Nu aan het lezen
Street art in Bushwick, Brooklyn
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Street art in Bushwick, Brooklyn

bushwick

Het is er grauw, ruig en zeker op een winterse ochtend in 2018 nog stil op straat: de wijk Bushwick in Brooklyn. Het is geen hippe buurt zoals Williamsburg enkele metrohaltes verderop en al helemaal geen Midtown Manhattan. Niet de eerste wijk die je dus bezoekt tijdens een stedentrip New York, toch? Nou, wel dus! Als je van streetart houdt, zijn de murals in deze wijk een absolute must om te bezoeken!

New York met een ruig randje

bushwickBushwick bereik je eenvoudig met de metro: de haltes Jefferson Street en DeKalb Avenue op de L-lijn bevinden zich middenin deze nog authentieke wijk. Waar New York honderd jaar geleden nog een echte arbeidersstad was en er zeker in Brooklyn ook veel pakhuizen en loodsen stonden, merk je hier als toerist soms weinig meer van. Hoe anders is het hier! Overal loodsen, pakhuizen, leegstaande en vervallen bedrijfsgebouwen, gare flats en woningen: dit is New York met een ruig randje!

Dat merkte ik al toen ik op een doordeweekse novemberochtend in 2018 bij Jefferson Street de metro uit kwam. Bij de ingang lagen aardig wat zwervers te slapen. Dat zie je natuurlijk wel vaker in New York, alleen was een dag eerder net de grootste hoeveelheid sneeuw ooit voor de maand november gevallen, dus het was ook wat fris en sowieso erg stil op straat. Enkele vrachtwagens reden langs, maar nauwelijks fietsers of auto’s. Of toeristen. Wel wat arbeiders, nog meer zwervers en een enkel dubieus figuur. Hier bijna geen lunchtentjes of koffiebars, of ze waren nog gesloten. Het straatbeeld van Bushwick werd gevormd door kapotte schuttingen, vervallen bedrijfspandjes en vierdehands auto’s. En: murals, heel veel indrukwekkende murals!

Bekijk alle foto’s in de slideshow onderaan dit artikel!

Street art voor een leefbaar Bushwick

bushwickBijna letterlijk op elke straathoek kom je ze tegen, in het gebied tussen grofweg Flushing Avenue, Wyckoff Avenue en Cypress Avenue. Enorme murals, voornamelijk van street art collectief The Bushwick Collective. Dit collectief van kunstenaars werd opgericht om het verval van Bushwick tegen te gaan en de straten weer leefbaar te maken. Street art werd zo een wapen tegen criminaliteit en verloedering. Met resultaat: want de wijk krabbelt langzaam maar zeker op en is ook als solo-reiziger goed te bezoeken. De gentrification en modernisering sluipen al langzaam Bushwick binnen: over tien jaar is dit zeker net zo’n hippe wijk als Williamsburg nu al is. Sterker nog, het is al flink veranderd sinds ik er in november 2018 was. Reden te meer om nu naar Bushwick te gaan!

Het moet gezegd: dit zijn murals van topklasse, niet zomaar krabbels of tags van het eerste de beste straatboefje met een spuitbus. Hele gevels zijn versierd, zelfs vervallen auto’s en bussen zijn omgedoopt tot kunstobject. Je komt er zeker dertig murals tegen, maar er worden regelmatig nieuwe bij geplaatst dus dit aantal staat zeker niet vast. Je ziet het vanzelf wanneer de murals ophouden, neem de tijd en loop de hele buurt en alle zijstraatjes eens rustig door, zodat je niets mist. Stap zeker ook eens binnen bij een van de (destijds weinige) koffietentjes, sfeer verzekerd!

Manhattan heeft zijn Lower East Side (met o.a. de gave Bowery Mural), The Bronx heeft prachtige street art projecten, Williamsburg in Brooklyn staat ook vol met murals en in Queens is er het Wellington Court Mural Project, maar…… Bushwick in Brooklyn is wat mij betreft dé wijk om street art te spotten in New York!

Check de slideshow met de gave murals in Bushwick:

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven