Nu aan het lezen
Bryce Canyon: het mooiste National Park in de VS?!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Bryce Canyon: het mooiste National Park in de VS?!

Bryce Canyon National Park in de staat Utah is één van de meest geliefde parken in Amerika. Tijdens een roadtrip in het westen van de VS is het een veelbezochte tussenstop. Vaak hoor je van mensen die er geweest zijn dat ze zo verrast waren door Bryce Canyon. In tegenstelling tot de Grand Canyon is het dan ook nog wat minder bekend, maar wij durven wel te beweren dat dit één van de allermooiste nationale parken van Amerika is! Oordeel zelf en bekijk de prachtige foto’s in dit artikel. 

Bryce Canyon: het mooiste National Park van Amerika?!

Fijne route naar het park

Bryce Canyon uitgelichtOok ik kende Bryce Canyon niet zo goed, voordat ik aan mijn eerste roadtrip in Amerika begon, in 2013. Collega’s die het al bezocht hadden, waren echter lyrisch en het paste toch mooi in het rondje wat ik ongeveer in gedachten had, in drie weken van Los Angeles naar San Francisco. Na wat onderzoek besloot ik ook langs dit National Park te gaan, nadat ik eerder al had besloten om ook het Joshua Tree National Park, de Grand Canyon en Monument Valley te bezoeken. Ik reed vanuit Page, Arizona naar Bryce Canyon toe. Page ken je wellicht van de Horseshoe Bend, de Antelope Canyon en Lake Powell, ook stuk voor stuk zeer de moeite waard.

bryce canyon
Wandelaar op één van de trails in Bryce Canyon

De rit naar Bryce Canyon, vanuit Page grotendeels over de Highway US-89, was prachtig. Omdat het park wat hoger ligt, ga je geleidelijk aan de heuvels van de staat Utah in. Een prachtige omgeving, met bossen, rood, bruin en oranje gekleurde gesteenten en volop mooie uitzichten. Bij de UT-12 sla je af en vanaf daar volg je gewoon de weg, eerst nog door het dorpje Bryce en daarna kom je vanzelf bij de poorten van het National Park terecht.  Je kunt in het park kamperen op diverse kampeerplaatsen of in één van de vele onderkomens in het dorp Bryce. Ook stadjes in de buurt zoals Panguitch of Hatch zijn een optie als uitvalsbasis.

Hoodoos: bizar natuurfenomeen

Het park zelf bestaat uit een kilometers lange, bijna ronde kom, een canyon met daarin opvallende uitsteeksels van gesteente. Deze hoodoos zijn zo gevormd doordat water en wind tijdens miljoenen jaren het gesteente hebben uitgesleten. In de winters bevroor het water, waardoor het uitzette en het steen kon barsten of afbrokkelen, en dat leidde tot de aparte vormen van de hoodoos. Geen enkele hoodoo is hetzelfde, waardoor het van bovenaf lijkt alsof je naar een veld vol versteende, oranje dennenappels kijkt. Een bizar schouwspel en eigenlijk niet te omschrijven!

bryce canyon
Bryce Canyon vanaf de bovenrand gezien

Bryce Canyon is een paradijs voor wandelaars. Niet alleen kan je kilometers langs de bovenrand van de canyon wandelen, je kunt er, net als bij de Grand Canyon, ook trails volgen die naar beneden gaan, de canyon in. Hier zijn diverse moeilijkheidsgraden te kiezen, voor zowel beginnende als meer ervaren hikers. Ik kan een wandeling zeker aanraden, omdat je weer vele nieuwe gezichtspunten krijgt op de hoodoos. Soms sta je er letterlijk tussen, of kijk je omhoog naar een hoodoo die er van bovenaf heel anders uitzag! Ook voor liefhebbers van paardrijden is er goed nieuws; te paard kun je ook een afdaling in de canyon maken.

Goed om te weten

Ik bezocht Bryce Canyon eind september 2013 en dan denk je; lekker weertje nog in het westen van Amerika. Klopt, maar vergis je niet, het weer in en rond Bryce kan verraderlijk zijn! Zowel het dorp als de canyon is hoger gelegen, waardoor de temperatuur zeker ‘s avonds en ‘s nachts flink afkoelt. Ik maakte het zelf mee toen ik, na een dag met 25 graden, ‘s ochtends wakker werd en buiten zag dat de ruiten van mijn auto waren bevroren. Op zich niet zo’n probleem, want ze waren zo ontdooid omdat het kwik weer snel steeg, maar toch goed om te weten voordat je afreist. In de winters is het sowieso opletten, maar een besneeuwde canyon levert natuurlijk wel weer fenomenale plaatjes op!

bryce canyon
Een besneeuwde canyon kan prachtig zijn! Hier nog slechts een restantje sneeuw.

Wie Bryce Canyon bezoekt, doet er goed aan op tijd een verblijf te reserveren. In het park zelf zijn de accommodaties beperkt, in het dorpje Bryce kan het snel vol zitten. In de directe omgeving heb je overigens genoeg andere stadjes met motels, Inn’s en andere plekken om te overnachten, maar wil je in het park zelf zitten, houd hier dan rekening mee. In de wintermaanden zijn ook de opties om te kamperen beperkt, zoals in wel meer National Parks. Kijk daarom altijd op de website van de National Park Service voor actuele info!

Mooiste park van Amerika?!

bryce canyon
Blauwe luchten vergezellen de toch al mooie kleuren in Bryce

Is Bryce Canyon het mooiste park van Amerika? Nee, zou ik zelf zeggen. Niet omdat ik andere parken zoveel mooier vind, maar wel omdat Bryce absoluut met geen ander park te vergelijken is. En zeg nu zelf, welk National of State Park is dat wel in de VS, met al zijn verscheidenheid in natuur?! Wat ik wel weet, en veel reizigers met mij, is dat het een fenomenaal mooi National Park is. Voor sommigen misschien een verrassing omdat het toch wat minder bekend is dan een Grand Canyon, Yosemite of Yellowstone, maar absoluut de moeite waard, een must-see in het westen van Amerika!

Nog niet overtuigd? Bekijk onderstaande slideshow met veel foto’s uit Bryce Canyon en oordeel zelf! Of bezoek het park en laat ons en vele andere Amerika-liefhebbers via een reactie of op onze Facebookpagina weten wat je er van vond, dat mag natuurlijk ook 🙂

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven