Nu aan het lezen
10 bloemenfeesten in Amerika die je moet zien
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 bloemenfeesten in Amerika die je moet zien

Nu de Keukenhof weer open is, de bloesems in de bomen weer opengaan en de velden weer kleuren geven van alle vrolijke voorjaarsbloemen, zijn er overal weer voorjaarsfeesten en bloemencorso’s. Ook in Amerika worden er volop bloemenfeesten gevierd. Onze gastschrijver Gonneke Karel bezocht tijdens haar reizen meerdere van deze feesten. “Een geweldige ervaring, omdat je opgaat in de lokale bevolking en hun manier van leven.”

10 bloemenfeesten in Amerika die je moet zien

10. Daffodil Festival, Meriden, Connecticut

Parade MeridanDit Narcissenfeest in Meriden begon als een community event 37 jaar geleden en is uitgegroeid tot één van de beste feesten in Connecticut. Het festival wordt elk jaar gehouden in de laatste week van april met bloemen, eten, drinken, parade, vuurwerk en plezier. Jaarlijks wordt de parade geregeld door 300 vrijwilligers en lopen 3.000 mensen mee tijdens de gele narcissenparade.

In het Hubbard Park staan zo’n 650.000 bloeiende narcissen en hiertussen vindt de kunsten- en ambachtenverkoop plaats. Andere activiteiten tijdens dit weekend zijn de kroning van Little Miss narcis, een kermis, eetkraampjes met lokale gerechten en streekproducten, elke verkoop heeft ten minste één uniek voedingsmiddel. Zaterdagavond wordt afgesloten met vuurwerk, naar verluidt één van de beste in New England. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 100.000 toeschouwers.

9. Lilac Festival, Rochester, New York

De Rochester Lilac Festival is een kunst-, muziek-, eten- en bloemenfestival. Jaarlijks begin mei gehouden in Highland Park in Rochester. Highland Park beschikt over een enorme collectie van seringen, meer dan 1.200 struiken in meer dan 500 verschillende soorten. Ook hier wordt het festival gestart met een parade, gevolgd door concerten en andere attracties in de loop van de week. Het Highland Park Arboretum, waar de meeste activiteiten zijn, is gratis voor alle bezoekers. Het festival eindigt elk jaar met de jaarlijkse Lilac tien kilometer wegwedstrijd en de vijf kilometer Family Fun Run.

8. PHS Flower Show, Philadelphia, Pennsylvania

10 bloemenfeesten in Amerika waar je moet zijn. Hier de PHS Flower Show.De PHS Philadelphia Flower Show is een jaarlijks evenement, begin maart, in het Pennsylvania Convention Center in Philadelphia. Het is de grootste indoor bloemententoonstelling in de wereld met meer dan 250.000 mensen per jaar. De opzet van deze show is te vergelijken met wat wij kennen in onze Keukenhof of Floriade. De show heeft grootschalige tuinen met inzendingen van individuen en van clubs, van amateurs en van professionals. Elk jaar is er een officieel thema waar de inzendingen aan moeten voldoen en in elke klasse wordt een prijs uitgereikt. Een populair onderdeel is de Tuinmarktplaats waar bezoekers planten en zaden kunnen kopen, (snij)bloemen, ambachtelijke producten en tuinbouw gerelateerde items. De show heeft buiten alle fantastische bloemen ook live entertainment, workshops en eetkraampjes.

7. Bluebonnet Festival, Chappel Hill, Texas

BluebonnetDit festival in het derde weekend van april viert de blauwe kleuren van de Lupines in de velden. Deze bloemen komen in Amerika vooral voor in Texas. Het festival heeft meer dan 250 kraampjes. Er staan kraampjes met huisinrichting, voor tuinieren, kunstenaars, ambachtslieden, sieraden, kleding, enz. Heerlijk eten in landelijke stijl, live entertainment en muziek. Rondleidingen door de historische gemeenschap en langs de bloemenweides. Voor de kinderen is er ponyrijden, een kinderboerderij, schminken en een treintje door het centrum. Een speciale Wildflower Photo-tentoonstelling is te zien in het Chappell Hill Museum. Het Bluebonnet Festival werd door de wetgevende macht van Texas niet alleen uitgeroepen tot het ‘Officiële Bluebonnet Festival van Texas’, maar ook tot één van de ‘Meest populaire festivals in Texas’.

6. Azalea Festival, Wilmington, North Carolina

WilmingtonIn Wilmington wordt de lente gevierd in Southern Style tijdens het Azalea Festival. De stad viert de bloementuinen, lokale kunst en de geschiedenis van Wilmington. Het festival duurt vijf dagen en vindt plaats in het begin van april. Deelname aan het festival is verplicht voor de inwoners. Het aantal deelnemers is gegroeid tot meer dan 300.000 deelnemers. Het eerste festival werd gehouden in 1948. Er zijn concerten, een circus, braderie, een boxcompetitie, de parade en de Cape Fear Tuin Club Azalea Garden Tour (deze gaat langs de drie stadsparken die vol in deze periode vol in bloei staan).

Een traditie tijdens het Azalea Festival zijn de ‘Belles’. Deze jonge dames dienen als gastvrouwen en gidsen voor de tuinen in de omgeving. Ze dragen kleding uit de Antibellum periode en dienen als teken van de NC Azalea Festival. Deze traditie begon in 1969 onder mevrouw Van Haren Vance’s. Zij was in die tijd de president van de Cape Fear Garden Club. Het eerste jaar speelden zeven meisjes de rol van Azalea Belles. Om een ​​Azalea Belle te worden, moet men een speciale functie hebben in de club. Echter, er wordt voorrang gegeven aan meisjes die ofwel dochters of kleindochters zijn van de Cape Fear Garden Clubleden. Tijdens de Airlie Gardens Tea Party zijn de belles ook aanwezig om als gastvrouw hun gasten te begeleiden. Een leuk feest om helemaal terug te gaan in de tijd.

5. Rose Festival, Portland, Oregon

Portland ParadeHet Portland Rose Festival is sinds 1907 een jaarlijks festival in de maand juni met o.a. drie parades. De Grand Flower Parade is het middelpunt van het festival en de op twee na grootste bloemenparade in de Verenigde Staten, na de Tournament of Roses Parade. Meer dan 500.000 toeschouwers staan langs de route. De tweede parade is de Starlight Parade en doet mee vanaf 1976. Praalwagens met lichtjes, zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden. De derde parade is de Junior Parade, gericht op kinderen. Officieus begon deze in 1921 en werd pas toegevoegd aan het officiële programma in 1936. Deze parade is uitgegroeid tot een evenement met bijna 10.000 kinderen waardoor het ‘s werelds grootste parade voor kinderen is. Een airshow werd in 1988 aan het Rozenfestival toegevoegd. Gehouden op de Hillsboro luchthaven. De airshow is sinds 2003 zo groot dat deze niet meer tot het festival behoort, maar hier wel aan meewerkt. Ook zijn er drakenbootraces, markten, muziek, enz. En zoals bij een festival hoort; overal door de stad zijn eet- en drinkkraampjes.

4. Apple Blossom Festival, Wenatchee, Washington

Apple Blossom FestivalIn Wenatchee wordt jaarlijks het Washington State Apple Blossom Festival gehouden in het laatste weekend van april tot en met het eerste weekend in mei. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een elfdaagse met daarbij o.a. een carnaval, golftoernooi, meerdere parades, een kunst- en ambachtenmarkt en entertainment op een podium in Memorial Park.

De Washington State Apple Blossom Festival heette oorspronkelijk ‘Blossom Days’ en werd opgericht in 1919 om het belang van de appelindustrie te laten zien. Het musicaltheater ‘Ladies’ produceerde het eerste festival in 1920, toen nog een eendaags evenement, in het Memorial Park met muziek, toespraken en honkbal. Het festival was direct een succes en daarmee verzekerde dit de voortzetting van het festival in de daaropvolgende jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog. Toen het festival na de oorlog opnieuw begon, werd het festival omgedoopt tot het Washington State Apple Blossom Festival.

3. Tulip Time Festival, Holland, Michigan

Tulpenfestivals worden overal in het land gehouden en hebben bijna altijd een Nederlandse achtergrond. Dat komt omdat de plaatsen zijn opgericht of grotendeels bewoond door Nederlandse kolonisten. Het Tulip Time Festival in Holland is de grootste van deze festivals in Amerika ondanks dat Holland zelf een kleine stad is. Het festival in Holland wordt al sinds 1929 georganiseerd zo rond medio mei. Holland heeft duizenden tulpen langs de straten en heeft speciale tulptuinen in de stad. Het festival is door Reader’s Digest uitgeroepen als beste kleine stadsfestival. Activiteiten bij dit feest zijn drie parades, vuurwerk, een Nederlandse markt, diverse shows en concerten, een handwerkbeurs, klompendansen en gek, maar waar: de straat schrobben. Meer lezen over de Nederlandse invloeden in Michigan? Lees dan dit artikel.

2. Tournament of Roses, Pasadena, Californië

Tournament Roses ParadeDit is het enige evenement in dit rijtje dat niet in de lente wordt gehouden. Het begon als een promotie van Pasadena’s Valley Hunt Club. In de winter van 1890 brainstormden de clubleden over manieren om het de naam “Mediterrane van het Westen” eer aan te doen. Ze nodigden hun East Coast-buren uit om in de winter vakantie te houden in het zonnige Californië en deden aan spelen zoals wagenrennen, steekspelen, hardloopwedstrijden en polo.

De East Coasters waren erg onder de indruk, maar in het bijzonder van de overvloed aan verse bloemen, zelfs in het midden van de winter. Hierdoor ontstond het idee om vooraf aan de spelen het jaar erna de wagens te bekleden met bloemen en dan voor het grootste deel met rozen. Zo kregen de spelen de naam The Tournament of Roses.

In de jaren daarna werd het festival te groot voor de club, dus werd er een stichting opgericht. De spelen werden uitgebreid tot een festival met fanfares en een parade met gemotoriseerde praalwagens versierd met rozen en andere bloemen. Tijdens de spelen werd de stad omgedoopt tot Tournament Park of Roses. Er werden struisvogelraces en een race tussen een kameel en een olifant (de olifant won) toegevoegd. De parade wordt tegenwoordig gehouden op de ochtend van nieuwjaarsdag en is de afsluiting van de spelen in de week ervoor.

1. National Cherry Blossom Festival, Washington DC

Washington Monument tijdens het National Cherry Blossom FestivalHet National Cherry Blossom Festival is een voorjaarsviering in Washington DC, ter herdenking van de schenking van de Japanse kersenbomen door de burgemeester Yukio Ozaki van Tokyo City aan de stad Washington op 27 maart 1912. Burgemeester Ozaki schonk de bomen om zo de vriendschap tussen de Verenigde Staten en Japan aan te geven, maar ook te verbeteren.

Het festival wordt sinds 1936 elk jaar rond het laatste weekend van maart tot ongeveer het tweede weekend van april gehouden. Tijdens deze periode is er van alles te doen in de stad, maar met name rondom The Mall nabij het Lincoln Memorial en The Needle vind je prachtige in bloei staande bomen. Het festival eindigt met een parade met veel kleurrijke heliumballonnen en enorme praalwagens die worden begeleid door fanfares uit het hele land.


GonnekeGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven