Nu aan het lezen
Brooklyn’s sweet ruin: fotoboek van oude fabriek
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Brooklyn’s sweet ruin: fotoboek van oude fabriek

brooklyn's sweet ruin

Brooklyn’s sweet ruin is een nieuw fotoboek van fotograaf Paul Raphaelson. Hij kreeg vlak voor de sloop van de iconische oude suikerfabriek in Williamsburg, Brooklyn, toegang tot het leegstaande en vervallen complex. Het resultaat is een schitterend document dat naast unieke foto’s ook een goed beeld geeft van het verleden van deze fabriek. Bij ons staat het boek al in de kast, bij jou als Amerika-liefhebber mag het eigenlijk ook niet ontbreken! 

Brooklyn’s sweet ruin: fotoboek van oude fabriek

Ligging aan de East River

brooklyn's sweet ruin
Foto: Paul Raphaelson

De Domino Sugar Refinery was een suikerfabriek aan de East River in Brooklyn, New York. In 1856 werd de fabriek opgericht en amper twintig jaar later werd ruim de helft van alle suiker voor de Amerikaanse markt hier in Brooklyn geproduceerd. Na een brand in 1882 moest het hele complex opnieuw opgebouwd worden. De gebouwen van toen, bleven jarenlang staan. Pas in 2004 ging de fabriek buiten bedrijf en werd deze gesloten. In 2010 werd door de stad New York besloten om het iconische fabriekscomplex geheel te slopen. Goed nieuws voor projectontwikkelaars die er appartementen wilden bouwen, slecht nieuws voor liefhebbers van dit soort vervallen gebouwen. Gelukkig was daar fotograaf Paul Raphaelson.

[tekst gaat verder onder de foto]
brooklyn's sweet ruin
Opslagplaats voor ruwe suiker. Foto: Paul Raphaelson

Uniek inkijkje in suikerfabriek

Paul Raphaelson vroeg en kreeg toegang tot de Domino-fabriek. In 2013 mocht hij welgeteld één dag fotograferen. Dit na een half jaar lobbywerk om überhaupt toegang te krijgen. De foto’s die hij toen maakte, zorgden ervoor dat hij in oktober van dat jaar een volledige week mocht fotograferen. Het resulteerde in schitterende foto’s en een idee voor een boek. Via een campagne op crowdfundingplatform Kickstarter verkreeg Raphaelson genoeg geld om het boek te (laten) maken en eind 2017 kwam het uit. Naast de afbeeldingen, interviewde de fotograaf diverse oud-medewerkers en staat er een uitgebreid stuk geschiedenis in over Brooklyn en de voormalige suikerfabriek.

[tekst gaat verder onder de foto]
brooklyn's sweet ruin
Blowup tanks. Foto: Paul Raphaelson.

Icoon van geschiedenis Brooklyn

In Brooklyn’s sweet ruin: relics and stories of the Domino sugar refinery komt niet alleen een prachtig fotografisch portret naar voren. Net zo goed krijg je een inkijkje in het verleden van de fabriek en zijn werknemers en daarmee in ruim honderd jaar geschiedenis van Brooklyn en New York. Dat verleden is bijna tastbaar in het boek. Veel van de inrichting van de fabrieksruimtes stond er nog toen Raphaelson zijn foto’s maakte. Kleedkamers, bureau’s, tal van machines en leidingen, je waant je zo jaren terug in de tijd. Waar steeds meer van dit soort grote industriële complexen verdwijnen, bieden fotoboeken zoals Brooklyn’s sweet ruin nog een kleine terugblik op deze vaak fascinerende geschiedenis. Toen ik in 2015 door Williamsburg liep, stond al een groot hek rond de fabriek waardoor je precies niets zag van het terrein en de gebouwen. Maar gelukkig hebben we dankzij Raphaelson nu de foto’s nog!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven