Nu aan het lezen
25 jaar na de bomaanslag op het WTC in 1993
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

25 jaar na de bomaanslag op het WTC in 1993

In mei 2001 slaagden we voor onze havo en mijn broer en ik hadden wat gespaard voor een verdiende zomervakantie in juli. Het zou New York worden of een wat langer verblijf op Rhodos, ik zie ons nog afwegen. We kozen voor het Griekse eiland. Een keuze die ik inmiddels betreur; ik had graag de Twin Towers bewonderd en er bovenop gestaan. Twee maanden na die vakantie sloeg Osama Bin Laden toe en pas in 2005 zou ik mijn eerste stappen op Manhattan zetten.

Acht jaar voor de aanslagen van 2001 was er al een eerste bomaanslag op het WTC en die tragedie gebeurde vandaag precies 25 jaar geleden.

25 jaar na de bomaanslag op het WTC in 1993

Terreur krijgt een gezicht

In de jaren tachtig gaf Amerika militaire steun en geld aan Afghanen in hun oorlog tegen de Sovjet-Unie. Toen de steun werd opgeschort, werd dat als verraad gezien. Eén van de belangrijkste strijders was Osama Bin Laden, dan al een held van de jihad. In 1988 stond hij aan de wieg van het netwerk Al Qaida. Bin Laden en zijn mannen waren ambitieus: hun vizier was gericht op het westen en hun enige doel was het zoveel mogelijk pijn toebrengen aan vijanden. Het maken van zoveel mogelijk slachtoffers.

Ramzi Yousef

Ramzi Yousef, geboren in 1968, had een redelijk normale jeugd in Koeweit. Later verhuizen ze naar Pakistan, naar een gebied vlakbij Afghanistan. Zijn vader is een radicale Islamiet en tijdens zijn tienerjaren raken verschillende familieleden van Yousef steeds meer betrokken bij de oorlog tegen de Sovjet-Unie. De slimme Yousef lijkt andere keuzes te maken; in 1986 studeert hij in Groot-Brittannië. Hij geniet van het vrije westen, maar ontmoet er ook militanten. Zo’n 25.000 buitenlandse jihadisten vechten zij aan zij met hun Afghaanse broeders, maar de strijd lijkt aan Yousef voorbij te gaan. Tot de zomer van 1988 aanbreekt. Via Islamabad en Peshawar trekt Yousef naar het oosten. In deze tijd leert hij veel over bommen en elektronica. De twintigjarige zal een meester worden op het gebied van explosieven. Het kamp waar hij lange tijd verblijft, wordt gefinancierd door Bin Laden. Een prominente secondant van Bin Laden, en hét brein achter 9/11, was Khalid Shaikh Mohammed – niemand minder dan een oom van Ramzi Yousef.

De student keert terug naar Engeland, maar zijn ogen zijn geopend. Zijn verblijf in Europa duurt niet lang meer en snel erna is hij van de radar. Van de charismatische, manipulatieve ‘angry young man’ is wel bekend dat hij op een gegeven moment trouwt en twee kinderen krijgt en verblijft in de omgeving van Quetta, Pakistan. Hij ontmoet mannen met wie hij bevriend raakt, en met enkele van die duistere figureren beraamt hij begin jaren 90 het plan om het WTC in New York aan te vallen. Begin september 1992 vliegen ze naar Amerika. Er worden officials omgekocht en Yousef wordt asiel verleend. In Brooklyn komt Yousef in een warm bad terecht van gelijkgestemde extremisten. Niet veel later betrekt hij een appartement in Jersey City, aan de andere kant van de Hudson River, in de schaduw van de wolkenkrabbers van Manhattan. Op deze plek wordt de aanslag voorbereid die voor duizenden slachtoffers zal moeten zorgen: in de meest wenselijke situatie zullen beide torens van het WTC niet lang meer overeind staan.

De aanslag op het WTC

Een kleine groep samenzweerders was direct betrokken bij de aanslag van 26 november 1993. Met een gehuurde gele bestelwagen van Ryder reden Eyad Ismoil en Ramzi Yousef die vrijdagochtend vanuit Jersey City naar Manhattan. In de bus lag een bom klaar van bijna 600 kilogram. De bus werd in de parkeerkelder van het WTC neergezet, waarna Yousef de bom tot ontploffing bracht. Het duo was alweer veilig buiten toen de explosie een dertig meter groot gat veroorzaakte, verspreid over vier verdiepingen – het was precies 12:17 uur, net na het middaguur. De rook die vrijkwam, bereikte de hoogste etages van het World Trade Center. Mensen vonden in het donker hun weg naar noodtrappen; de stroom van de noodverlichting raakte defect door de kracht van de bom. Meer dan duizend mensen raakten gewond, zes mensen vonden de dood – waaronder een zwangere vrouw, mannen die in de parkeerkelder werkten en iemand die net zijn auto parkeerde in de buurt van de gele bestelbus. (Foto: Eric Ascalon)

Wie er achter de aanslag zat? Men tastte in het duister. Een dag na de explosie kon de hoofddader rustig het land verlaten via JFK Airport. Hij zal teleurgesteld zijn geweest: het land was ontwricht, maar de torens stonden nog. Het vliegtuig met Yousef koerste af op Karachi, Pakistan. Honderden onderzoekers waren ondertussen koortsachtig op zoek naar aanwijzingen en met heel veel geluk werd er een chassisnummer gevonden van een gele bestelbus. De auto was gehuurd door een zekere Mohammad Salameh, die op 4 maart kon worden gearresteerd. Meer arrestaties volgden, maar het grote brein werd niet gevonden. Men ontdekte wel met wie men te maken had: Yousef Ramzi. Hij werd op 2 april toegevoegd aan de Ten Most Wanted List van de FBI. De jacht op hem kon beginnen. Ramzi was inmiddels alweer bezig met de toekomst, vanuit zijn veilige haven in Quetta, Pakistan. Snel erna neemt hij zijn intrek in een safehouse in Peshawar, gefinancierd door niemand minder dan Osama Bin Laden.

De jacht op Yousef Ramzi

In Amerika wordt steeds duidelijk hoe de Afghanen, hun voormalige vrienden, nu vijanden zijn geworden. Al in de Clinton-jaren ontstaat er een groot team binnen de CIA dat voortdurend bezig is met Bin Laden en zijn netwerk. De angst is terecht: er blijken veel extremistische soldaten te zijn die nergens voor terugdeinzen, zelfs niet voor missies waarbij ze hun eigen leven geven voor het hogere doel. In New York komen ze er al snel achter dat er nog concrete andere doelwitten waren: tunnels en bruggen bij Manhattan, het Vrijheidsbeeld en het gebouw van de Verenigde Naties. Verder heeft men overwogen om oud-president Nixon te ontvoeren.

Zijn samenzweerders kregen in mei 1994 ieder 240 jaar cel, de jacht op Yousef Ramzi ging ondertussen onverminderd door. Het revolutionaire internet wordt gebruikt, er worden 37.000 luciferdoosjes verspreid met de beeltenis van de terrorist, er is een beloning van twee miljoen dollar voor de tip die leidt tot zijn aanhouding. Voorlopig hebben ze hem echter nog niet te pakken. Ramzi pleegt in Pakistan een mislukte aanslag op kandidaat-premier Benazir Bhutto en later is er een mislukte aanslag op de Israëlische ambassade in Bangkok. In juni 1994 komen er door zijn toedoen 26 Sjiitische moslims om het leven bij een mausoleum in Mashad, Iran. Yousef ontkomt; via Afghanistan vlucht hij terug naar Pakistan. Hij verblijft weken in Soedan en op de Filipijnen, ontmoet gelijkgestemden, haalt de band aan met de organisatie van Bin Laden. Hij wordt gevraagd om Bill Clinton te vermoorden als die op 12 november 1994 in de Filipijnen is (gaat niet door, te riskant) en er wordt in Manilla een appartement gehuurd op de route die de paus zal afleggen in die stad, half januari 1995.

In die maanden ontstaat het zogenoemde Bojinka Plot. Ramzi wil revolutionaire microbommen, verstopt in horloges, laten exploderen in meerdere passagiersvliegtuigen boven de Grote Oceaan; uitgebreide en concrete plannen zijn later gevonden op een geconfisqueerde laptop. Op 11 december 1994 is er een succesvolle test op de Philippine Airlines-vlucht 434, waarbij een Japanner om het leven komt; heldhaftig optreden voorkomt de dood van 292 anderen. De plannen krijgen steeds meer gestalte en na de jaarwisseling komt ook het bezoek van de paus dichterbij; daarnaast zijn er plannen voor een zelfmoordmissie in Langley, bij het hoofdkantoor van de CIA.

Maar het gaat mis. Op 6 januari ontstaat er bij het maken van de bommen een brand in het appartement. Ramzi’s vriend Abdul Hakim Murad wordt opgepakt, alle spullen worden gevonden, inclusief de Toshiba laptop met daarop alle plannen. Er worden vingerafdrukken van Ramzi gevonden, die ondanks het sluitende net toch weer naar Pakistan weet te ontkomen. Er volgt een nieuw verblijf in Bangkok en uiteindelijk komt Ramzi aan op zijn laatste adres als vrij man. Op 3 februari 1995 belt ene Ishtiaque Parker, een 25-jarige Zuid-Afrikaan, naar de Amerikaanse ambassade in Islamabad. Hij is een vriend van Ramzi, maar Parker voelt zich door zijn vriend misbruikt. Yousef Ramzi wordt verraden, bijna twee jaar na de aanslag op het WTC. Op 7 februari volgt de arrestatie. In zijn slaapkamer worden vergevorderde plannen gevonden voor nieuwe aanslagen. Ramzi en Parker reizen beide naar Amerika: de gezochte terrorist wordt door de FBI vergezelt, Parker krijgt zijn beloning van twee miljoen dollar en een nieuw leven in Amerika.

Ramzi wordt naar Federal Plaza in New York gebracht, waar hij door FBI zal worden aangepakt. Vanuit zijn vervoer zal hij de twee torens ongetwijfeld hebben gezien. Ze hadden er niet meer moeten staan, als al Ramzi’s gebeden in 1993 waren verhoord. In 2001 zou hij uiteindelijk alsnog zijn zin krijgen.

Ramzi zit vast in Florence, Colorado. Tegen hem werd in januari 1998 twee keer levenslang geëist – op 27 april 2018 ziet hij Abraham. De namen van de zes slachtoffers zijn te vinden op de panelen bij de twee immense bassins, tussen de namen van alle slachtoffers van 11 september 2001.

Meer lezen?

We kunnen je deze twee boeken aanraden. Ze gaan over de aanslag van 1993, maar met name ook over hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Hoe is de haat in het Midden-Oosten ontstaan? Wie heeft Bin Laden geprobeerd te stoppen en waarom heeft men gefaald? Wat mogen we nog verwachten in de toekomst?

Meer goede literatuur? Laat het ons weten!

 

 

 

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven