Nu aan het lezen
Bonneville Speed Week: gezouten snelheid
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Bonneville Speed Week: gezouten snelheid

bonneville speed week

De Bonneville Speed Week op de zoutvlakten bij Wendover, Utah, is een bijzonder race-evenement in Amerika. Supersnelle voertuigen als auto’s en motoren en bijzondere wagens als Hotrods en Streamliners vliegen er letterlijk over het zout. Gastschrijver Willem van den Brink is er al jaren door geboeid en bezocht de Speed Week. Zijn verslag:

Bonneville Speed Week: gezouten snelheid

Snelheid als verslaving

bonneville speed weekSnelheid …. Het heeft me al vroeg kunnen boeien. Als kleine jongen ging ik met mijn oom mee naar de grasbaanraces waar hij erg goed presteerde. Meestal ging ik mee om zijn motor te poetsen. Een paar jaar later, op mijn elfde, had ik mijn eerste gemotoriseerde voertuig, een 125 cc crossmotor. Voor die leeftijd eigenlijk een paar stappen te groot, maar het wende snel en de snelheid ook. Daarna de bromfiets op mijn zestiende, een motorfiets op mijn achttiende, het moest steeds sneller! Een verslaving? Dat besef had ik toen niet, het was gewoon stoer.

Dragraces

Jaren daarna de eerste vakantie naar de USA in 1988, toen ook de kennismaking met Dragraces in Pomona, Californië, wat een geweld! Natuurlijk had ik al veel gelezen over de Bonneville Speed Week in Hotrod magazine, maar nog nooit de stap gezet om het in het echt te beleven. Dat duurde totdat ik de film met Anthony Hopkins had gezien: The World’s Fastest Indian. het duurde tot 2011 tot het kwartje viel, ik moest daar naar toe!

Op naar Bonneville

Bonneville dus, tja en dan ga je dus je vakantie plannen, maar wanneer wordt er gereden op dat mysterieuze zoutmeer? Er zijn een paar evenementen per jaar, ten minste als het weer mee werkt. Het zout moet droog en hard zijn, anders wordt een tripje met hoge snelheid over de baan wel erg gevaarlijk. Niet dat het sowieso zonder gevaar is, maar om nu onnodige grenzen op te zoeken? Daar zit ook de doorgewinterde Speed-demon niet op te wachten!

Zo zijn er in augustus de Bonneville Speed Week en in oktober de World Finals. Er worden al sinds 1912 races georganiseerd, maar het werd pas bij het grotere publiek bekend sinds de jaren ’30. Toen begon men ook de serieuzere  snelheidsrecords op het land neer te zetten.

[tekst gaat door onder de foto]

bonneville speed week

Wendover, Utah

bonneville speed weekMijn keuze viel op de Speed Week, om er daarna nog een vakantie aan vast te plakken. Ik had een motelletje aan de westkant van Salt Lake City en reed daarna naar Wendover, wat op de grens van Utah en Nevada ligt. Overnachten in Wendover had ook gekund, alleen was ik te laat met reserveren, alles zat vol.  Tenminste, wat binnen mijn budget lag, de raceteams houden er al een jaar van te voren rekening mee, maar zo wakker was ik dus niet.

Heel Wendover ademt racerij uit, alles staat in het thema van de Bonneville Speed Week, er rijden Hotrods en ander spul af en aan, geweldig om te zien en te horen natuurlijk. De baan ligt iets buiten de stad aan de oostkant en bevindt zich in een natuurgebied, de Bonneville Salt Flats. Als je er naartoe rijdt, begeef je je in een magisch wit gebied. Nadat je entree hebt betaald, is het nog een stukje rijden naar de baan. Je wordt ook hier weer omringd met diverse voertuigen. Velen hebben de zoutsporen al op de flanken, maar goed, dat spoel je er wel weer af denk ik dan maar.

Hotrods en streamliners

bonneville speed weekEr zijn banen met verschillende lengtes, afhankelijk van de klasse waarin je rijdt. Er rijden bijvoorbeeld oude Hotrods, maar ook de Streamliners die er zeer aerodynamisch uitzien, allemaal met hoge vermogens onder de motorkap. Ook is er een beginnersbaan, want het lijkt simpel, rechtuit rijden op een vlak stuk zout, maar dat valt toch nog tegen.  Zeker als je bedenkt dat zout weinig tot geen grip geeft! Dat kun je als je langs de baan staat ook wel horen aan de toerentallen van de motoren.  Pas na een x aantal honderden meters geeft men serieus gas.

De Paddock waar men aan de machines sleutelt, is in het midden van het terrein waar je je ogen uitkijkt. Een goeie zonnebril is geen overbodige luxe, maar dat spreekt voor zich met al dat witte zout. Er staan hier de meest waanzinnige auto’s en motoren, bijna allemaal speciaal gebouwd om zo hard mogelijk te gaan, maar ook met een min of meer standaard straatmachine mag men een poging wagen naar een record.

Passie en plezier

bonneville speed weekEr hangt een apart sfeertje wat je bij dit soort evenementen wel vaker ervaart. Niet te veel stress, natuurlijk wil men een record neerzetten, maar er wordt ook veel gelachen en plezier gemaakt. De passie waarmee men hier bezig is, zie je om je heen. Hier verdienen de coureurs geen miljoenen met het besturen van hun machine, het gaat om de eer, om het record te zetten, iets wat een jaar later weer verbeterd kan zijn.

Twee dagen zout, zon, passie en snelheid, tijd om verder te gaan en mijn reis te vervolgen in mijn kleine huurautootje. Wat een afknapper, maar goed, ik heb genoten en mogen proeven van de snelheid op het zout!


bonneville speed weekWillem van den Brink (1963) gaat al sinds 1988 naar Amerika en woont samen met Mirjam in Apeldoorn. Al vanaf zijn 16e is hij gek van Amerikaanse auto’s. Na 1988 is hij bijna jaarlijks naar Amerika op vakantie geweest. Hij bezocht autosport, motorsportevenementen en diverse automusea en -meetings. Willem is gek van Route 66, de oude motels, benzinepompen en diners. Hij vindt het heerlijk om samen met Mirjam on the road te zijn. Op zijn wenslijst staan nog veel plekken om te bezoeken of terug te zien. Ook staan de Indy 500 en voor de 2e keer de Sema-show op de lijst. In het dagelijks leven is Willem docent autospuiten en schadeherstel. Willem en Mirjam zijn de trotse eigenaren van een Buick Skylark uit 1965.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven