwijzer uit en je krijgt de ruimte. Bumperkleven is welhaast een doodzonde, een fenomeen dat je in Nederland steeds meer ziet. En wat is het heerlijk om op de Amerikaanse snelwegen (de zogenoemde interstates of highways) gewoon rechts te mogen inhalen. Het bevordert – daar ben ik van overtuigd – de doorstroming en je hoeft niet te wachten met inhalen, voordat een andere automobilist op de linker strook is gepasseerd. In Amerika geldt het ‘keep your lane’ principe. Blijf dus gewoon in de rijstrook rijden, tenzij je moet inhalen. Als je echt rechts moet blijven rijden, staat er een bord met het opschrift ‘keep right except to pass’ (blijf rechts rijden, behalve om in te halen).

4 way stop

4 Way StopOm nog maar te zwijgen over de ‘4 way stop’ bij een gelijkwaardig kruispunt. Het stopbord geeft aan dat je verplicht moet stoppen. De eerste auto die stilstaat, mag verder, daarna de tweede, enzovoort. Dat gaat op een zeer gedisciplineerde wijze. Mocht je eens precies op hetzelfde moment stilstaan als een andere auto, dan is een gebaar (met je hand of het licht van de koplampen) vaak voldoende om voorrang te verlenen (of krijgen).

No Turn On RedOok op veel kruisingen met een stoplicht mag je rechts afslaan als het stoplicht op rood staat. De voorwaarde is wel dat je de auto helemaal tot stilstand brengt, goed kijkt of er geen ander verkeer aankomt en dan pas verder rijdt. Daarnaast mag je geen voetgangers hinderen bij het oversteken. Ook op deze regel geldt een uitzondering. Dan staat er een duidelijk bord met de tekst ‘no turn on red’.

Safety first

Safety first, we hadden het er al eerder over. Op stedelijke wegen in Amerika geldt doorgaans een snelheid van tussen de 25 een 45 mijl per uur, tussen de 40 en 70 kilometer. Dat ligt lager dan in Nederland. Ook op de snelwegen is de maximum snelheid lager dan die in Nederland. Vaak zo’n 60 á 65 mijl, maar er zijn ook stukken waar je 70 á 75 mijl mag rijden. Het gemiddelde ligt tussen de 90 en 120 kilometer. Veel harder rijden is onverstandig. In Amerika controleert de politie veel op hardrijders en bekeuringen lopen flink in de papieren. Datzelfde geldt voor alcohol achter het stuur. De politie is streng. Het is zonde om daar je vakantie door te laten verpesten. Tip: als je een politieauto in de berm ziet staan en je rijdt iets te hard, trap dan niet vol op je rem, maar laat het gas los. Heb je een huurauto met cruise control, gebruik die dan zo veel mogelijk op de snelwegen.

Exit of 'ramp' van een snelwegMiddelgrote en grote Amerikaanse steden hebben vaak een rondweg waar meerdere afslagen zijn te vinden. Die afslag komt vaak uit op één van de belangrijke straten van zo’n stad, bijvoorbeeld ‘Main Street’ of ‘3rd Street’. Ideaal voor toeristen is dat trekpleisters goed staan aangegeven, heel vaak met het nummer van de afslag erbij. Let op: veel afslagen staan in tegenstelling tot Nederland maar één of twee keer aangegeven. En de afrit, een ‘ramp’ is doorgaans een stuk korter dan in Nederland. Wordt een afslag aangegeven, ga dan alvast op de rechter strook rijden om ‘m niet te hoeven missen. Op borden met wegnummers staat ook vaak een richting: North, South, East of West. Een makkelijk hulpmiddel als je al weet welke richting je op moet.

Middelste rijstrook

Center Left Turn LaneDan is er ook nog het fenomeen van de middelste rijstrook, de center left turn lane. Binnen de bebouwde kom tref je regelmatig een driebaansweg. De middelste strook is bedoeld voor verkeer dat linksaf wil slaan, zonder dat het achteropkomende verkeer niet hoeft te stoppen. Deze strook mag door auto’s uit beide richtingen worden gebruikt. De middelste strook – gescheiden van de andere twee stroken met een doorgetrokken streep – mag absoluut niet worden gebruikt om in te halen. Daarnaast is het belangrijk om je ogen goed open te houden voor tegemoetkomend verkeer. Maar ook hier geldt; Amerikanen zijn zeer hoffelijk!

Schoolkinderen worden vanwege de grote afstanden vaak opgehaald met een schoolbus. Je herkent de grote gele bussen onmiddellijk. Amerika is zuinig op hun nieuwe generatie. Stopt een schoolbus en zet hij zijn knipperlichten aan, dan mag je de bus niet passeren, ongeacht uit welke richting je komt. Doorrijden mag wel als de schoolbus aan de andere kant van een weg stopt die een middenberm heeft, maar dat kan per staat verschillen. In sommige steden mag je bovendien niet altijd je auto in tegengestelde rijrichting parkeren.

Handen zichtbaar op het stuur

Mocht je om wat voor reden toch staande worden gehouden door de politie in Amerika, schrik dan niet direct. Het kan een routinecontrole zijn. Als een agent de auto benadert, leg dan je handen zichtbaar op het stuur, blijf rustig en geef beleefd antwoord op de vragen. Boos worden heeft geen zin en bemoeilijkt de situatie alleen maar. Over het algemeen is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Geniet, doe geen gekke dingen en bewonder vanuit de auto al het pracht en praal wat het land heeft te bieden. Autorijden in Amerika is immers een zegen.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven