Nu aan het lezen
Baker: de stad van World’s Tallest Thermometer
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Baker: de stad van World’s Tallest Thermometer

Avatar

Baker is een woestijnplaatsje in Californië met nog geen duizend inwoners en weinig spectaculaire attracties. Toch raden wij je tijdens je roadtrip door West-Amerika aan om hier even te stoppen. In Baker staat namelijk de grootste thermometer ter wereld: World’s Tallest Thermometer. Leuk om even gezien te hebben toch?

Baker: de stad van World’s Tallest Thermometer

Om misverstanden te voorkomen

Baker: de stad van World's Tallest Thermometer
Eigen foto gemaakt in juli 2011.

Even vooraf om misverstanden en brieven van boze USA365-lezers te voorkomen; World’s Tallest Thermometer is leuk als je enigszins in de buurt bent. En in Amerika is enigszins in de buurt vaak nog een aardig stuk rijden. Je hele reis omgooien om in Baker ’s werelds grootste thermometer op de gevoelige plaat te leggen? Nee, dat is ook weer niet de bedoeling, al houden wij je natuurlijk niet tegen.

Tussen Death Valley en Las Vegas

Als je van Las Vegas naar Los Angeles rijdt (of vice versa), of Death Valley aandoet, dan is Baker een prima plek voor een tussenstop. De stad, die door de crisis in de voorbije jaren vele hotels, motels en bedrijven in rook zag opgaan, ligt zo’n 150 kilometer zuidwestelijk van Las Vegas en op zo’n vijftig kilometer van de staatsgrens met Nevada. Baker heeft als bijnaam The Gateway to Death Valley, omdat het niet ver van het zuidelijkste puntje van het snikhete National Park ligt. Vanaf Baker pak je State Route 127 noordwaarts en dan ben je er zo.

Lees hier over Death Valley: de heetste plek op aarde!

Facts & figures

Maar voordat je richting Death Valley gaat; bekijk eerst World’s Tallest Thermometer! Dit bouwwerk werd in 1991 voor 750.000 dollar gebouwd in opdracht van zakenman Willis Herron, die het object naast zijn restaurant Bun Boy liet plaatsen. De thermometer is 134 voet hoog (40,8 meter), als eerbetoon aan ’s werelds hoogste temperatuur die op 10 juli 1913 even verderop in Death Valley werd gemeten: 134 Fahrenheit (56.67 graden).

Versie één van het monument bleef niet lang overeind; hevige wind vloerde de thermometer nog voor de officiële opening. In oktober 1992 was de nieuwe thermometer klaar.

Mijn bezoek; net op tijd!

In juli 2011 was ik er zelf, na een bezoek aan eerst Las Vegas en toen Death Valley. Mijn reisgenoot en ik stuitten daarna op onze weg richting Los Angeles min of meer per toeval op de grote pilaar die in de woestijnachtige omgeving amper valt te missen. We hadden geluk er in 2011 te zijn, want in september 2012 trok de eigenaar de stekker eruit. Hij zei dat de energierekening was opgelopen tot 8.000 dollar per maand en dat de verslechterde economische situatie hem geen keus liet. Op 10 juli 2014 herrees de trekpleister van Baker, waar nu ook een giftshop is. Zie ook deze website van World’s Tallest Thermometer voor meer informatie.

BakerBaker: de stad van World's Tallest ThermometerWorld's Tallest Thermometer

Nog een leuk weetje tot slot

Werkt die thermometer nou ook nog? Ja. Zoals boven beschreven is de hoogte 134 voet en 134 Fahrenheit is ook echt de maximumtemperatuur die het kan aangeven. Op dit moment moet de World’s Tallest Thermometer het zelf doen met een persoonlijk record van 127 Fahrenheit (52.77 graden); deze temperatuur werd gemeten in augustus 1995. De vraag is of dat record ooit nog sneuvelt. Heet is het in Baker, Californië in elk geval altijd.

DCIM119GOPRO

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven