Nu aan het lezen
Barack Obama in tien onvergetelijke beelden
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Barack Obama in tien onvergetelijke beelden

Barack Obama neemt vrijdag afscheid als president van Amerika. Los van zijn politieke beleid was de 44ste president van de Verenigde Staten vaak in beeld. Gastschrijver Stan Bos selecteerde tien onvergetelijke beelden die het historische presidentschap van Obama kenschetsen. Conclusie: we gaan hem missen.

Barack Obama in tien onvergetelijke beelden

1. Oath of Office

Op 20 januari 2009, het lijkt nog maar zo kort geleden, schreef Amerika geschiedenis. Op de trappen van het Capitool in Washington DC werd Barack Hussein Obama ingezworen als 44ste president van de Verenigde Staten. Of het de spanning was, zullen we misschien nooit weten (misschien schrijft Obama er in zijn memoires over), maar tijdens de Oath of Office, de inaugurele rede, ging het even mis. Opperrechter John Roberts sprak de volgorde van de tweede zin verkeerd uit en Obama sprak hem daarop fout na. Totdat hij de vergissing ontdekte en Roberts de kans gaf dat te herstellen. Het was in het openbaar één van de weinige verbale fouten die Obama maakte.

https://www.youtube.com/watch?v=m1Yff-_9MZs%20

2. At last

Na de inauguratie zijn er verschillende feesten. Ook worden de nieuwe president en zijn vrouw in de buurt welkom geheten. Half Hollywood liep daarvoor uit. Op de klanken van At Last, ingeleid door Denzel Washington en perfect ten gehore gebracht door Beyoncé, deden de jonge Obama en zijn vrouw Michelle hun eerste dans als president en First Lady.

3. Bezoek van de 106-jarige Virginia McLaurin

Ter gelegenheid van het vieren van ‘African American History’ bezocht de liefst 106-jarige Virginia McLaurin het Witte Huis. Toen ze Barack en Michelle Obama zag, ging de oude dame helemaal uit haar dak. Ze danste zelfs even met de president en zijn vrouw. Onvergetelijke beelden van deze 106-jarige, die de harten van Barack en Michelle veroverde.

4. Sweet Home Chicago in het Witte Huis

President Obama houdt van muziek en organiseerde tijdens zijn acht jaren in het Witte Huis diverse optredens. Zo brachten BB King, Buddy Guy en Mick Jagger het nummer Sweet Home Chicago (waar Obama vandaan komt) ten gehore. Op het laatst werd de president verleid een stukje mee te zingen, iets dat hij wel vaker deed tijdens zijn presidentschap. Ook de klanken van Sweet Home Chicago zijn, zoals in dit filmpje is te horen, in goede handen bij Obama.

5. Aretha Franklin roert Obama tot tranen

Nog een stukje muziek, dat buiten alle politieke beslommeringen als een rode draad door het presidentschap van Obama loopt. Het Kennedy Center in Washington DC organiseerde een speciale avond voor Carole King. Barack en Michelle Obama waren ook uitgenodigd. Toen Aretha Franklin haar bekende nummer ‘Natural Woman’ zong, hield Obama het niet droog.

6. Tranen na schietpartij in Newtown

Amper een maand nadat Obama zijn tweede termijn als president van Amerika veroverde, schoot Adam Lanza in december 2012 op een school in Newtown, Connecticut twintig kinderen van tussen de zes en zeven jaar dood. Ook zes medewerkers kwamen om het leven. Obama – vooral sprekend als vader en niet als president – toonde zijn emoties en pinkte een traantje weg. Obama zette zich onvermoeibaar in voor strengere wapenwetten, maar het door Republikeinen gedomineerde Congres blokkeerde zijn voorstellen.

7. De dood van Osama Bin Laden

Democraten zijn slap in de strijd tegen terreur. Dat proberen Republikeinen de Amerikaanse kiezer en wereld graag wijs te maken. Obama’s voorganger – brokkenpiloot Bush – lukte het een kleine acht jaar niet om Osama Bin Laden, verantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september 2001, te pakken. Eenmaal president slaagde Obama er in Bin Laden binnen tweeënhalf te vinden en elimineren. Met gepaste trots kondigde de president de dood van Bin Laden aan.

8. Jahana Hayes docent van het jaar

In 2016 werd Jahana Hayes docent van het jaar in Amerika. Als dank voor deze prestatie werd ze in het Witte Huis door president Obama in het zonnetje gezet. Ze mocht hem tijdens haar dankwoordje zelfs introduceren en dat vond ze fantastisch. Zelfs zo geweldig dat ze zich in haar enthousiasme bijna verloor. ‘Sorry, don’t kick me out’, zei ze tegen Obama. Ook nadat de president het woord nam, was Haynes niet af te stoppen in haar enthousiasme. De reactie van Obama, zoals te zien in het filmpje, is al net zo mooi!

9. Slow Jam bij Jimmy Fallon

Zichtbaar in zijn element als president bezocht Obama in het voorjaar van 2016 de show van Jimmy Fallon. Juist om een jonger publiek te bereiken en zijn prestaties op een andere manier voor het voetlicht te brengen, deed Obama een indrukwekkende ‘Slow Jam’ met de populaire talkshowhost. Obama stond het zelfs toe dat Fallon hem op de hak nam en behield zijn pokerface. Het werd een prachtig samenspel tussen Obama en Fallon.

10. Amazing Grace

In acht jaar hield Obama vele speeches en sprak hij bij talloze evenementen het volk toe. De term ‘management by speech’ zou door Obama uitgevonden kunnen zijn. Nadat Dylann Roof in juni 2015 negen mensen doodschoot tijdens een dienst in de Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston, South Carolina toog president Obama naar de herdenkingsdienst voor een toespraak. Omdat diezelfde dag het Hooggerechtshof het homohuwelijk grondwettelijk verklaarde en eerder die week cruciale delen van Obamacare in stand hield, sneeuwde de toespraak van Obama in Charleston een beetje onder. Zo niet het slot van zijn speech, wat mij betreft één van de mooiste momenten van zijn presidentschap. Barack Hussein Obama zong op verbluffende wijze het eerste vers van Amazing Grace en kreeg al snel de hele kerk mee. Het is – ondanks de diep trieste aanleiding – mijn mooiste Obama-moment.

Wat is jouw favoriete Obama-moment? Deel het in de reactiemodule hieronder of op onze Facebook-pagina.


50 statenStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven