Nu aan het lezen
Het Brooklyn Museum in New York
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het Brooklyn Museum in New York

Wie wel eens in New York is geweest, heeft ongetwijfeld één of meerdere musea in deze stad bezocht. De Big Apple kent enkele wereldberoemde en tevens enorm grote musea met elk hun eigen bijzondere collectie. Denk aan het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art, het Guggenheim of het American Museum of Natural History. Een minder bekend, maar zeker niet minder imposant museum ligt in Brooklyn en is vernoemd naar het gelijknamige stadsdeel. USA365.nl is nu twee keer in het Brooklyn Museum geweest, de hoogste tijd dus om er wat meer over te vertellen!

Het Brooklyn Museum in New York

Kunsthistorisch museum

brooklynmushalEen kleine waarschuwing is op zijn plaats: de naam van het Brooklyn Museum is misschien wat misleidend. Wie verwacht er alles over de geschiedenis van Brooklyn te leren, vanaf het ontstaan van ‘Breuckelen‘ in de tijd dat de Nederlanders er nog de scepter zwaaiden tot het moderne stadsdeel dat het vandaag is, komt bedrogen uit. Het museum is namelijk een kunsthistorisch museum, wat betekent dat de exposities zich voornamelijk focussen op kunst uit verleden en steeds vaker ook het heden. Natuurlijk zit daar een flinke dosis geschiedenis bij, maar lang niet alleen van Brooklyn of zelfs de stad New York. Dit kan als een minpunt ervaren worden als je als bezoeker dit niet van te voren weet, maar een bezoek is desondanks erg aan te raden!

Het museum is eenvoudig te bereiken: metrolijnen 2 en 3 stoppen er namelijk voor de deur, bij de halte Eastern Parkway – Brooklyn Museum. Vlakbij ligt ook het Prospect Park met hierin een kleine dierentuin en de Brooklyn Botanic Garden, dus combinaties met andere bezienswaardigheden in Brooklyn zijn goed mogelijk! Wel is het museum gesloten op maandag en dinsdag.
brooklynmuseummetro

Enorme collectie

blmus3
Het Brooklyn Museum in New York

Wat maakt het Brooklyn Museum zo bijzonder? Naast het mooie moderne gebouw met klassiek aandoende gevel, is dat wat ons betreft vooral de diversiteit aan collecties. Je kunt er bijvoorbeeld een prachtige verzameling kunst en erfgoed uit de Egyptische Oudheid bekijken met topstukken als sarcofagen en opgegraven beelden van farao’s. Liever een moderner onderwerp? Ook dat kun je er bekijken, zo is er op dit moment een tijdelijke expositie over de sneakercultuur te zien. Een totaal ander onderwerp en toch stoort dit niet in het museum doordat elke verdieping of ruimte min of meer zijn eigen thema heeft.
brooklynmusrietveldVoor de Nederlandse museumliefhebber is er ook reden het Brooklyn Museum te bezoeken. Nederland heeft uiteraard een grote invloed gehad in het verleden van New York, waarover wij binnenkort een artikel zullen schrijven. In het museum zie je hier verschillende dingen van terug. Er is bijvoorbeeld een complete boerderij nagebouwd waarin (nazaten van) Nederlandse immigranten woonden in de zeventiende eeuw. De moeite waard, want zoveel is er niet bewaard gebleven van het Nederlandse verleden in New York wat nog te zien is. Verder heeft het museum ook werk van Rembrandt bij de afdeling oude meesters hangen. Toch liever wat moderns bekijken? Ook daar is een link met Nederland te maken, want er staat bijvoorbeeld een stoel van Rietveld!


Aanrader

brooklynmussneakersWij kunnen het Brooklyn Museum dus alleen maar aanraden! Het is (nog) geen toeristische hotspot, maar liefhebbers van kunst en cultuur zullen er hun hart ophalen. Het is er rustiger dan in bijvoorbeeld het MET of het MoMA, waar je dagelijks echt enorme aantallen bezoekers treft op elk moment van de dag. Qua collectie en tijdelijke tentoonstellingen doet het museum echt niet onder voor grote musea in Europa of Amerika. De museumwinkel heeft voor souvenirjagers overigens ook genoeg te bieden: er is een rijke collectie boeken over Brooklyn (dat dan weer wel), kunst en de stad New York, en er zijn tal van handgemaakte, lokale producten te krijgen die je in de rest van New York zeker niet zult aantreffen! Brooklyn zelf heeft nog genoeg verborgen plekjes die ontdekt moeten worden en inmiddels ook al genoeg hippe en populaire locaties waar je graag naartoe wilt, dus als je dan toch in dit stadsdeel bent, ga ook zeker even langs het Brooklyn Museum!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven